Yoga – Teslin recept za pomlađivanje duha i tijela

U Zagrebu se sutra, nakon puna četiri mjeseca zatvara mulitimedijsko umjetnička izložba “Nikola Tesla – Mind from the Future”. Riječ je o najvećem umjetničkom projektu u suvremenoj hrvatskoj povijesti koji ste, nadamo se, uspjeli i uživo vidjeti. Nakon Zagreba, izložba putuje u svjetske metropole: New York, Pariz, Budimpeštu i Prag, a svoj umjetnički put oko svijeta završava u Dubaiju.

O Nikoli Tesli kao znanstveniku i izumitelju je puno toga napisano i izrečeno. No, još je mnogo toga o njegovom životu i radu malo poznato. Primjerice to da je Tesla poznavao tajne starodrevne znanosti yoge, kao i da je dobar dio života upražnjavao neke od yogijskih vježbi.

Tesla i yoga

Vježbao je yogu i meditirao

Teslu danas neki nazivaju i yogijem novovjeke znanosti, zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na razini vrhunskih majstora yoge, starodrevne znanosti o tijelu, umu, svijesti i duši.

Promatrano, primjerice, kroz prizmu nauke o energetskim središtima tijela ili čakrama, Tesla je ovladao i uravnotežio većinu od njih te dosegao visoke razine svijesti. Na svoj osebujan način i pod drugim nazivom, primjenjivao je vježbe yoge (posebice koncentracije i meditacije) od rane mladosti. Kroz njih je uvelike sazrio u čovjeka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina.

Smatrao se vjernikom i poštovao je sve religije. Uz kršćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebice se nadahnjivao učenjima hinduizma (točnije znanošću Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Johnsonu, darovao je knjigu o hinduizmu.

Tesla i hinduizam

Otuda Tesli zanimanje za yogu i hinduizam? Poznato je kako se još 1893. u Chichagu, tijekom Svjetskog religijskog kongresa, susreo sa Swamijem Vivekanandom, jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije. On je, među prvima, širio znanost yoge u SAD-u. Vivekananda je Teslu upoznao s učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja.

Vivekananda je bio oduševljen Teslinim znanstvenim radom, a Nikola Swamijevom duhovnošću. Tesla se u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti sanskritskim riječima akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

Pranajama – upravljanje dahom

Da je Nikola Tesla vježbao pranajamu, svjedoči njegov prijatelj i životopisac John O’ Nill u knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle”, objavljenoj 1944. godine:

Spoznao je kako je cijelog svog života osjećao neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Obuzimao bi ga tada osjećanje lakoće, kao da mu je tijelo izgubilo težinu i kao da može letjeti zrakom samo snagom njegove volje. U ranoj mladosti nije smatrao da je zbog toga neobičan.”

Onaj osjećaj uznesenosti koji ga je obuzimao u trenucima dubokog disanja, davalo mu je neoposiv osjećaj lakoće.  Uvjerio je sam sebe kako bi mu bilo lako letjeti zrakom samo kada bi mogao izmisliti neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila savladavanje ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom tijelu.”

Dubokim disanjem Tesla je pročišćavao pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljičnog dioksida koji čini kemijski “pepeo” i dobrim je dijelom trom. Zamjenjivao ga je zrakom koji sadrži mješavinu isto tako tromog dušika i aktivnog kisika. S obzirom se kisik poslije toga nalazi u većoj količini nego obično, on odmah počinje mijenjati kemijsku ravnotežu u tijelu. Podražaj na mozak proizvodi učinak koji se ne razlikuje mnogo od opijanja alkoholom. Pripadnici neke vrste vjerske sljedbe upotrebljavaju ovaj postupak kako bi izazvali “tajne” ili “duhovne” doživljaje. Kako je taj 12-godišnji dječak mogao sve to znati?”.

Život askete i isposnika

Sljedbenici yoge rekli bi kako je Nikola Tesla to znanje donio u svijet iz prethodnog(ih) života. U tome su mu, često i nesvjesno, pomagali majka i otac, te stariji i prerano preminuli brat, poznati po nadarenosti, obrazovanosti, ali i poštenju i požrtvovnosti.

Ne treba zaboraviti kako je odrastao u obitelji predanih vjernika (pravoslavni kršćani), iako je kasnije izjavljivao kako vjeruje u Boga koji ne pripada niti jednoj vjeroispovijesti (u duhu učenja yoge!). Kako god bilo, neosporno je već kao mladić poznavao neke od osnovnih vježbi yoge i koristio se njihovom dobrobiti.

O tome je malo svjedočanstva (i zapisa), ponajviše stoga jer je sam Tesla bio samozatajan i skroman. Spisateljica Margaret Cheney u knjizi “Tesla – čovjek ispred vremena” objavljenoj 1981. godine o tome kaže: “Djelomično zbog toga da obeshrabri sve koji su mu željeli pripisati neuobičajene sposobnosti i moći, Tesla je ustrajno poricao čak i svoju osjetilnu darovitost koju je nesumnjivo posjedovao.”

Tesla je uistinu ima odlike yogija: bavio se tjelovježbom (u mladosti i srednjoj dobi, šetao je, planinario i plivao), vježbao pranajamu i meditaciju, živio je u celibatu, od zrele dobi hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kavu, a alkoholna pića bi uzimao izuzetno rijetko.

Spavao je dnevno 4-5 sati, bio je dobrotvor i mirotvorac. Vjerovao je u vječnost (promjenjivog) života prolazom kroz utjelovljenja ili reinkarnacije, jedinstvo svih stvorenja i “kotač” sudbine (karmu). Razvio je, današnjim rječnikom rečeno, sposobnosti kao što su: vidovitost, astralna putovanja, telepatija, prekognicija, bioenergija… Tesla nije vjerovao u “natprirodne moći”, već je sve ljudske sposobnosti nastojao znanstveno objasniti.

Tesla je predvidio, ali i opisao osnove rada ciklotrona, radara, televizije, lasera, mobitela, interneta, solarnih kolektora…

Najvažnije je ovladati samim sobom

Sam Tesla o dosezima yogijskih vježbi kaže: “U mladosti sam) počeo sam vježbati samosavladavanje. Kako je vrijeme prolazilo, ta snažna duhovna vježba postala je moja druga priroda. Nakon nekoliko godina te discipline potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čovjeka.”.

Da je Nikola Tesla znanja o yogi crpio i iz knjiga, svjedoče pisma koja je razmjenjivao s prijateljima, ponajprije bračnim parom Johnson. U jednom pismu iz 1895. (kada je Tesli bilo 39 godina) Robert Johnson zahvaljuje Nikoli na knjizi o budizmu (hinduizmu). Pismo također svjedoči kako je Tesla “tajne” yoge bio spreman dijeliti samo s uskim krugom bliskih prijatelja i to iznimno rijetko: “Viteže, nisam znao da ste se posvetili ovoj vrsti službe…”.

Teslin prijatelj Kenneth Swezey, pak, svjedoči o Teslinoj sposobnosti usredotočenja (meditacije) i pod stare dane (nakon 1929., kada je Tesla imao 73 godine). Opisao ga je kao čovjeka koji bi znao sate i sate provesti u posvemašnjoj zadubljenosti. Ali i čovjeka čija je ljudskost bila strastvena te koji je znao biti “gotovo bolno obuzet osjećajem zajedništva sa svime što je živo i što se kreće”.

Prijateljstvo sa Swami Vivekanandom

Iako je od mladosti imao sklonosti prema yogi, posebno zanimanje za nju potaknuo  u je Swami Vivekananda (1863.-1902.), jednan od najpoznatijih gurua vedske filozofije. Vivekananda je 1893. godine iz Indije otputovao u SAD, potom u Europu, gdje se u tijekom tri godio susretao i družio s nekolicinom poznatih znanstvenika i umjetnika.

Vivekananda se u jednom pismo prisjeća prvih susreta s Teslom. Opisao ga je ovim riječima: “Neki od najvrsnijih naučnih umova današnjice govorili su mi koliko su savršeno racionalni zaključci u Vedama. Poznajem jednog koji je jedva stizao ručati ili napusti svoj laboratorij, ali koji je redovno dolazio i satima slušao moja predavanja o Vedama. Kako je govorio, Vede su toliko naučne i toliko sukladne našem vremenu i zaključcima do kojih nauka tek danas dolazi.”.

Nakon posjete Teslinom laboratoriju u New Yorku 1896. godine, Vivekananda je bio još više oduševljen Teslom. “Ovaj je čovjek sasvim drugačiji od svih zapadnjaka (…) Pokazao mi je svoje eksperimente s elektricitetom, koji je za njega živo biće i s kojim razgovara (…) Radi se o visoko spiritualnoj osobi. On bez sumnje posjeduje duhovnost najviše razine…”.

Tesla je nastavio s proučavanjem vedske filozofije i tijekom narednih godina. O tome svjedoče i pisma, primjerice ono Lorda Kelvina, koji je također posjećivao Vivekanandina predavanja. U njima navodi i knjige o yogi, hinduizmu i budizmu koje je dobio na poklon od Tesle.

Duhovnost kao putokaz razvoja

U časopisu “Drvo znanja”, broj 97 iz rujna 2006., koji je posvećen upravo Nikoli Tesli, može se pročitati i prilog “Tesla i vedska filozofija”. U njemu stoji: “Teslini opisi prirodnih fenomena donekle su slični drevnoj terminologiji sanskrta (starodrevni jezik Veda).

Od 1891. godine Nikola Tesla je opisivao svemir kao kinetički sustav ispunjen energijom koja se može iskoristiti u bilo kojoj svojoj točci.

Prema nekim izvorima, nakon upoznavanja sa Swamijem Vivekanandom i izučavanja istočnjačkog pogleda na mehanizme koji pokreću materijalni svijet, Tesla je počeo koristiti riječi akaša, prana. A pojam svjetlosni eter koristio je kako bi opisao izvor, postojanje te građu materije.

Prema vedskoj znanosti, prana znači energija (uobičajeno ju je prevoditi kao životnu silu), a akaša je materija (uobičajeno ju je prevoditi kao eter).”.

Naposljetku, poznata je Teslina izjava: “Onog dana kad znanost počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.”

Predanost yogi, Tesli je nesumnjivo pomogla u njegovom znanstvenom i istraživačkom radu. Otvorila mu je, s jedne strane, uvid u brojne tajne postojanja. S druge strane, omogućila mu je snagu volje, postojanost zdravlja i dogovječnost potrebne za rasvjetljavanje zagonetki prirode.

Posvećenost učenju i vježbama yoge, Teslu je učvrstila i u etičkom svjetonazoru usmjerenom k nesebičnom pomaganju. Na tom putu, Tesla se uspinjao i padao, ali mu je ostao vjeran sve do starosti.  “Moramo se vježbati u umjerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.”

Goran Majetić / udruga-kameleon.hr

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads