Jednostavan samopregled štitnjače

Kod bolesti štitnjače, najvažnije ih je otkriti na vrijeme. No, s obzirom na velik broj naoko nepovezanih simptoma, teško je odmah, na prvu, povezati sve ono što u zadnje vrijeme osjećate, sa samo jednom bolešću ili poremećajem. A u većini slučajeva radi se upravo o štitnjači.

Bez obzira jeste li umorniji više nego što ste to prije bili, kosa vam je slabija i pojačano opada, debljate se i usporen vam je metabolizam ili ste možda stalno zbog nečega uznemireni, često vam je vruće, srce vam ubrzano tuče, loše spavate i ubrzano se umarate, krivac za sve ovo može biti samo jedan – štitnjača.

Nekoliko je načina kako možete saznati je li s vašom štitnjačom sve u redu.

Jedan od njih je laboratorijska pretraga krvi kojom se kontrolira razina hormona TSH, hormona T3 i T4, fT3 i fT4 te kontriliraju antitijela. Kao što znate, ako je razina TSH visoka, štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona i riječ je o hipotireozi. Ako je pak, razina TSH niska, riječ je o hipertireozi, pri čemu štitnjača pojačano radi.

Iako su oba poremećaja jako zastupljena na svjetskoj ljestvici oboljenja (bolesti štitnjače 5. su po učestalosti u svijetu!), hipotireoza je ipak nešto češća. Najčešći uzrok joj je Hashimoto sindrom, autoimuni poremećaj pri kojem tijelo napada štitnjaču, a što za posljedicu ima oštećenje tiroide koja ne proizvodi dovoljno hormona. Hashimoto sindrom može biti nasljedna, a u nekim je slučajevima posljedica problema s hipofizom. Hipofiza se nalazi u mozgu i proizvodi TSH koji stimulira rad štitnjače. Ako ga hipofiza ne proizvede dovoljno, nivo hormona pada i dolazi do hipotireoze.

Samopregled vrata

Jedna on najjednostavnijih načina kako sami možete prekontrolirati je li vam štitnjača uvećana, testiranje pomoću ogledala i vode.

1. Postavite ogledalo tako da vidite prednju stranu vrata i područje Adamove jabučice (pažljivo promotrite njenu veličinu kako pri izvođenju testa eventualnu oteklinu odnosno povećanu štitnjaču ne biste pomiješali s pomicanjem Adamove jabučice)

2. Popijte gutljaj vode i zabacite glavu

3. Promatrajte u ogledalu pojavljuje li se pri gutanju vode oteklina na vratu

4. Ukoliko niste sigurni, ponavljajte postupak, sve dok ne utvrdite je li vam štitnjača povećana

5. U test, osim promatranja gutanja vode, možete uključiti i palpaciju (pipanje vrata) pri čemu pokušajte dodirom utvrditi postoji li oteklina u području štitne žlijezde

Primijetite li bilo kakvu promjenu, upozorite na nju svog liječnika opće medicine i zatražite uputnicu za detaljniji pregled kod endokrinologa i laboratorijsku pretragu krvi odnosno hormona štitnjače.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads