Jeste li znali da je jezik ogledalo vašeg zdravlja?

Je li vam poznato da već pogledom na svoj jezik možete otkriti imate li na primjer problema sa štitnjačom ili ste slabokrvni, gdje se nakupljaju toksini u organizmu, postoje li upalni procesi u tijelu, kako vam radi probavni sustav i brinete li se previše u životu? Detaljnim pregledom jezika moguće je otkriti kako funkcionira cijeli vaš organizam, koje su mu kritične točke i kojim je organima hitno potrebna pomoć. Ne, nije riječ o triku, nego o detaljnom pregledu jezika – metodi koju kineska narodna medicina i ayurveda prakticiraju već tisućljećima. Jezik je ogledalo organizma, a prema narodnoj medicini, pojedini dijelovi jezika odgovaraju organima u tijelu. Promjena boje, tkiva jezika ili naslage na pojedinim dijelovima reći će vam u kakvom je stanju vaše tijelo, gdje se nakupljaju toksini i na što biste trebali obratiti pozornost.

Za vrhunsku analizu jezika potrebne su vještine, znanja i dugogodišnje iskustvo, ali neke probleme sa zdravljem možete načelno otkriti i sami, uz pomoć ovog jednostavnog testa. Bitno je da ga provodite ujutro, čim se probudite, i prije negoli obavite jutarnju higijenu.

Detaljnim pregledom jezika moguće je otkriti kako funkcionira cijeli vaš organizam, koje su mu kritične točke i kojim je organima hitno potrebna pomoć.

Za početak, bitno je znati kako izgleda zdrav jezik. On ima nekoliko karakteristika.

Boja – ružičasta, bez tamnih ili blijedih područja koja upućuje na zdravi dotok krvi

Oblik – elastičan, gibak jezik. Površina mu je glatka, nije ispucana, natečena ili stanjena. Jezik koji drhti, koji je mlitav ili prečvrst ukazuje na neke probleme u organizmu.

Naslage – zdrav jezik ili nema naslaga ili su malo primjetne i bijele su boje. Jako vidljive bijele naslage znak su toksina i prekomjernog konzumiranja mliječnih proizvoda, dok smeđe, sive i tamne mrlje ukazuju na probleme s probavom, bubrezima ili jetrom.

Vlažnost – zdravi jezik je blago vlažan, nije niti suh niti prevlažan.

Vene pod jezikom – nisu proširene, jedva su vidljive, svijetle boje. Tamno-plave ili ljubičaste vene ukazuju na neki zdravstveni problem.

Kako otkriti koje su vaše slabe točke?

1. Naslage koje se nalaze blizu korijena jezika upozoravaju na probleme s probavom i ukazuju na toksine ili parazite koji su nakupljeni u crijevima.

2. Naslage na rubovima jezika ili uz korijen znak su toksina i preopterećenosti bubrega te mogu ukazivati na početak ozbiljnije bolesti.  Osim bijelih, naslage mogu biti i tamnije, smeđe ili pak jako svijetle boje.

3. Ako je središte jezika crvene boje i okruženo je naslagama, ponekad i s malom jamicom u tom predjelu, ukazuje na osjetljivo srce, u oba smisla. U fizičkom smislu, znak je preopterećenosti organizma toksinima u krvotoku, dok u duhovnom smislu upozorava na neriješenu tugu, očaj ili depresiju koja se manifestira na cjelokupni organizam.

4. Ako na vašem jeziku primijetite crvenkaste mrlje na rubovima ili uz vrh jezika to može ukazivati na probleme s plućima i teškoće s disanjem. Također može biti znak početka depresije.

5. Bijele ili smećkaste mrlje na rubovima jezika prema vrhu znak su problemima s plućima, koja mogu biti začepljena naslagama sekreta.

6. Tamne naslage s crnim točkicama na rubovima jezika uz vrh indikacija su upale pluća ili nekih ozbiljnijih problema koje je potrebno odmah rješavati.

7. Jezik sa tragovima zubI znak je oslabljene probave koja tijelu onemogućava iskorištavanje hranjivih tvari iz namirnica. Uzrok može biti alergija na hranu, upala u probavnom sustavu ili nekvalitetna prehrana. Toksini koji u tijelu ostaju zbog loše probave izazivaju povećanje jezika, na kojem potom ostaju prividni tragovi zubi.

8. Bijele naslage u središtu jezika ukazuju na toksine koji se nalaze u crijevima, dok crveno područje u središtu jezika otkriva nečistoće i nakupljene toksine u tankom crijevu, odnosno cijelom probavnom sustavu koji se muči.

9. Jezik s ispucalim dijelovima, “brazdama”, ukazuje na slabu probavu, usporen rad tankog i debelog crijeva i probleme sa živčanim  sustavom. Mogu također biti znak intolerancije na određenu hranu, poput onie koja sadrži gluten. Ujedno, pokazatelj su da se tijelo nosi s teškim duhovnim stanjem, kao što su strah, nesanica ili tjeskoba.

10. Jezik koji se trese znak je emocionalne nestabilnosti – strahova, nesigurnosti i tjeskobe.

11. Crta posred jezika, od korijena pa gotovo do vrha, može ukazivati na probleme s kralježnicom, a veže se i uz emocionalne uzroke. Fizička manifestacija nakupljene napetosti i stresa.

12. Naslage koje se nalaze uz rub jezika, sa desne strane ukazuju na probleme sa slezenom, čiji je rad oslabljen uslijed bolesti ili toksina. Mogu biti svjetlije, bijele boje, ali i tamnije, smećkaste boje. Ponekad ih se može zamijeniti s mrljama koje ostaju nakon konzumiranja kave ili čaja, no te se naslage brzo isperu. One naslage i mrlje koje duže vremena ostaju na površini, znak su problema s unutarnjim organima.

13. Naslage koje se nalaze uz rub jezika, sa lijeve strane ukazuju na probleme s jetrom i mokraćnim mjehurom, mogu upućivati na opterećenost toksinima, masnoćama ili prekomjernu upotrebu lijekova. Mogu biti svijetlije, bijele boje, ali i tamnije, pa svakako kontrolirajte rad jetre.

14. Povećani jezik može ukazivati na probleme s radom vaše štitnjače te zadržavanja viška tekućine u tijelu, kao i toksina koje tijelo ne može izbaciti.

Kako očistiti jezik od naslaga?

Nježno stružući jezik posebnim ayurvedskim strugačem jezika, možete ga očistiti od bijelih naslaga i toksina i time rasteretiti rad vaših unutarnjih organa.

Čišćenje jezika drevna je ayurvedska metoda koja danas postaje sve popularnija zbog toga što učinkovito liječi zadah iz usta.

Međutim, ova metoda ima i druge dobrobiti za zdravlje i može biti važan element vašeg programa za cjelokupno čišćenje organizma. Dok spavamo, naše tijelo je zaokupljeno izbacivanjem toksina iz organizma. Jezik je jedan od organa preko kojeg tijelo eliminira toksine iz probavnog trakta. Dio tih toksina manifestira se u obliku bijelih naslaga na jeziku. I zato nježno stružući jezik svako jutro možete ga očistiti od toksina i riješiti se lošeg zadaha iz usta.

Koristite čistače jezika koji mogu biti izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nehrđajućeg čelika. Isplatite jezik, uhvatite čistač jezika za oba kraja i njegovim lučnim dijelom posegnite do samog korijena jezika. Stružite jezik od straga prema naprijed 4-5 puta. Svaki put isperite bijelu sluz sa čistača. Kada ste gotovi, dobro isperite usta. Čistač jezika ne samo da čisti, nego i nježno masira jezik. To je važno jer, prema tradicionalnoj Kineskoj medicini, na jeziku je smješteno mnoštvo akupunkturnih točaka pa se nježnom masažom opuštaju bolni i upaljeni dijelovi.

 

Ayurvedsko čišćenje jezika (jiva sodhana) prakticira se u Indiji već stotinama godina. Cheranda Samhita smatra čišćenje jezika neophodnim za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine. “Prljavština, koja se skuplja u korijenu jezika, sprečava normalno disanje i stvara zadah, zbog toga je potrebno svaki dan čistiti jezik”, doznajemo u Caraka Samhiti. Redovito čišćenje jezika oslobađa ga bijelih naslaga, poboljšava osjećaj okusa, uklanja neugodan zadah iz usta i štiti zdravlje zubi i usne šupljine.

 

 

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads