Konačno rješenje hipertireoze

Ako se hipertireoza ne smiri pod terapijom ili je i nakon dvije godine ovisna o lijekovima, običaj je dobre liječničke prakse pristupiti konačnom rješenju problema. Liječnici će ovu soluciju predložiti i kada uporno dolazi do recidiva hipertireoze. A konačno rješenje sastoji se u tome da se podivljalu štitnjaču smiri radioaktivnim jodom ili se operacijski u potpunosti odstrani.

Izbor metode ovisit će o mnogobrojnim faktorima, između ostalog, i o suradnji s liječnikom.

Primjerice, jodom se ne ide na štitnjaču koja ima čvorove. Ne ide se radioaktivnim jodom ni kod mladih žena koje još nisu rađale ili žele rađati u sljedećih nekoliko godina. Neće se ići ni ako imate Graffov znak (malo izbuljene oči). Operacijski se neće ići ni kod starijih pacijenata kod kojih postoji rizik anestezije. U svakom slučaju, uvijek se važe ZA i PROTIV određene metode.

Zašto konačno rješenje?

Lijekovi koji se uzimaju kod hipertireoze, tireostatici, potencijalno su opasni. Mogu oštetiti jetru, narušiti krvnu sliku, dovesti do vaskulitisa i do još tisuću stvari. Nakon dvije godine, što se smatra nekim razumnim rokom da uz pomoć tireostatika hipertireoza uđe u remisiju, vrijeme je da se organizam prestane trovati. Ako se do tada podivljala žlijezda nije smirila, vjerojatnost da će se u konačnici smiriti je mala.

Velikom broju pacijenata teško je prihvatiti da moraju donijeti konačnu odluku. Ali, nužno je shvatiti da hipertireoza, čak i ako je pod prividnom kontrolom uz pomoć lijekova, može svaki tren dovesti do životom ugroženog stanja poput tireotoksične oluje, kada pacijenta pod plavim svjetlom hitno prevoze u bolnicu, ili ventikularne fibrilacije od koje doslovno možete biti mrtvi za nekoliko trenutaka. Velika je vjerojatnost da će vam hipertireoza naštetiti u nekom duljem razdoblju. Zato se pristupa konačnom rješenju.

Radioaktivni jod

Stvar djeluje jednostavno. Liječnici specijalisti nuklearne medicine, uz pomoć pretraga, otkriju koja je količina joda potrebna da se smiri preaktivna žlijezda. Potom vas stave u izolaciju, daju vam tabletu radioaktivnog joda ili tekućinu i ostajete u bolnici nekoliko dana. Postoji mogućnost, ako je količina RAI manja, da vas odmah puste kući.

Prividno zvuči jednostavno, da. A u stvarnosti se često krivo izračuna, pa se hipertireoza vrati ili za nekoliko godina prelazite u hipotireozu. U idealnom slučaju, u roku od jednog do tri mjeseca štitnjača će se smiriti i ući u posve normalan ritam, a vi više nećete trebati nikakve lijekove, ni one za hipertireozu, ni one kojima nadomještate hormone štitnjače.

Operacija

Operacija nosi svoje rizike. Rizik anestezije, rizik kirurškog otvaranja osjetljivog područja vrata, rizik oštećivanja paratoreoidnih žlijezda i/ili glasnica. Ovisno o osnovnoj dijagnozi odstraniti se može samo dio štitnjače ili cijela žlijezda. Kirurzi diljem svijeta već desetljećima debatiraju o tome koji je pristup bolji za pacijenta. U Hrvatskoj je uvriježeno da se, ako se već operira, odstranjuje cijela štitnjača. Nakon operacije dobivate supstitucijsku terapiju koju pijete do kraja života.

Obje metode imaju svoje mane i prednosti i kada do toga dođe, teško je odlučiti što je pametnije. Zato je važno imati liječnika s kojim se mogu razjasniti sve nedoumice.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads