Test roditeljske mudrosti ili kako izbjeći rečenicu: Ili mama, ili ja!

Koja je razlika između punice i sunca? Nema je! Ni u jedno, ni u drugo ne možeš dugo gledati! Zašto snahe i svekrve najčešće imaju istu krvnu grupu? Jer jedna drugoj piju krv!

Ovi i bezbroj drugih viceva idu u prilog statistici u kojoj mladi ljudi na našim prostorima, kao jedan od najčešćih razloga za razvod braka, navode „petljanje“ roditelja. Stručnjaci taj problem nazivaju „problem s granicama“ jer naši roditelji, koji „najbolje znaju što je za nas najbolje“, ne shvaćaju i ne prihvaćaju kako smo stupanjem u brak stvorili svoju obitelj koju izgrađujemo prema vlastitim željama, mogućnostima, sposobnostima, vrednotama, pa i znanjima, već se ponašaju kao da su snaha i zet produžetak njihove postojeće obitelji u koju će ih kooptirati kao novo „dijete“. A, što dijete zna!?

Test roditeljske mudrosti je stupanj tolerantnosti prema odlukama koje mladi donose, a koje se baš i ne sviđaju roditeljima.

Prvi razlog tome je što, najčešće naše majke, kao potvrdu svoje bezuvjetne i beskonačne majčinske ljubavi, teško ili nikako ne priznaju svojoj odrasloj djeci kako su uistinu odrasla. Kao da je njihovo odrastanje prebrzo prošlo i oni tu promjenu nisu niti primijetili. Umjesto da vas podrže u konačnom osamostaljivanju, i to ne samo na deklarativnoj razini, oni to nerijetko doživljavaju kao emotivnu izdaju, kao napuštanje i osjećaju se odbačeno i beskorisno.

Ako vas život nije obdario odlučnošću i samouvjerenošću, nemate adekvatno plaćen posao i osjećate se financijski ovisni o roditeljima i njihovim nekretninama, a još vas je i mama malo razmazila i drhtavim vam glasom šapnula „Nećeš valjda sada mamu napustiti!“ i odlučite nakon vjenčanja ostati živjeti u komfor-zoni zajedno s roditeljima, savjetovala bih vam da na samom početku jasno dogovorite granice i pravila. Za početak – podjela uloga! Mama i dalje ostaje mama, ali sada ste vi njezin odrasli sin ili kćer, a vaša supruga ili suprug,  snaha odnosno zet. Time ćete roditeljima oduzeti pravo da se „miješaju“ u vaš život pod izgovorom da je to za dobro njihovog „djeteta“

No, kako je teško 24 sata živjeti po „pravilima“ i dalje ostaje mogućnost stvaranja transgeneracijskog konflikta! Pravilo je kako svatko treba urediti odnose sa svojom primarnom obitelji i time obraniti „granicu“ svoje sekundarne obitelji, koja, ustvari, sada postaje primarna. Greška je sebično pokušavati ostati i dobar muž i dobar sin time što upućujete mamu i ženu da „to“ same riješe, jer one to ne mogu riješiti. Mama bi se osjećala nepoštovanom od snahe, a snaha nezaštićena od supruga pred brojčano nadmoćnijim neprijateljem. Naravno, isto vrijedi i za trokut punica/kćer/zet.
Ako ste iz bilo kojeg razloga ucjenjeni i ipak morate napraviti izbor, a odnosi između vas i partnera su dovoljno dobri, onda trebate stati uz svoga partnera! Svaki dobar roditelj treba prihvati, kao prirodnu i ispravnu činjenicu, kako će njegovom tj. njezinom voljenom, sada već odraslom djetetu, netko drugi postati važniji i od samih roditelja. Mudar roditelj pristupa novonastaloj zajednici poštujući njenu privatnost i već uspostavljene odnose u njoj. Test roditeljske mudrosti je stupanj tolerantnosti prema odlukama koje mladi donose, a koje se baš i ne sviđaju roditeljima.

Zato drage mame, a i tate, ponekad “vodu u usta”. Ako mladi par postane i ostane funkcionalna obitelj, mada sve radili baš suprotno od onoga što ste vi zamislili i za što gorite od želje da im savjetujete, bit će to ionako najvećim dijelom vaša zasluga, a njihova dobrobit.
A nedjeljni ručak, novogodišnju sarmu, palačinke i bijelu kavu, vašem sineku ili kćerkici nitko nikada neće napraviti bolje od vas 😉 Provjereno!

Lana Hristov

Help desk

Rođena pod sretnom zvijezdom da budem promjena kakvu bih voljela vidjeti u svijetu. Zato u svim svojim životnim ulogama nastojim i nerijetko uspijevam pozitivnu energiju i podršku podijeliti s drugima.

WordPress Ads