Sreća ne dolazi u velikim paketima, nalazi se u sitnicama

“Jesi li sretan?” Sigurno ste puno puta čuli to pitanje. Bit ću sretan kad…: kupim svoj stan i odselim se iz ove garsonjerice; nađem posao; nađem curu/dečka; kupim auto; budem imao brdo love; dijete krene u školu; završim faks… I nekako se sve posloži, i ostvari se to famozno “kad”, ali i dalje nisam sretan…

No, činjenica je da sreća nije u stvarima, sreća nije u drugima, sreća se ne nalazi negdje vani. Sreća boravi samo u tebi, sada i ovdje, i koliko god se trudio pronaći je negdje vani, nikada nećeš uspjeti. Jednostavno tražiš na krivim mjestima.

Sreću ne možeš kupiti novcem, na sreću ne možeš staviti cijenu…

Ne znam što tebe čini sretnim, to znaš samo ti i to ti nitko ne može reći jer nitko ne zna što tebe čini sretnim. Svi odgovori su u tebi. Oduvijek su bili, samo si zaboravio. Možda te veseli ples, možda te veseli nogomet, možda te veseli gledati kako se psi igraju, možda te veseli gledati kako snijeg pada dok si ti negdje na toplom. A zašto to onda ne radiš?

Oko nas se nalazi toliko “sitnica” da smo ih uzeli zdravo za gotovo. Podrazumijevaju se. I tek kad ostanemo bez tih “sitnica” shvatimo da nisu bile nimalo sitne. I da su nam jako važne.

Postoje samo dva dana u godini kada ne možeš ništa napraviti, jučer i sutra. Ali zato možeš danas!

Male-velike sitnice

Zdravlje može biti jedan primjer. U bolnici imaš samo jednu jedinu želju, da izađeš van, da si zdrav i ništa ti više ne treba. A tako četo baš zdravlje uzimamo zdravo za gotovo. Isto tako i voda – otvoriš pipu i više nisi žedan. Probajte samo zamisliti jedan jedini dan biti bez vode, provesti ga u žeđi… A što je s dragim osobama? Cura/dečko/roditelji? Tu su. Podrazumijevaju se. Ali neće biti zauvijek, i tek kad ih izgubimo, tek tada shvatimo koliko su nam bili bitni.

Zašto moramo izgubiti da bi naučili cijeniti ono što imamo? Od hinduista sam naučio jednu predivnu stvar: oni se ne mole bogu da bi nešto dobili, oni zahvaljuju bogu na onome što imaju. Pogledaj što sve imaš, pogledaj koliko je svatko od nas bogat.

Zagrli roditelje i reci im koliko ih voliš, zagrli partnera i reci mu koliko ga voliš, odi se igrati s djetetom, bacaj psu loptu, pojačaj omiljenu pjesmu na najjače i pjevaj, pleši, uživaj….

Postoje samo dva dana u godini kada ne možeš ništa napraviti, jučer i sutra. Ali zato možeš danas!

Autor: Josip Zorić

Smijeh je zdrav, ne uzimajte život preozbiljno 

Pogreške koje činimo u potrazi za srećom 

Bojite li se biti sretni? 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads