Upoznavanje

Svi koji su imali bliske susrete s malenim leptirom, koji inače mijenja veličinu, znaju da su se zapravo sreli puno ranije, a da to nisu ni znali. Prava igra leptira. Lagano, neprimjetno, tek jedva osjetno kreće, imitirajući tegobe drugih bolesti. Štitnjača. Štiti? Pa po mom iskustvu, zapravo zapovijeda.
Prvi moj simptom: UMOR. Pa, dobro, puno radim, obaveze, djeca, škola… Ali toga je bilo i prije. Spava mi se. Uvijek mi se spava, iako sam spavala osam sati. Osjećam je. E, to je već alarm! Kreću razne pretrage: krvne, EKG, UZV abdomena. Dijagnoza: stres, gastritis… Malo sutra!
Redaju se zaboravljivost, napuhnutost, vrtoglavica, neka bezrazložna briga, drhtanje. Mijenjam posao. Promjena je dobrodošla, ali možda je to razlog mojih tegoba. Novi posao, novi ljudi, nova istraživanja, spremna sam za nove nemoguće zadatke. Unaprijeđena sam, razlog za radost, nagrade za moje ambicije… Ipak, izostaje radost i ushićenje koje bi prirodno trebalo doći. U sebi se radujem, ali osjećam se kao krpa. Iscijeđena. Pa ja kao da sam pred mirovinom. Nije normalno da s 35 razmišljaš o mirovini!
Gledam se u ogledalu i vidim lice koje tone. U ponor. Osmijeh jedino mogu nacrtati. Izraz: „ne mogu višeee, upomoć!“ Jedan bivši sportaš to sebi ne može dozvoliti. Ne! Krećem iznova na pretrage. Netko u prolazu kaže da provjerim hormone. Tek usputno dobacivanje me navede da „ujedno, usput“ odradim i to.
BINGO! Upecah malu slučajno! TSH – ohohooo! ‘ajmo ispočetka kod specijaliste, eminentnog stručnjaka. Kaže: „Uvećana – da, TSH viši – da, ali vi lijepo izgledate!“ Nemam viška kilograma, nemam viška vode, redovna stolica. Samo je treba pratiti. A sve moje muke, tromost, zaboravljivost, pseudodepresivnost, premorenost i perutanje kože, drhtanje. Što je s tim? Ali, da, pratit ću je!
I tako sam živjela skoro pet godina! Ej, pa ja sam mogla obići zemljinu kuglu pješice za to vrijeme, samo da sam imala snage, a ne da se vučem kroz život kao baka s dvije noge i jednim štapom.
Mojim raštimanim organizmom upravljala je mala, skandalozna štitnjača. Taj mali dirigent utjecao je na mnoge tijekove mog života, stalno opominjući, ali potajno, podmuklo, oduzimajući snagu, pomičući pamet. A to je tek bio početak!
Tako sam se upoznala sa svojom najboljom NEprijateljicom.

Tatjana Sekulić

Ostvarena na svim poljima, davno shvatila veličinu malih vrijednosti. Vođena kroz život riječima: "Možeš ti to..." I, mogu!

WordPress Ads