Jezici ljubavi

Kada je u pitanju ljubav, najčešće nas dijele na egoiste – one koji vole samo sebe i altruiste – one koji vole druge ljude.

Tako razdijeljeno, niti jedno rješenje nije dobro. Na kraju, egoisti ostaju sami, a altruisti uviđaju da ih je žrtvovanje za druge dovelo do toga da se i sami osjećaju kao žrtve.
Treća pozicija, najzdravija i najpotpunija, da netko istovremeno voli i sebe i druge, iako je optimalna, nema poseban naziv, zbog čega je mnogima nejasna. Kao što oni koje drugi opažaju kao sebične, egoistične, samožive, samoljubive – trebaju naučiti voljeti druge, tako i oni koji se neprestano žrtvuju uime ljubavi prema drugima trebaju naučiti istinski voljeti sebe, jer će u suprotnom postati žrtve svog žrtvovanja.
Dragi altruisti, recept je jednostavan, morate naučiti sami sebe tretirati na isti način na koji tretirate ljude koje volite. Dobar model za razvoj vještine samoljubavi jest takozvani model „pet jezika ljubavi” Garya Chapmana.

Morate naučiti sami sebe tretirati na isti način na koji tretirate ljude koje volite.

Kao što drugima izražavamo ljubav lijepom riječju, nježnim dodirom, poklonom, činjenjem usluga i posvećivanjem svog vremena, isto tako to možemo i moramo učiniti za sebe.
Zato nikada tijekom dana ne zaboravite unutrašnjim govorom pohvaliti sami sebe, prepoznati jednu od svojih kvaliteta ili se utješiti. Isto tako, važno je voditi računa o svome tijelu. Pomazite se dodirom koji izražava ljubav. Oni koji to inače ne čine, mogli bi se ponekad obradovati kupnjom nečega što ih raduje. Učiniti nešto sebi znači zapitati se: „Što bi meni sada godilo?” i onda otići na neko lijepo mjesto, priuštiti si neku ugodnu aktivnost ili prirediti si neko zadovoljstvo, pa makar to bilo samo pripremanje omiljenog jela, vruće kupke ili sasvim jednostavno, nemoranja ičega.

Pomazite se dodirom koji izražava ljubav.

Od izuzetne je važnosti odvojiti vrijeme za sebe. Ljudi koji nikada nemaju vremena za sebe ne shvaćaju da to samo znači da sebi nisu dovoljno važni jer ako nikada nemamo vremena za određenu osobu ili aktivnost, to znači da nam to nije dovoljno važno i da se posvećujemo nečemu drugom što nam je važnije.
Izražavati ljubav prema sebi samo jednim jezikom ljubavi po pravilu nije dovoljno. Preporuka je naučiti to činiti na barem tri različita načina, što bi tijekom vremena trebalo prijeći u naviku koja izražava novi i zdraviji odnos prema sebi.

Učiniti nešto sebi znači zapitati se: „Što bi meni sada godilo?” i onda otići na neko lijepo mjesto, priuštiti si neku ugodnu aktivnost ili prirediti si neko zadovoljstvo, pa makar to bilo samo pripremanje omiljenog jela, vruće kupke ili sasvim jednostavno, nemoranja ičega.

Iako njegovanje ljubavi prema sebi pomaže da se bolje osjećamo, ono ne može zamijeniti osjećaj voljenosti koji nastaje kada ljubav primamo od drugih. Njegovanje samoljubavi ne smanjuje niti zamjenjuje potrebu da budete voljeni od drugih, ali pomaže da u odnosima ljubavi prema drugima razvijete odnos ljubavi jednakovrijednih partnera – ja sam ok i ti si ok. Osoba koja prihvaća i voli sebe nikada ne dvoji zaslužuje li ljubav drugih, a kada volimo i kada smo voljeni i sunce žuri za nama.

Lana Hristov

Help desk

Rođena pod sretnom zvijezdom da budem promjena kakvu bih voljela vidjeti u svijetu. Zato u svim svojim životnim ulogama nastojim i nerijetko uspijevam pozitivnu energiju i podršku podijeliti s drugima.

WordPress Ads