Utječe li kava na dugovječnost?

Kava i sastojci kave u žarištu su interesa znanstvenika. Svakog mjeseca objavi se na desetke znanstvenih radova o utjecaju kave na zdravlje čovjeka, a rezultati istraživanja govore u prilog umjerenom ispijanju kave. Osim što povoljno djeluje na zdravlje, kava već stoljećima ima važnu sociološku ulogu. Ona čini okosnicu druženja, stvaranja, razmišljanja.

Sadrži i globalno najkonzumiraniju psihoaktivnu supstanciju – kofein. Upravo on odgovoran je za stimulativno i razbuđujuće djelovanje kave. Novija istraživanja u kavi pronašla su brojne biološki aktivne spojeve od kojih mnogi imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Štoviše, Amerikancima je kava glavni prehrambeni izvor antioksidansa.

Povoljno djelovanje kave

Budući da sadrži toliko različitih tvari, konzumacija kave može imati raznoliko djelovanje na zdravlje. Brojne znanstvene studije provedene proteklih godina pokazale su povoljan utjecaj redovite umjerene konzumacije kave na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti te žučnih kamenaca. Ima i povoljno djelovanje na održanje adekvatne tjelesne mase. Kava i posebice kofein dobro su poznati sportašima. Istraživanja pokazuju da kofein pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu. Stoga se kava ponekad preporučuje kao idealan stimulans prije tjelesne aktivnosti. Kofein stimulira mozak i središnji živčani sustav, odgađa umor i stimulira mišićni rad.

Muškarci bolje podnose alkohol nego žene, ali isto ne vrijedi i za kofein. Neke su osobe osjetljive čak i na malu količinu kofeina u dekofeiniziranoj kavi, dok neki bez problema podnose velike količine. Teško je predvidjeti koliko kofeina netko može podnijeti, čak i kad se uzmu u obzir dob, spol i tjelesna masa.

Novija istraživanja pokazuju da geni imaju vrlo veliku ulogu u reakciji tijela na kofein. Kontracepcijske pilule i pušenje su bitni čimbenici. Hormonalna kontracepcija usporava metabolizam kofeina, pa je učinak intenzivniji, a pušači metaboliziraju kofein dvostruko brže.

Kava

Maksimalan unos kave i rezultati studije

Opća je preporuka za maksimalan unos kofeina od 400 mg/dan. To odgovara količini od 3-5 šalica kave. Za trudnice je granica 300 mg. Kao i kod alkohola, onima koji piju puno kave potrebne su sve veće količine za jednaki učinak.

Prema novijem istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine, dnevni unos kave u količini od tri šalice optimalan je za smanjenje rizika od smrtnosti. A veći je unos povezan s većim rizikom kod određene populacije. U istraživanju su korištene informacije dobivene unutar opsežne europske studije EPIC. Studija je obuhvatila 520 000 ispitanika starijih od 35 godina iz 10 zemalja Europske unije. Prehrambeno ponašanje, koje je obuhvatilo i konzumaciju kave, bilježeno je putem posebnih prehrambenih upitnika u kombinaciji s intervjuom. Količina konzumirane kave bilježena u je mililitrima.

Tijekom šesnaestogodišnje studije umrlo je ukupno 42 000 ispitanika od različitih uzroka smrti. Rezultati su pokazali da žene i muškarci koji konzumiraju veću količinu kave imaju manji rizik od smrtnosti u odnosu na osobe koje ne konzumiraju kavu. Žene koje su unosile više kave dokazano su imale manji rizik za smrtnost od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Međutim, veća konzumacija kave kod žena je bila povezana i s većim rizikom od karcinoma jajnika. Dodatno, veća konzumacija kave kod žena i muškaraca bila je povezana s boljom funkcijom jetre. To je bilo vidljivo u zdravijem profilu metabolizma te boljem stanju imunosnog sustava. A to se, pak, ogledalo u manjoj koncentraciji C reaktivnog proteina, lipoproteina i glikoliziranog hemoglobina.

Zaključno, znanstvenici pozivaju na oprez prilikom tumačenja rezultata same studije. Primjerice, volumen konzumirane kave nije direktno proporcionalan koncentraciji bioaktivnih komponenti. To znači da Talijani, iako unose neupitno najmanji volumen napitka, ne unose nužno i najmanje blagotvornih spojeva.

Drugi parametar koji se ne može eksperimentalno provjeriti je sociološki utjecaj ispijanja kave na opće zdravlje pojedinca.

Povezani članci:

Kava s prijateljicama – lijek za dušu

…ali, prvo kava

Zelena kava budi tijelo, ali i kožu

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads