Što nakon operacije karcinoma štitnjače? – odgovara dr. Jozo Jelčić

Prije 5 godina operirana mi je štitnjača. PHD nalaz pokazao je dva CA,  folikularni i medularni u drugom stupnju. Učinjena je disekcija l. C. desne strane vrata. Primila sam ablativnu dozu od 100000 j IRA. Kalcitonin uredan od operacije, manji od 2 . Iromigramun postoperativno 54 i ima tendenciju rasta. Posljednji nalaz u 6. mjesecu pokazuje rezultat 103. ref do 100. Napravljen je MIBG scint. na KBC Sestre milosrdnice i, osim nakupljanja na mjestu žlijezda slinovnica, sve ostalo je u redu. Nalaz 5HIJA također je povećan, ref do 30, a rezultat je 53. Kuda dalje? Od simptoma imam povremeno problem znatno natečenog trbuha koji mi stvara problem izmokravanja i tvrđe stolice, a onda i bolove u predjelu bubrega, te enormno znojenje glave koje se smanji ako uzimam vitamin d u velikim kolicinama (8000iu). Na terapiji  sam Euthyrox 75 mg i Thybon 5 mg. (Fehrija)

 

Poštovana,

Jedno je sigurno: niska razina kalcitonina je dobar znak. Međutim, na druga pitanja je teže kompletno odgovoriti.

U bolesnika u kojih je odstranjena štitnjača zbog maligne bolesti, daje se supresijska doza l-tiroksina, koja je nešto veća od fiziološke. Cilj je blokiranje malignih stanica, ako su negdje zaostale. Povišena doza se potvrđuje sniženom razinom TSH. To može uzrokovati i neke simptome, pa tako i pojačano znojenje.

Nije mi jasan razlog uzimanja T3 (Thybon), jer on nije uobičajena nadoknadna terapija, osim u izuzetnim slučajevima. Kako T3 ima brži učinak od T4 on bi mogao biti dodatnim uzrokom pojačanog znojenja. Uzimanje D vitamina ne bi se moglo povezati s uspjehom u smanjenju znojenja. Kako ga uzimate u visokim dozama potrebno je povremeno kontrolirati njegovu razinu u krvi.

Učinili ste još neke dodatne pretrage koje se odnose na druge endokrine žlijezde i bolesti: scintigrafiju MIBG-om, određivaje kromogranina i 5-HIAA. Vrlo rijetko se neki tumori endokrinih žlijezda mogu pojaviti udruženo u obliku sindroma (MEN 2A i MEN2B), a među njima je medularni karcinom štitnjače. To je razlog šire dijagnostičke obrade koja je kod Vas provedena. Povišen 5-HIAA kao i kromogranin će trebati dalje pratiti (kromogranin je tek granično povišen) i razjašnjavati dodatnim pretragama. Kod sumnje na tumor srži nadbubrežnih žlijezda treba odrediti 2x u 24h urinu količinu metabolita kateholamina (metanefrine i normetanefrine). Za utvrđivanje uzroka povišene 5-HIAA potrebne su dodatne pretrage, za početak gastroenterološke. Nadam se da razumijete da Vam na ovaj način ne mogu reći više, jer bih za takav savjet trebao najprije razgovor s Vama i iscrpan pregled kompletne medicinske dokumentacije. Mišljenja sam da o tome trebate otvoreno razgovarati sa svojim liječnikom koji vodi Vaše liječenje i tražiti odgovore na sva pitanja koja Vas muče.

 

Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Ulica grada Vukovara 284/ 10 000 Zagreb / +385 (0)1 4579 157

http://www.endokrinologija-jelcic.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads