Svakim se danom sve više krećite

“Grad nije uspješan kad je bogat, nego kad su građani sretni. Omogućujući bicikliranje i hodanje, iskazujemo poštovanje prema ljudskom dostojanstvu. Na taj način svima poručujemo: ‘Važni ste – ne zato što ste bogati, nego zato što ste ljudi.’ Ako se ljude tretira kao da su posebni, onda će se tako i ponašati. Svatko od nas ima potrebu za hodanjem, upravo kako ptice imaju potrebu za letenjem. Stvaranjem javnih prostora moguće je dovesti do nastanka društva koje neće biti samo ravnopravnije nego i puno sretnije.” To su riječi Guillerma Panalose, bivšeg povjerenika za parkove, sport i rekreaciju u kolumbijskome glavnom gradu Bagoti.

Najveća je prepreka sreći osjećaj inferiornosti ili isključenosti, i zato bi veliki javni prostori trebali funkcionirati poput društvenih i gradskih korektiva. Više kretanja, više bicikliranja, osim što pozitivno djeluje na naše fizičko stanje, obogaćuje i našu psihu. Zamislite samo da se u svim gradskim centrima samo na jedan dan ukine promet, da svi ljudi neometano šetaju, voze bicikle, rolaju se, trče… koliko bi takvo okruženje doprinijelo pozitivnijem i puno manje stersnom načinu života.

Češće hodajte

Ne morate odlaziti u teretanu da biste više vježbali, dovoljno je malo promijeniti dnevnu rutinu. Ovako ćete uštedjeti novce i istodobno steći više poznanstva u svojoj zajednici.

1. Izbjegavajte dizala.

2. Prošećite se do kolege umjesto da ga nazovete telefonski ili pošaljete e-poruku.

3. Pronađite si društvo za šetnju koji će vam biti snažan motivator za svakodnevno hodanje, posebice kad je vani oblačno ili kad ste pronašli izliku.

4. Šećite slikovitijim rutama.

5. Neka vaše srijede budu “srijede za hodanje”: dan kada vaša obitelj, prijatelji ili vi sami idete u šetnju nakon večere.

6. Birajte nove šetačke rute. Kako imamo naviku uvijek šetati istim putem, sljedeći put sa sobom ponesite novčić i neka na svakom križanju on odluči kojim ćete putem. Ako bolje upoznate svoju četvrt, još ćete se više udomaćiti, možda čak i otkriti nova mjesta na koja ćete rado odlaziti.

7. Ne zaboravite ponijeti podcast. Ako šetate sami, možete odabrati jedan od sjajnih i besplatnih podcastova kojih je u izobilju.

8. Ako uranite na dogovor – na primjer kod liječnika – prošećite se oko zgrade umjesto da se zadržite u čekaonici. Hodajte! Nemojte čekati!

9. Nađite se s prijeteljima u šetnji umjesto na kavi, odnosno – pijuckajte kavu dok hodate.

10. Pridružite se skupini šetača ili planinarskom klubu.

Uključite više kretanja u svoju dnevnu rutinu

Najbolje bi bilo da počnete biciklirati na posao i u školu, ili kamo god da idete. Međutim, kako vaš grad možda još nije spreman za bicikliste – hodajte. Danci, na primjer, vježbaju više od svih ostalih stanovnika Europske unije jer vožnju biciklom zapravo ne smatraju tjelovježbom, nego prijevozom. Mala doza fitnesa tako može postati sastavni dio vašeg svakodnevnog života i zamijeniti odlazak u teretanu.

Izgradili smo pretjerano komforno društvo koje nam omogućuje da na poslu sjedimo, da na pokretnim stubama stojimo, da prolazimo kroz vrata koja se automatski otvaraju i zatvaraju, da se vozimo dizalima i da se vozimo u autu. Stoga nas danski način života može poučiti ključnoj spoznaji o zdravlju – Neka vam kretanje postane svakodnevna rutina!

Procijenite vlastitu sposobnost i odaberite najbolji program vježbanja 

Planinarenje – odličan lijek protiv stresa i depresije 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads