Istina i izazovi borbe sa štitnjačom + recept za čaj

Lista holivudskih zvijezda (Robert De Niro, Gwyneth Paltrow, Uma Thurman, Demi Moore, Scott Bakula) koje su rješenje svojih zdravstvenih problema pronašli u savjetima Anthonyja Williama, sve je duža. Impresivno je da je među njegovim poklonicima sve više liječnika i drugih istaknutih praktičara.

Tvoja štitnjača, taj djelić tijela za koji su ti jednom rekli da je tvoja najslabija točka, pa čak i da ti je neprijatelj, zapravo je bila tvoja najveća snaga i najvažniji zaštitnik. Ta žlijezda ne djeluje samo na tjelesnoj razini. Na duhovnoj razini, ona je tvoj štit, tvoj čuvar koji čuva sva blaga koja si na svom putu stekao. Ona je dio tvog oružja koje podupire tvoje napredovanje u životu“. Riječi su ovo Anthonya Williama, poznatijeg u svijetu kao Medicinski medij, a koje je zapisao u svojoj najnovijoj knjizi Zdrava štitnjača.

 

Nije tvoja pogreška. Ništa od svega toga nisi zaslužio. Nisi sam izazvao svoju bolest i nisi je izmislio. Nisi loša osoba. Možeš se iscijeliti i krenuti dalje. / Anthony William, Zdrava štitnjača

 

Epidemija bolesti štitnjače

Razne bolesti i problemi sa štitnjačom poprimili su gotovo epidemijske razmjere u svijetu. Liječnici koji imaju širok uvid u zdravstveno stanje stanovništva procjenjuju da čak 7 do 10 osoba u zapadnjačkim zemljama imaju neki oblik bolesti štitnjače! Osim baš samih i vaših problema sa štitnjačom, igurno ste i sami okruženi osobama s dijagnozama Hashimoto, Gravesova bolest, hipotireoza, hipertireoza, čvorovi na štitnjači… Ili onima koje se žale da moraju na pretrage jer im „hormoni divljaju“. Za mnoge probleme (umor, teškoće sa spavanjem i održavanjem tjelesne težine, bolovi, depresivna raspoloženja, autoimune bolesti itd.) spremno (i najčešće s pravom!) okrivljujemo štitnjaču. A nažalost, gotovo se uvriježilo mišljenje da žene nakon četrdesetpete – pa i ranije – imaju ili očekuju probleme sa štitnjačom i njezinim hormonima, kao dio perimenopauze i menopauze.

No, sve to nije istina, tvrdi Anthony William, čovjek koji je mnogima promijenio pogled na zdravlje. Nakon što je u knjizi Medicinski medij progovorio o tome što se krije iza kroničnih bolesti, u drugoj knjizi, Hrana koja mijenja život, opisao je kako se hraniti za optimalno zdravlje. U najnovijoj knjizi, Zdrava štitnjača, govori o ovom tipično „ženskom problemu“. Iako, i mnogi muškarci pate od istih simptoma, ali ih prečesto nevoljko priznaju kako ih se ne bi okarakteriziralo kao slabiće. Ono što stoji u pozadini ovog raširenog problema nije sama štitnjača, nego nešto što znanstvenicima i liječnicima izmiče iz šire slike. Uzrok problema sa štitnom žlijezdom u 95% slučajeva je zapravo Epstein-Barrov virus.

 

Mitovi o zdravlju

U knjizi medicinski medij Anthony William opisuje kako medicina i znanstvena istraživanja kasne za spoznajama i ne daju cjelovitu sliku problema. Ruši mitove o zdravlju te podrobno objašnjava simptome, stanja i pravu funkciju štitnjače. Najveći dio knjige posvećen je iscjeljenju štitne žlijezde. Što izbjegavati, hrana, ljekovito bilje i dodaci prehrani… 90-dnevna rehabilitacija s receptima i tehnike iscjeljenja. Jedan dio posvećen je „tajnama sna“, upravo zato što se nesanica i problemi sa spavanjem vežu uz probleme sa štitnjačom.

Sve to uz poruku suosjećanja, nade i ohrabrenja jer bolest, kaže medicinski medij: „Nije tvoja pogreška. Ništa od svega toga nisi zaslužio. Nisi sam izazvao svoju bolest i nisi je izmislio. Nisi loša osoba. Možeš se iscijeliti i krenuti dalje.“

Ako već niste, pročitajte zaista hvaljenu knjigu Anthony Williama, Zdrava štitnjača i napravite obrat u svojim prehrambenim i životnim navikama.  Olakšajte si probleme i izazove života s oboljelom štitnjačom.

ČAJ ZA ISCJELJENJE ŠTITNJAČE

Čaj je prekrasan način da unesete malo tišine u svoj prezaposleni dan. Ovaj iscjeljujući čaj jednako će dobro utjecati na vaš duh, kao i na vašu štitnjaču i ostatak tijela. Dok ga pijete, odvojite trenutak za stanku i umirite svoje srce i um. Zaista je čudesno to što su nam na raspolaganju sve te veličanstvene prirodne namirnice, piše Anthony William u knjizi Zdrava štitnjača. Uz to, napominje kako je iznimno važno i neophodno da su namirnice iz organskog uzgoja (bez pesticida i herbicida).

Sastojci i priprema

U lončić ulijte 2 šalice vode i ostavite da zakipi.

Dodajte timijan, sjemenke komorača i matičnjak.

Ugasite vatru i ostavite da odstoji 15 minuta ili duže.

Čaj procijedite i ulijte u šalicu.

Po želji umiješajte med i uživajte!

Vrećice čaja dostupne u trgovinama možete upotrijebiti kada vam nisu dostupni ovi čajevi u listićima. Upotrijebite po jednu vrećicu čaja od timijana, sjemenki komorača i matičnjaka. Timijan i matičnjak možete upotrijebiti i u svježem i u sušenom obliku.

Recept preuzet iz knjige Anthony Williama, Zdrava štitnjača, Planetopija.

Povezani članci:

Plan oporavka štitnjače prema Anthony Williamu

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads