Hipotireoza – subakutni i nijemi tireoiditis

Subakutni granulomatozni tireoiditis

Ovu vrstu upale štitnjače najvjerojatnije uzrokuju virusi. Bolest se, za razliku od Hashimotovog tiroiditisa koji nastaje postepeno, pojavljuje naglo. Subakutni tiroiditis može se pojaviti nakon virusne bolesti gornjih dišnih puteva, simptomima kao što su grlobolja, da bi se tek kasnije pokazalo kako je bol u vratu, ustvari, uzrokovana upalom štitnjače. Kod Hashimotovog tiroiditisa nema bolova u vratu. Štitnjača postaje sve osjetljivijom, a osoba obično razvije subfebrilnu tj. blago povišenu temperaturu ( 37,2 – 38 C). Bol se često premješta s jedne strane vrata na drugu, širi se u čeljust i uši i pojačava se pokretanjem glave ili prilikom gutanja. Ova bolest najčešće se može zamijeniti s infekcijom ždrijela, uha te bolestima čeljusti ili zuba.

Upala kod ove bolesti najčešće najprije uzrokuje prekomjerno lučenje hormona štitnjače – hipertireozu, nakon čega slijedi prolazna hipotireoza. Mnogi oboljeli, osim navedenih bolnih simptoma, osjećaju i beskrajan umor.
Većina se oboljelih spontano oporavi. Bolest obično nestaje sama od sebe, dok se vrlo rijetko nakon oporavka može vrati uz trajno oštećenje funkcije i rada štitnjače, što uzrokuje trajnu hipotireozu.

Terapija

Nema specifične terapije osim acetilsalicilne kiseline ( aspirina) ili drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova (npr. ibuprofen) koji mogu ublažiti bolove, smanjiti upalu i temperaturu. U izuzetno teškim stanjima ove bolesti primjenjuju se u liječenju kortikosteroidi (prednizon). Lijek se postupno smanjuje kako bi se, kod naglog smanjivanja doze prednizolona, izbjeglo ponovno vraćanje bolesti svom jačinom.

Nijemi limfocitni tiroiditis

Najčešće se pojavljuje kod žena nakon porođaja i uzrokuje povećanje štitnjače bez popratne bolne osjetljivosti. Tijekom nekoliko tjedana i mjeseci osoba razvije hipotireozu, prije nego se konačno vrati normalan rad štitnjače. Ovo stanje ne zahtijeva liječenje, iako se ponekad nekoliko tjedana može liječiti nastala nastala hipotireoza ili hipertireoza.  Često se događa da beta blokator kao što je propranolol, bude jedini lijek za suzbijanje simptoma hipertireoze (povećanog broja otkucaja srca, “lupanja srca”). Tijekom razdoblja hipotireoze primjenjuje se nadomjesna terapija hormonom štitnjače u liječenju, ali obično ne dulje od nekoliko mjeseci. Hipotireoza u ovakvim slučajevima ostaje trajna kod oko 10 % oboljelih.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.