Stres i hipotireoza, nerazdvojan dvojac

Stres je riječ koja se u današnje vrijeme čuje često…i prečesto! Ne samo da kronični stres uništava cjelokupno zdravlje, već je jedan od najčešćih razloga za oboljenja štitnjače.

Stres i hipotireoza

Štitnjača djeluje na nadbubrežnu žlijezdu, koja sama po sebi može podnijeti malu količinu stresa i koja, kada dođe do stresne situacije, otpušta kortizol, a koji, pak, utječe na različite tjelesne funkcije. Stres na štitnjaču utječe usporavanjem metabolizma, što je još jedan od pokazatelja povezanosti poremećaja rada štitnjače odnosno hipotireoze i dobivanja na težini odnosno povećanja kilograma.  Kako tijekom stresne situacije funkcija štitnjače usporava, razina hormona triiodotironina (T3) i tiroksina (T4) pada. Ujedno se ne događa ni pretvorba T4 hormona u T3, što dovodi do veće razine reverznog T3.

Uz hipotireozu često se javljaju otpornost na inzulin i problemi s uravnoteženjem šećera u krvi. Povećane razine glukokortikoida smanjuju razinu TSH u krvi, a da bi štitnjača pravilno funkcionirala, mora postojati osjetljiva ravnoteža između hormona stresa i kortizola. Ako se ova delikatna ravnoteža promijeni, simptomi poremećaja rada štitnjače se povećavaju.

Laboratorijski analize ne mogu uvijek prikazivati pravu sliku o tome kako se osjećate, kao što niti lijekovi ne mogu uvijek pratiti promjene koje uzrokuju stres. Činjenica je kako kronična, dugogodišnja izloženost stresu može uzrokovati probleme godinama prije nego što laboratorijski nalazi ukažu na postojanje poremećaja. Iako su najočitiji simptomi umor ili debljanje, dugotrajan stres može se pojaviti i kao depresija ili anksioznost, što su zapravo simptomi hipotireoze.

Pomoću jednostavnih promjena u svom svakodnevnom životu možete pomoći tijelu u borbi protiv stalne izloženosti stresu, odnosno održavanju njegove prihvatljive razine, a koja će se odraziti i na zdravlje štitnjače.

Hranite se pravilno

Zdrava, uravnotežena prehrana ključ je svega. Općenito, isplanirajte tri dnevna dobro izbalansirana obroka puna voća, povrća i proteina. Započnite dan s dobrim doručkom, s niskim udjelom šećera i visokim udjelom proteina i vlakana. Smanjite li konzumaciju alkohola, kofeina i šećera, pomoći ćete tijelu u održavanju veće razine energije. Također, razmislite o tome kako jedete. Pazite na to i odvojite vrijeme kako biste mogli sjesti i uživati u obroku, što će tijelu pomoći da bolje probavi hranu. Na svemu što učinite ili promijenite na bolje u svom životnom stilu i navikama, vaša će vam štitnjača biti zahvalna.

Uzimajte vitamine i minerale

Morate uzeti u obzir i dodatke prehrani odnosno redovito uzimati vitamine i minerale kojima ćete kroz dnevnu rutinu nadomjestiti sve ono potrebno organizmu, a što ne dobivate kroz hranu. Zna se kako je nedostatak joda najčešći uzrok hipotireoze, ali su za zdravlje važni i:

  • selen
  • cink
  • željezo
  • bakar
  • vitamini A, B, C i E

No, prije njihove primjene, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Kvalitetno spavajte

Hipotireoza (baš kao i hipertireoza) često narušavaju kvalitetu sna. Stres i uznemirenost otežavaju spavanje i noćni odmor. Zato dovoljno sati sna i kvalitetan noćni odmor imaju  velik utjecaj na zdravlje štitnjače. Pokušajte uvesti stroža pravila što se tiče odlaska na počinak i izbjegavajte omiljene tehnološke igračke prije spavanja, pa mobitele, iPade, laptope i dr. držite podalje od kreveta. Polako se opuštajte i usporavajte dnevni ritam kao pripremu za odlazak na počinak, što će i nadbubrežnoj žlijezdi smanjiti pritisak i dozvoliti joj malo predaha.

Opuštajte se

Pokušajte naći vrijeme za razmišljanje ili meditaciju, što će i tijelu pomoći da se opusti. Opuštanje dovodi do smanjenja stresa i manje negativnog utjecaja na štitnjaču. Za kvalitetno opuštanje postoji mnogo načina. Za neke je to bavljenje hobijima, za neke vježbe za duboko disanje, joga ili šetnja… Pronađite svoju anti-stres aktivnost.

Možda nećete moći ukloniti baš sav stres iz svog života, ali snažeći svoje tijelo zdravom ishranom, dodacima prehrani u vidu vitamina i minerala, pravilnim spavanjem i primjenjujući neke od tehnika opuštanja, pomoći ćete održati ravnotežu tijela, uma…i štitnjače!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads