Što treba znati u životu i o životu?

Za neke ljude se osnovna shvaćanja o egzistenciji stvaraju u vrlo ranoj fazi života. Ova unutarnja inteligencija govori o stvarima koje većina prigrabi tek kasnije u životu: da je znanje moć, mudrost sreća, a istina sloboda. Ovakva perceptivnost i dublje razumijevanje životnih principa je zajednička crta mudrih ljudi. Budući da im je ponekad teško prilagoditi se modernom materijalističkom društvu koje obožava ego, ovi ljudi idu svojim tihim putem i često se za njih ne čuje i nisu priznati. U konačnici, u svijetu punom nezrelih duša koje se bore za profesionalni, financijski i društveni uspjeh, tko zapravo ima vremena zastati, smiriti se i poslušati dublje životne pozive? Imate li otvorene uši i otvoreno srce, možete uvidjeti kako je ovaj članak ne samo koristan već i neprocjenjiv i prosvjetljujuć. Dakle, što je važno znati u životu?

Samo u svojoj osobnoj tišini možemo istinski vidjeti tko smo zapravo i to prigrliti.


25 važnih lekcija

Živi život u ljubavi, voleći sebe prije svega. Slijedi svoje srce i svoju intuiciju. Vjeruj svojim dubokim instinktima, jer postoji velika šansa da oni ne varaju! Zaštiti Majku Zemlju na svaki način na koji možeš.

Postoji manifestirani svijet i nemanifestirani svijet. Svijest čini manifest svijeta.

Život se sastoji od ljubavi: ljubavi prema sebi, ljubavi prema prirodi, čovječanstvu sa svim svojim pogreškama… Sastoji se od ljubavi prema svakome koga poznaješ jer ih razumiješ, ljubavi prema svima koje ne poznaješ, jer bi mogli biti isti kao i ti… Od ljubavi prema svakoj pojedinoj stvari koju možeš napraviti, koju si napravio ili ćeš tek napraviti i nećeš požaliti zbog nje.

Obraćajte više pažnje na svoje misli i djela. Odmakni se od stvari koje nisu pod tvojom kontrolom, što je većina stvari. Ne vezuj se za želju za sjajnom budućnosti, dok istovremeno ne uživaš ovdje i sada.

Shvati da u životu moramo tražiti ljepotu u svemu. U umjetnosti, prirodi, ljudskim bićima… Uvijek samo ljepota, čak i ako se čini da nema ljepote.

Najveća lekcija koju možemo dobiti je shvaćanje da smo gospodari svoje sudbine. Naše misli i osjećaji mogu promijeniti naš život iz sekunde u sekundu. Jednom kad shvatiš da imaš ovoliku moć, znat ćeš  da će se dogoditi pozitivan zaokret u tvom životu.

Svaka osoba shvaća istinu na svoj način. Postoji mnogo verzija konačne „istine“ u životu koja odgovara potrebama mnogih koji osjećaju potrebu za njom. I to bilo da se radi o religiji, duhovnosti ili nedostatku sadržaja. Kao suvremena bića na istoj planeti, naša je dužnost, kao dio našeg društvenog ugovora, poštivati autonomiju jedni drugih bez da je ikada narušavamo.

Osoba je spremna ili suočena s buđenjem kada se počinje povlačiti. Normalne stvari u životu postaju prazne. To je vrijeme da budemo sami, propitujemo i vršimo retrospektivu, započnemo potragu za istinskim sobom jer samo u našoj osobnoj tišini možemo istinski vidjeti tko smo zapravo i to prigrliti. Nakon toga naš svijet će se promijeniti i drugi prijatelji slični nama će nam pristupiti. Općenito, naš život će se poboljšati.

 


Međusobna povezanost

Trenutak preobrazbe može doći i kad samo pogledamo u oči stranca i osjetimo bezuvjetnu ljubav i prihvaćanje. Tako najbolje možemo osjetiti kako smo svi međusobno povezani.

Ne postoji odredište. Dokle god tražimo da negdje stignemo, nikada to nećemo napraviti. Jednostavno, tražeći da kontinuirano prihvatimo i podijelimo što više obilja, možemo imati fluidnu egzistenciju.“

Život je stvaranje, nastavi stvarati.

Ono što se obično zove raj i pakao nije mjesto izvan ove egzistencije koju zovemo život. To su ekstremni doživljaji koji se događaju ovdje i sada. Doživljavamo raj kada se fokusiramo na pozitivna iskustva i pakao kada zapnemo u teške situacije, bez osjećaja da nešto naučimo iz tog iskustva. U stvarnosti iskustva nikad nisu potpuno dobra ili potpuno loša. Ona su jednostavno iskustva. Ovisno o tome kako usmjerimo našu pažnju, iskustvo će se svrstati u jednu kategoriju ili drugu… Sva iskustva su prilika za rast!“

Nismo svi povezani. Prije će biti da nikad nismo bili ni razjedinjeni i da samo mislili da jesmo. Jednom kad shvatimo da smo svi zapravo jedno i da su stvari kao što su dobro i zlo samo ljudske konstrukcije, logika će nas povesti do mudrosti.

Kada molitve nisu uslišene to ne znači da nas je Bog napustio ili da ne postoji. Ne možemo dobiti sve što želimo. U svakoj borbi nalazi se lekcija koju treba naučiti. Doći će vrijeme kada ćemo shvatiti zašto su se neke stvari dogodile i što smo naučili iz njih. Živimo na ovom svijetu ne samo da bi postojali, već da bi nastavili učiti.“

Vjera može biti skromni izraz nade ili arogantno i neuko deklariranje istine.


Život je putovanje

Bez obzira koliko zreli postanemo, koliko mislimo da razumijemo, kako idemo iz trenutka u trenutak, od jedne osobe do druge; kroz primjere i pogreške, nastavit ćemo učiti. To je zbog toga što je život putovanje. Na tom putovanju naučit ćemo i obnoviti naučene lekcije koje smo usvojili.

Dvije riječi koje živimo u svom životu su „samo ljubav“. Također, istinski vjeruj u moć sadašnjeg trenutka te da smo svi jedno međusobno i sa svemirom.

Stvarnost nije ništa drugo nego manifestacija mašte. U konačnici ono što zaista postoji zauvijek, što možemo nazvati apsolutnom, neupitnom, neporecivom, nepobjedivom istinom je kreativna snaga naših obrazaca razmišljanja u sredini beskonačnog. Izvor doživljava svih nas, naših života, našeg postojanja i simultanosti u istom trenutku, upravo sada, čak i dok čitaš ove riječi.

Živi život kao umjetnik koji stvara egzistencijalni put. Na kraju tako svi stvaramo veličanstveno remek djelo sa svom svojom ljepotom koju dijelimo s Univerzumom, koji na taj način raste.

Jedan od najvećih izazova s kojim se suočavamo u životu jest taj što je naš život rastavljen iznutra i izvana. Mnogi dijelovi našeg života se moraju integrirati tako da možemo biti dio velike slike. Khalil Jibran je jednom rekao „Radost je tuga koja je skinula masku“. Moramo privesti svijesti naše skrivene strane i integrirati ih u cjelinu, tako da se naša radost poveća i naš život protekne čarobno i bez napora.


Radost povezivanja

Netko može dugo tražiti odgovore u knjigama i od učitelja i ne naći ih, jer ne može se život temeljiti na tuđim odgovorima. Pravi sadržaj i mudrost ne dolaze od filozofa. Oni samo poboljšavaju naše shvaćanje. Prava mudrost dolazi iznutra.

Materijalne stvari, fizičke pojave, etikete i potreba da se za sve traži dokaz su površne. Moramo razvijati odgovarajuću moć rasuđivanja. Kako bi to postigli moramo razviti dobrovoljno odvajanje od materijalnih stvari.

Tijekom vremena, naučit ćemo da naša “stara” duša vidi dio sebe u svakoj osobi koju sretnemo. Kroz sposobnost da vidimo kroz tuđe oči  postići ćemo veću poniznost, samilost i dobrotu prema svim ljudima.

Čista je radost u povezivanju, kada sve vodi prema zajedništvu, a ne razdvajanju.

Sve što se događa u našem životu, bilo dobro ili loše, za našu je dobrobit i rast.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads