Scintigrafija štitnjače

Otkriju li se izrasline na štitnjači, tzv. čvorovi, liječnik vas može poslati na jednu od mogućih pretraga, scintigrafiju.

Riječ je o bezbolnoj pretrazi tijekom koje se u venu ubrizgava radioaktivno sredstvo, a potom se RTG uređajem mjeri količina nakupljanja tog sredstva u tkivu štitnjače.
Intravenozno se obično daje tehnecij 99 m, zatim se u posebno odijeljenoj čekaonici pričeka 20 – 30 minuta, kako bi se sredstvo rasporedilo po tkivu štitnjače te se pacijent pozove na snimanje. Snimanje se obavlja u ležećem položaju zabačene glave kako bi se štitnjača što više izložila uređaju i traje 5 – 15 minuta. Tijekom samog snimanja morate biti posve mirni, zabranjeno je okretati glavu, kašljati, pričati i pomicati vrat.

Za samu pretragu nije potrebno biti natašte, ali je prije samog intravenoznog ubrizgavanja radioaktivnog sredstva prijeko potrebno medicinskom osoblju reći da postoji mogućnost trudnoće, ukoliko je ona stvarna. Također, pretragu nije preporučljivo raditi netom nakon trudnoće tijekom razdoblja dojenja.

Preporučljivo je skinuti sav nakit i metal, pa čak i doći u odjeći koju možda više nećete nositi.

S obzirom da je u vas ubrizgano radioaktivno sredstvo, radijacija će se proširiti i na odjeću, kao i na vašu bližu okolinu. Zato nije pametno boraviti blizu djece i trudnica prva 24 sata (24 sata je vrijeme poluraspada tehnecija 99 m). Idealno bi bilo odjeću koju ste nosili baciti, ali ako ne možete, stavite je na svježi zrak da se zrači, potom u perilicu i nakon toga ponovno na svježi zrak. Kako biste ubrzali vrijeme čišćenja organizma od radioaktivnog sredstva, istuširajte se nakon pretrage, pijte puno vode i što češće mokrite.

Scintigrafija je pomoćna metoda u dijagnostici oboljenja štitnjače i zasigurno nije jedina. Na scintigrafskom prikazu pokazat će se čvorovi veći od 1 cm, ali ne uvijek, pogotovo ako su prekriveni normalnim tkivom štitnjače. Prikazat će se jesu li čvorovi vrući, tj. prikupljaju li više radioaktivnog sredstva, ili hladni, ali neće se sa sigurnošću znati jesu li zloćudni ili dobroćudni, premda su, u pravilu, hladni čvorovi češće zloćudni od toplih. Pretrage koje se još obavljaju uz scintigrafiju su UZV štitnjače i ciljanja citološka punkcija, ukoliko postoji medicinska indikacija za nju.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads