O bračnim odnosima ili Ne, ti nisi moj sin!

Život nas gazi, stalna jurnjava na relaciji posao-kuća-kuća-posao, prva smjena, druga smjena, treća smjena… tek ponekad ugrabimo pokoji zajednički obiteljski trenutak, ali, ako su djeca malena, za mamu i tatu nema opuštanja.

Jednostavno, još uvijek izraženo patrijarhalno društvo nas žene vrednuje po tome kako kuhamo, kako održavamo kuću, kako brinemo o djeci (i svojoj i svekrvinoj). Čak, štoviše, iz usta onih od kojih bismo trebali čuti koju pametnu, čujemo kako žene, ako se iz bilo kojeg razloga nisu uspjele ostvariti u ulozi majke, manje vrijede!!!

Za razliku od žena, muškarcima se tolerira da i u svojoj novoosnovanoj obitelji ostanu „dijete“, koliko god oni to žele. Većini to odgovara više nego što ih vrijeđa taj infantilan i neodgovoran status. Imaju oni ulogu priskrbiti sredstva za uzdržavanje obitelji, kao, uostalom, i same žene, ali o kući najčešće nemaju pojma i ne moraju imati. Žene su, pak, pretrpane obavezama i nakon posla, peru, peglaju, kuhaju, pospremaju, brinu o djeci i mužu, cvjećare, kreče, mijenjaju parkete… Zašto?

Prvi je razlog taj, što društvo vrednuje ženu prema tome koliko je stan čist, djeca uredna i muž sit.

Poslovica kaže: „Ljubav ulazi na usta!“, a pjesma iz prošlog stoljeća (gdje je trebala i ostati): „Kakav je, takav je, drži ga, ne daj ga, jer je – muškarac!“

Drugi je razlog taj, što neki muževi ni pod koju cijenu ne žele napustiti privilegiju tradicijskog nasljeđa, pa žene, htjele – ne htjele, moraju same! Ili barem tako misle.

Treći razlog tj. dio krivnje počiva i na nama ženama jer kontrolu nad životom i obitelji teško ili nikako ispuštamo iz ruku.

I malo po malo, nestaje te miline u pogledu premorene žene, majke, kraljice kada gleda svog dječarca, kojem zapravo ne treba partnerica nego mama, a to trajno narušava odnos intime i privrženosti.

Vjerojatno ste čuli za vic koji kaže: Ako je muž obećao kako  će zamijeniti neispravnu žarulju, onda nema potreba da ga podsjećate svakih 6 mjeseci da to još nije učinio! Ali mi to ipak radimo. Zvocamo! Zašto? Zato jer nas beskrajno nerviraju i jer nam treba partner, a ne još jedno dijete. I kad ga po stoti put, sad već bez takta i stila, prekorite zašto je ostavio razbacane čarape, zašto nije oprao suđe, zašto nije bacio smeće, zašto, zašto, zašto, on se uvrijedi i krene raspravljati kao razmaženo derište, koje u sebi govori „E, sad baš neću“. Ne znate da li vas time više omalovažava kao osobu ili obeshrabruje sabotažom svakog vašeg napora da održite tu iluziju o sretnoj obitelji i toplom domu.

Uglavnom, niti jedna strana nije zadovoljna. Odnose vam ispunjavaju konflikti, nerazumijevanje i udaljavanje… Isfrustirane žene se ljute na svoje muževe zbog toga što prstom ne mrdaju, a isfrustirani muževi zamjeraju ženama što ih tretiraju kao nesposobnu djecu. No, nitko ne mijenja svoje ponašanje, a ako i krenu razgovarati o rješenju zategnutih odnosa, često se jednostavno ne razumiju.

Koje je rješenje? Razgovor i dogovor, začinjen zrncem ženske mudrosti!

Najvažnije je prekinuti odnos Roditelj–Dijete, pogotovo onu vrstu odnosa u kojem vi kao baba-roga stalno kritizirate buntovno „dijete“. To znači da morate prestati gledati na svog muža kao na još jedno dijete u obitelji i početi od njega očekivati ponašanje odrasle, zrele osobe. S druge strane, muž se mora prestati povlačiti u udobnu poziciju djeteta i dogovoriti se sa ženom koji dio poslova može preuzeti kao svoju odgovornost. Inzistirajte na obećanju! Naravno, dečki će reći da to nije lako, jer tradicionalno nisu pripremani za kućanske poslove, pa mnoge, naizgled trivijalne poslove, stvarno ne znaju kako obaviti, ali to samo znači kako moraju biti spremni na učenje jer informacije su svuda oko nas. Važno je pri tome da žena odustane od kontrole, prigovaranja, ispravljanja, popravljanja, zahtijevanja savršenog.

Sve što napravi on, ne morate vi. Dobit ćete vrijeme za sebe!

Izvući se iz društvenih uloga koje smo nesvjesno prihvatili, nikada nije lako ni trivijalno. No, nagrada je ogromna – taj put često vodi puno intimnijem odnosu s više međusobnog uvažavanja, što se svakako isplati za oba odrasla partnera. Posebno je važno da vaša djeca odrastaju uz takav roditeljski model kako bi jednog dana uistinu odrasla.

Ipak, nije sve tako crno-bijelo, najnovije statistike govore kako se „stvar“ mijenja, možda i zato jer „nove“ muževe sada već odgajaju majke s iskustvom života uz poslovnu karijeru, male kućne čarolije, brigu o obitelji s malom djecom bez baka servisa, što je uistinu postao zadatak za mađioničare ako ga obavlja jedna osoba!

Za one staroga kova savjetujem da (mi) se obratite savjetniku za partnerske odnose prije no što dignete ruke od svog braka. Pišite mi, kakva su vaša iskustva!

 

Lana Hristov

Help desk

Rođena pod sretnom zvijezdom da budem promjena kakvu bih voljela vidjeti u svijetu. Zato u svim svojim životnim ulogama nastojim i nerijetko uspijevam pozitivnu energiju i podršku podijeliti s drugima.

WordPress Ads