Hipotireoza i promjena temperature

Često određivanje hormona štitnjače osobama sa simptomima općeg lošeg stanja, lupanja srca, znojenja i stezanja u grlu dovodi do otkrivanja većeg broja pacijenata s umjerenom hipotireozom, poznatijom kao subklinička hipotireoza.

Umjerena hipotireoza nastaje kada je štitnjača slabijeg rada i nije u stanju proizvesti dovoljno hormona štitnjače kako bi zadovoljila potrebe našeg tijela. Blago povišen stimulirajući hormon štitnjače (TSH, proizvodi ga hipofiza i preko njega regulira rad štitnjače), uz uredne hormone štitnjače (T3, T4 ili FT3, FT4) glavno je obilježje subkliničke hipotireoze.

U većini slučajeva, subklinička hipotireoza je rani stadij hipotireoze i liječi se nadomjeskom hormona štitnjače, čime se spriječava razvoj prave simptomatske hipotireoze i njenih komplikacija. Kod pojedinih osoba takav nalaz krvi ostaje više godina isti ili se u potpunosti normalizira bez primjene hormona.

Hladnoća zimi može dovesti do pogrešnog zaključka kako je riječ o kliničkoj hipotireozi. Studija iz 2013. g. objavljena u Journal of Clinical Endocrinology pokazala je da postoje sezonske varijacije razine TSH u krvi, tako da prije zaključivanja dijagnoze subkliničke hipotireoze treba svakako tu činjenicu uzeti u obzir. U navedenoj studiji praćena je 1.751 osoba sa subkliničkom hipotireozom i 28.096 osoba s urednom funkcijom štitnjače. Analiza je pokazala značajno sezonsko odstupanje razine TSH. TSH je bio u porastu u hladnim zimskim i proljetnim mjesecima, a padao je ljeti, i to u obje skupine ispitanika.

Osobe sa subkliničkom hipotireozom imaju 1.5 x veću vjerojatnost da im se TSH vrati u normalne granice u toplim ljetnim mjesecima.

Slično, osobe s normalnom funkcijom štitnjače tijekom hladnih dana mogu pokazivati povišene vrijednosti TSH, te im se dijagnosticira subklinička hipotireoza. Postoje i druge studije uz ranije navedenu, koje su pokazale da se štitnjača prilagođava stanju okoline pokušavajući „zagrijati“ tijelo tijekom hladnih dana, odnosno smanjuje „proizvodnju topline“ tijekom vrućih dana.

Kako bi se izbjeglo „predijagnosticiranje“ osoba kod kojih je potrebno liječenje ukoliko se otkrije povišen ili granično visok TSH, ponavljanje krvnih razina TSH u različito doba godine i daljnja obrada stručnjaka koji se bave štitnjačom svakako je preporučljiva prije započinjanja terapije hormonima štitnjače.

Prim. Sunčica Andreja Rogan, dr. med. specijalista nuklearne medicine
Ambulanta za bolesti štitnjače i ultrazvuk, Voćarska 106, Zagreb

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads