Fizička aktivnost onih dana u mjesecu

„… ne da mi se … vidjet će se … neću moći … „ – je li vam ovo poznato? Naravno da je. U suprotnom ne bi bilo toliko savjeta i reklama kako, je li uopće i, napokon, smije li se vježbati za vrijeme menstruacije. U reklamnim se spotovima tako najčešće prezentiraju higijenski proizvodi za žene za vrijeme menstruacije, što pak implicira kako se žena smije baviti sportom tijekom cijelog menstruacijskog ciklusa, s čime se i mi slažemo.

Iz raznih medija, ponajprije iz ženskih časopisa, usvojili smo koje je higijenske potrepštine za žene tijekom menstruacije primjereno koristiti s obzirom na fizičku aktivnost koja se planira.

No, znamo li što se zapravo dešava u organizmu žene za vrijeme menstruacije, zašto su žene u „te dane“ drugačije raspoložene prema vježbanju i sportu uopće, te kakve posljedice sport u „te dane“ ima za ženu.

Simptomi za vrijeme menstruacije

Vrlo pojednostavljeno, početak menstruacije prati pad razine hormona estrogena i progesterona. Posljedice toga su brojne (i pozitivne!). U ovom kontekstu, reći ćemo kako dolazi do brže razgradnje masti, zbog čega je moguće izvoditi teže i zahtjevnije vježbe dulje nego inače, kad menstruacije nema, bolje se tolerira toplina/hladnoća i vlaga u zraku itd. Uspješno izvođenje vježbi, odnosno odrađivanje sportskih aktivnosti oslobađa endorfin (hormon sreće), koji pozitivno djeluje na one neugodne simptome koji se mogu pojaviti uz menstruaciju, kao što su bolovi, osjećaj napuhnutosti, tromosti, težine, loše raspoloženje itd.

Prevencija uzimanjem analgetika

Neke žene, koje imaju redovite menstruacijske cikluse i točno mogu predvidjeti početak menstruacije, moguće bolove (naročito ako inače imaju bolne menstruacije) mogu prevenirati uzimanjem analgetika (iz skupine NSAR-a) dan-dva prije očekivane menstruacije, što će svakako doprinijeti i pozitivnom stavu glede predstojećih sportskih aktivnosti.

Zahtjevnije i povremeno bavljenje fizičkom aktivnosti

Za žene koje se profesionalno bave sportom ili redovito tjedno odvajaju 2-3 termina za zahtjevniju tjelovježbu, period menstruacije je poseban jedino po tome što će više pažnje posvetiti intimnoj higijeni. One će se sportskim aktivnostima nastaviti baviti na uobičajeni način, ustaljenim tempom. Naravno, ponekad je umor ipak jači, pa, iako znaju sve dobrobiti vježbanja za podizanje raspoloženja, „pokleknut“ će na nekoliko dana. I to je razumljivo i prihvatljivo.

Sasvim druga priča su žene koje se povremeno bave sportom. One će termin vježbanja bez grižnje savjesti zamijeniti ispijanjem kave ili drugim ugodnim druženjem koje ne uključuje sportske aktivnosti. Uvijek će naći izgovor za ne baviti se sportom tijekom menstruacije. Pri tom su „ti dani u mjesecu“ njima zapravo najmanji problem.

Važno je istaknuti kako bavljenje sportom, vježbanje i općenito fizičke aktivnosti:

– NISU zabranjeni tijekom menstruacije,

– doprinose ukupno boljem osjećanju i raspoloženju,

– pomiču granice izdržljivosti prema gore,

– ….. (sigurno možete dodati još jednu vlastitu dobrobit, iz osobnog iskustva).

 

Autorica: prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads