Ono što mislite danas određuje kako ćete živjeti sutra

Jeste li primijetili da iz dana u dan u glavi vrtite iste misli? 90% misli koje imate danas iste su onima koje ste imali jučer, a to znači da živite u prošlosti. Poznati kiropraktičar i vrsni poznavatelj neurologije i kemije mozga, Joe Dispenza, govori o tome kako snagom misli, osjećaja i uvjerenja možemo mijenjati vlastitu stvarnost. Iste misli, kaže dr. Dispenza, uvijek vas vode istim odabirima, isti odabiri uvijek vode istom ponašanju, isto ponašanje istom iskustvu, a isto iskustvo uvijek iznova u vašem tijelu rađa iste emocije. Na kraju te emocije opet stvaraju iste misli. Iz toga nastaje vaša osobnost. Čak 95 posto vaše osobnosti do navršene 35. godine čini set naučenog ponašanja, uvjerenja, emocionalnih reakcija, percepcija i stavova. Taj vaš set funkcionira poput podsvjesnog automatskog računalnog programa koji upravlja svim vašim postupcima i reakcijama. Stoga, da biste mijenjali osobnost, morate promijeniti svoje misli i doslovce postati nova osoba!

Ne možete stvoriti novu budućnost dokle god živite u prošlosti.

Većina nas trebala bi učiniti upravo to – izbrisati stare, ograničavajuće obrasce svog uma i stvoriti nove. Jer upravo su misli i uvjerenja, koja najčešće nosimo još iz djetinjstva, ono što ograničava naše potencijale i što nas čini duboko nesretnima. U svojoj knjizi “Stvorite novo ja – kako izgubiti um i stvoriti novi” govori o tome kako postići ono što smo dosad smatrali nemogućim, mističnim, čudesnim. Otkriva nam kako, korak po korak, sami možemo mijenjati navike i razmišljanje te postići promjene koje priželjkujemo. Dispenza kaže da možemo biti i „mistik i znanstvenik“ u kreiranju vlastitog života. To znači da trebamo biti otvoreni za tajnovitu, skrivenu stranu života, a istovremeno biti i istraživači koji neće čekati da znanost za njih otkrije nešto novo.

Snaga misli i osjećaja

Vaše misli određuju vašu stvarnost. Ako iz dana u dan gajite iste (negativne i ograničavajuće) misli, onda ponavljate uvijek iste radnje, poput hrčka koji se vrti u svom kotaču. Samim time, proizvodite za sebe uvijek istu realnost i dodatno učvršćujete stare navike. Prvi je korak osvijestiti ponavljajuće obrasce te mijenjati način razmišljanja.

Istraživanja su pokazala tijesnu vezu između naših emocija i srčanog ritma. Primjerice, ako osjećamo bijes i ljutnju, srčani ritam postaje nepravilan, no u prisutnosti osjećaja ljubavi i radosti, javlja se srčana koherencija. Tada se vibracija srca podiže na višu razinu i ritam postaje pravilan i uravnotežen. Da bi došlo do željene promjene, jako je važno da su vaše misli popraćene snažnim emocijama. Naime, istraživanja su pokazala da se kod ispitanika kod kojih je misao bila popraćena snažnom emocijom mijenjao čak i DNK, a kod onih kod kojih je izostala snažna emocija nije došlo ni do kakve promjene.

Dakle, ključ promjene je: misao + snažna emocija! Tek kad vaše misli i emocije počnu odašiljati ujednačeni, koherentni signal, može se dogoditi željena promjena.

Louise Hay: Naše misli uzrokuju naše bolesti

Uzroci bolesti i afirmacije za ozdravljenje – lista Louise Hay 

Promjena misli i osjećaja

U trenutku kad odlučite da više nećete imati iste misli i iste odabire, isto ponašanje i iste osjećaje, počet ćete osjećati nelagodu, nesigurnost i neizvjesnosti. To znači da ste ugazili u rijeku promjene, a također znači smrt vašeg starog JA i postupno rađanje novog JA. Neki to stanje prijelaza nazivaju tamnom noći duše. Upravo se zbog te nelagode većina ljudi vraća istim obrascima, istim mislima i ponašanju jer se u njima osjećaju sigurno. Nemojte dopustiti da i vas ta početna nelagoda zaustavi. Ne bojte se nepoznatog jer jedino iz nepoznatog možete dobiti snagu i doživjeti ozdravljenje.

Pod utjecajem negativnih misli, koje stvaraju osjećaje straha, ljutnje i bijesa, u tijelu se luče hormoni, poput adrenalina i kortizola, koji negativno utječu na vaše zdravlje. Neuroznanost je dokazala da prelaskom na nove misli mijenjate i obogaćujete svoj mozak. Naime, svaka nova misao i novo učenje stvaraju nove veze među moždanim neuronima, a pritom se stvara i protein koji uključuje nekoliko gena. S novim načinom razmišljanja mijenjate se i neurološki, i kemijski, i genetski. Osim što nove misli, novo ponašanje i novi osjećaji uzrokuju pozitivne promjene u mozgu, oni dovode i do stvarnih pozitivnih fizioloških promjena u vašem tijelu. Kada smo suočeni s bolešću, lijek uvijek tražimo izvana – u obliku neke čudotvorne pilule koju će nam propisati liječnik. A liječnika smatramo glavnim i odgovornim za uspjeh ili neuspjeh našeg liječenja. No što ako se pravi lijek zapravo krije u nama – u našem umu, mislima i uvjerenjima? Da je to doista tako, potvrđuju brojna znanstvena istraživanja vezana uz placebo, odnosno primjenu lažnih lijekova ili lažnih operacija.

Ne bojte se nepoznatog jer jedino iz nepoznatog možete dobiti snagu i doživjeti ozdravljenje.

Dva osnovna koraka prema pozitivnom stavu

Kako biste očuvali svoje zdravlje, izbjegavajte ljutnju i strah. Umjesto njih svjesno razvijajte u sebi ove emocije: zahvalnost, osnaženost, radost, uzbuđenje, oduševljenje, entuzijazam, povjerenje, ljubaznost, suosjećanje, strahopoštovanje i čuđenje.

1. korak

Zapišite na papir nekoliko svojih negativnih misli i uvjerenja, primjerice:

  • Nemam sreće u životu.
  • Nikad ništa nije onako kako bih ja htio.
  • Imam dijagnozu teške, neizlječive bolesti i ja sam tu potpuno nemoćan.

Zatim odlučite da takve misli više sebi nećete ponavljati. Kao što nas pozitivne misli i optimizam mogu ozdraviti, tako negativni stavovi i negativna uvjerenja mogu dovesti do različitih teških bolesti. Koliko negativna uvjerenja mogu biti snažna, pokazuje i primjer čovjeka koji je umro nakon što su mu greškom dijagnosticirali rak grla i jetre. Ne samo da je on bio uvjeren da umire od raka, nego su u to bili uvjereni i njegovi liječnici i obitelj, objašnjava Dispenza.

2. korak

Počnite uvoditi nove, pozitivne misli, primjerice:

  • Moje je tijelo snažno i zdravo.
  • Vjerujem u svoju unutarnju snagu i moć izlječenja.

Ponavljajte sebi te misli iz dana u dan.  Ponavljanjem pozitivnih misli, u tijelu ćete stvoriti osjećaj kao da ste određenu misao već ostvarili. To se događa zato što vaš mozak ne može razlikovati unutarnju misao od vanjske stvarnosti. Kada s novim mislima prigrlite i nove emocije, vaše će se tijelo doslovce “kupati” u pozitivnoj neurokemiji koja se javlja kao da se ta misao uistinu i ostvarila.

Ponavljanjem pozitivnih misli, u tijelu ćete stvoriti osjećaj kao da ste određenu misao već ostvarili.

Meditirajte!

Za dobro zdravlje uvedite meditaciju u svoju svakodnevnu rutinu. Pronađite miran kutak gdje ćete moći mirno sjediti zatvorenih očiju, pošteđeni od buke, 45 minuta do sat vremena. Kako biste se tijekom meditacije dodatno isključili iz vanjskog svijeta, možete staviti povez na oči i čepiće u uši. Najbolje vrijeme za meditaciju je navečer prije spavanja ili ujutro čim ustanete jer su tada, kaže dr. Dispenza, otvorena vrata vaše podsvijesti. To je vrijeme kad ćete najlakše postići alfa ili theta moždane valove. Alfa-valovi označavaju opuštenije, usredotočeno stanje u kojem je vaš mozak bio dok ste bili dijete. Theta-valovi su stanje u kojem vaše tijelo spava, a um je budan i u tom stanju lakše možete mijenjati automatske podsvjesne programe.

Kada zatvorite oči i zaboravite na vanjske podražaje, vaš će vam unutarnji svijet postati stvarniji od vanjskog. To će stvoriti izvrsne preduvjete za promjene koje priželjkujete. Tijekom meditacije vi ste snažno prisutni u sadašnjem trenutku. Zaboravljate sebe kao istu osobnost i postajete nitko i ništa u bezvremenu i neprostoru. Tada se otvarate za svaku dobru promjenu koju priželjkujete i doslovce je možete prizvati u svoju stvarnost. Mozak i središnji živčani sustav kontroliraju sve sustave u tijelu, od srca i disanja preko probave do metabolizma i vašeg obrambenog sustava. Meditacija djeluje upravo na rad mozga i živčanog sustava. Tijekom meditacije stvara se usklađenost između različitih dijelova mozga, a tako uravnotežen i miran mozak preko živčanog sustava šalje jasne signale ostatku tijela, čime se stvara ravnoteža i harmonija između uma i tijela. Kada tek počnete meditirati, vaše će vas nemirno tijelo pokušati omesti, ali imajte na umu da ste vi svijest i da vi vodite glavnu riječ. Zamislite svoje tijelo kao nemirnog konja kojeg vi kao vješti jahač imate zadatak obuzdati. Kad u tome uspijete, znajte da ste na pravom putu prema izlječenju!

Zahvalnost – dragocjen način brige za svoje fizičko, mentalno i duhovno zdravlje 

 

Joe Dispenza i njegovo osobo iskustvo

Dr. Joe Dispenza je američki liječnik koji se obrazovao na području kiropraktike, neurologije, neuroznanosti i stanične biologije. Napisao je nekoliko bestselera, od kojih su najpoznatiji Placebo ste vi i Stvorite novo ja. Usto, dr. Dispenza diljem svijeta održava brojne radionice i predavanja. Na njegovim radionicama, na kojima su znanstvenici posebnim uređajima snimali mozak, srčani ritam i srčanu koherenciju sudionika, događala su se brojna spontana izlječenja. Izliječio je ljude koji su bolovali od multiple skleroze, bolesti štitnjače, dijabetesa, celijakije, lupusa i drugih bolesti – i to bez ikakve upotrebe lijekova. Svim izliječenim osobama bilo je zajedničko to što su promjenom načina razmišljanja stvorili za sebe – novu stvarnost. Prema riječima dr. Dispenze, ti su pacijenti misao prihvatili kao stvarnost i onda čekali rezultat, emotivno vjerujući u njega, nakon čega je uslijedilo ozdravljenje.

Dr. Joe Dispenza je u 23. godini tijekom triatlona doživio težak pad s bicikla. Udario ga je terenac te je slomio čak 6 kralježaka. Liječnici su mu nakon nesreće htjeli u kralježnicu ugraditi šipku, a to je značilo da bi do kraja života živio s invalidnošću i trpio velike bolove. Za njega to jednostavno nije bila opcija. Duboko u sebi vjerovao je u životnu inteligenciju koja pokreće ljudsko tijelo i koja upravlja milijunima nesvjesnih funkcija. Odbio je operaciju i smislio svoj plan vjerujući u vlastitu snagu iscjeljenja. Svaki je dan upućivao viziju svog izlječenja višoj inteligenciji i to bi trajalo po dva sata dnevno. U početku se borio s negativnim mislima, ali ih je uspio prevladati. Zamišljao je sebe kao zdravu osobu u nekim običnim svakodnevnim aktivnostima, koje su mu tada zbog teške ozljede kralježnice bile neizvedive. A zatim bi ih proživio, duboko u sebi i emotivno. Njegovo je stanje iz dana u dan postajalo sve bolje. Devet i pol tjedana nakon nesreće potpuno se oporavio – bez liječničke intervencije.

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads