Barnesov test zdravlja štitnjače

Znate li da rad štitnjače možete prekontrolirati i pomoću tjelesne temperature? Naime, temperatura tijela odmah nakon buđenja signalizirat će vam je li sa štitnjačom sve u redu i radi li kako treba. Ovaj način provjere aktivnosti štitnjače otkrio je prije 50ak godina dr. Broda Barnes, američki liječnik u svojoj knjizi o aktivnostima i neaktivnostima štitnjače odnosno endokrinim disfunkcijama. Tjelesnu temperaturu proglasio je moćnim saveznikom u detektiranju ovog problema i osmislio jednostavan test koji možete raditi kod kuće, u krevetu, odmah nakon buđenja.

Barnesov test

Priprema za test započinje navečer, prije spavanja. Pripremite toplomjer i protresite ga kako bi temperatura koju pokazuje bila niža od 35 C.

Ujutro, nakon buđenja izmjerite temperaturu (najbolje je staviti toplomjer ispod pazuha, na golu kožu i držati 10ak minuta). Temperarura koja će se na toplomjeru pokazati nakon mjerenja zove se “jutarnja bazalna temperatura”. Odmah je zapišite kako ne biste zaboravili kolika je bila.

Normalna jutarnja bazalna temperatura je između 36.5 i 36.8.

Test radite 3 dana zaredom kako biste bili sigurni u njegove rezultate.

Rezultati testa
1. Ako je temperatura na toplomjeru između 36.5 C i 36.8 C – štitnjača radi normalno
2. Ako je temperatura na toplomjeru niža od 36.5 C – štitnjača radi smanjeno (simptomi smanjenog rada štitnjače su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.)
3. Ako je temperatura na toplomjeru viša od 36.8 C – štitnjača radi ubrzano ili je u tijelu prisutna infekcija

Stoga, ako je temperatura ispod ili iznad uobičajenih vrijednosti, obratite se liječniku kako biste potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti, kod žena koje su u menopauzi ili imaju menstruaciju. Zbog toga ovaj test napravite kada ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.

Što je potrebno za dobar rad štitnjače?
Za normalan rad štitnjače nužan je, prije svega, život bez stresa. Zatim su potrebni dobar rad jetre, selen, vitamin A, kortizol, magnezij i vitamin B. N

Nije lako, ali pokušajte stresne situacije svesti na minimum, stavljajte u životu sebe na prvo mjesto kako biste i drugima, zdravi i dobrog raspoloženja, mogli kvalitetnije pomoći, više vremena provodite radeći stvari koje vas vesele i koliko je moguće, iz svoje neposredne okoline eliminirajte i situacije i ljude koji vas iscrpljuju svedite na minimum. Vaša štitnjača sve će ovo znati cijeniti. A njeno je zdravlje – neprocjenjivo!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads