Mario Marić: Povezanost Hashimota i srčanih tegoba

Izuzetno često članovi grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! u svojim postovima prijavljuju problem s nepravilnostima rada srca. Često je to preskakanje otkucaja, tahikardije, nepravilan rad, zastajkivanja u radu, nepodnošenje osrednjih fizičkih napora i sl. Mnogi od njih koriste i lijekove za srce i tlak. Iz serije postova koje sam dosad objavio, ukazivao sam na značaj optimizacije free hormona za pravilan rad srca. Naime, rad svakog mišića u tijelu ovisi o fT3 hormonu. On u mitohondrijama mišićnih stanica omogućuje (uz inzulin) pretvaranje glukoze u energiju kroz Krebsov ciklus. To je niz kemijskih reakcija koje dovode do mišićima iskoristive energije u obliku ATP.
Nove medicinske studije daju nam podršku u našem stavu da su antitijela važna, da se trebaju pratiti i da se mogu smanjiti.


Optimalni hormoni

Srčani mišić ne samo da treba optimalan fT3, već i optimalan fT4. On lokalno unutar srčanih stanica pretvara fT4 u fT3 u mnogo većem postotku nego ostale stanice našeg tijela (jednako kao i mozak). Međutim, čak i ako su free hormoni optimalni, visoka ATPO antitijela na tiroidnu peroksidazu (vrlo reaktivna tvar koja u tkivu štitne žlijezde omogućuje sintezu tiroidnih hormona) mogu utjecati na tzv. mijeloperoksidaze (MPO). To su proteinski enzimi koji sadrže željezo. Svojim raspadom formiraju štetne kiseline koje utječu na glatke mišiće krvnih žila i srca.
*
Negativan utjecaj ATPO na naš organizam već sam pojasnio u postu o tirogastričnom sindromu (utjecaj na sluznicu i funkciju želuca Hašimoto hipotiroidizma, (autoimunog) gastritisa i nedostatka B12.  Jednako kao i u postu o povećanom riziku karcinoma dojke kod povišenih ATPO Hašimoto sindroma i karcinoma dojke.
*


Povezanost Hashimoto sindroma i srčanih tegoba

Nedavno je na PubMed objavljena jedna vrlo svježa studija o jasnoj poveznici visokih ATPO antitijela i srčanih tegoba i nepravilnosti rada. Autori studije https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34804698/ usporedili su rad srca i kardio funkcije kod 52 pacijenta s povišenim TPO antitijelima i subkliničkom hipotireozom s radom srca kod zdravih 20 pacijenata. Svi ispitanici imali su ujednačen indeks tjelesne mase. Zaključci studije jasni su i strogo podvlače negativan utjecaj povišenih TPO na srčanu funkciju. Svi ATPO pozitivni ispitanici imali su smanjenu parasimpatičku modulaciju rada srca i povišen rizik autonomne disfunkcije rada srca.
*
Još 2003-će godine pojavila se studija koja je povezala povećana MPO i produkte raspada MPO s povećanim rizikom srčanog infarkta. Iza toga uslijedilo je stotinjak studija koje su dovele do toga da se nalazi MPO i CRP koriste kao jasan prediktor povećanog rizika upale i srčanog udara. Najnovije studije jasno pokazuju vezu između povišene MPO te koronarne arterijske bolesti i aterosklerotičnih lezija.
*
Za našu FB grupu važno je shvatiti poveznicu između povišenih ATPO i negativnog utjecaja na kompletno zdravlje. Kroz metode opisane u datoteci FB grupe i postovima konstantno radimo na smanjenju ATPO ( i ATg) metodama koje nisu niti skupe niti komplicirane. Sve one dokazano vode prema smanjenju ATPO (npr. post Kako podići i optimizirati FT3 i smanjiti antitijela.
*
Sve to radimo i radit ćemo uprkos stavu većine liječnika da antitijela nisu važna kada se dokaže autoimuno porijeklo bolesti štitne žlijezde, da ih više nije potrebno pratiti i raditi nalaze te da antitijela nije moguće smanjiti. Upravo nove medicinske studije negiraju svaku od ovih tvrdnji i daju nam podršku u našem stavu da su antitijela bitna, da se trebaju pratiti i da se mogu smanjiti.
*

Mario Marić: Antitijela kod bolesti štitnjače

Mario Marić: Endokrini distruptori

Kako podići i optimizirati fT3 i smanjiti antitijela?

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.