Povezanost Hashimoto hipotireoidizma, gastritisa i manjka B12 vitamina

Jesmo li se ikada ozbiljno zapitali zašto većina nas oboljelih od bolesti štitnjače ima problem sa želucem? Jedan od odgovora je taj da gluten uzrokuje propusnost crijeva i probleme s apsorpcijom nutrijenata. No, ovaj članak donosi još jednu malo poznatu poveznicu. Ovaj put – Hashimoto s gastritisom i manjkom B12 vitamina.

~

Simptomi gastritisa razvijaju se polako, godinama… No, liječnici ne dijagnosticiraju zajedničku poveznicu hipotiroidizma, gastritisa i anemije – visoka ATPO antitijela!

~


Poveznica Hashimoto hipotiroidizma, (autoimunog) gastritisa i nedostatka B12

Jeste li ikada zapitali svoje liječnike zašto imate želučano-trbušne probleme, uz Hashimotom uzrokovanu hipotiroidnost? Naime, više od 50% posto pacijenata s gastritisom i želučanim problemima ujedno su i pacijenti s Hashimotom.
~
Jeste li se i sami zapitali zašto su vam ujedno i nalazi B12 vitamina vrlo niski, po pravilu u donjoj četvrtini referentnih vrijednosti? I zašto vas admini u grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača! redovito pitaju jeste li napravili nalaz B12 vitamina?
~

Sličnosti tiroidne žlijezde i želuca

Odgovor na ovo pitanja krije se u porijeklu tkiva štitne žlijezde tijekom embrionalnog razvoja. Tiroida je prva žlijezda koja se u tijelu formira nakon začeća. Prve stanice tiroide stvaraju se od primitivnog crijeva čiji gornji dijelovi u kasnijem razvoju postaju ždrijelo (jednjak) i tiroida, a od srednjih dijelova nastaje želudac. Posljedica toga je sličnost štitne žlijezde i želuca, njihove stanice imaju slične karakteristike. Naime, oba ova organa imaju sposobnost vezivanja joda. A u tijelu imaju i slične zadatke:
~
1. Transportiraju jod u stanice i iz njih. To kod štitne žlijezde omogućuje produkciju hormona štitnjače, a kod želučanih stanica omogućuje brzo razmnožavanje i obnavljanje stanica sluznice želuca.
~
2. Stanice oba organa imaju PEROXIDNE ENZIME. Oni se kod štitne žlijezde zovu tiroidna peroksidaza TPO, a kod želuca želučana/gastrična peroksidaza GPO. Sad poveznica ova dva organa postaje malo jasnija, zar ne? Ujedno, oba organa imaju i stanice s antioksidativnim lučenjem.
~

Kod autoimune bolesti, preaktivni imuni sistem kod oba ova organa može izazvati uništavanje stanica tih organa, uz vidljive ožiljke kao posljedice oštećenje.
~


Tirogastrični sindrom – Hashimoto, autoimuni gastritis, anemija i perniciozna anemija

Kad se istovremeno dijagnosticiraju Hashimoto sindrom, gastritis i anemija, a što je vrlo čest slučaj kod pacijenata s problemima štitne žlijezde, je li itko od oboljelih dobio dijagnozu višežlijezdanog autoimunog sindroma (na engleskom PAS-polyglandular autoimmune syndrome)? Čini se kako još nismo imali prilike vidjeti tu dijagnozu. Naši liječnici kao da još nisu imali seminare na ovu temu i ovaj termin se ne pojavljuje u dijagnostičkim nalazima.
~
Poanta je da, imamo li ovu dijagnozu, taj isti uzrok dovodi i do oboljenja štitne žlijezde. Dakle, Hashimoto sindrom uzrokuje i hipotiroidnost štitnjače, gastritis, anemiju. I na kraju, zbog nedostatka B12 vitamina, zaista imamo i dosta oboljelih s pernicioznom anemijom! A kad znamo uzrok ovim svim simptomima, lakše je i izliječiti ga.
~
Aktivnim pristupom smanjivanju antitijela ATPO i ATg smanjujemo i njihovog utjecaj na stanice štitne žlijezde i stanice želuca. Umanjujemo simptome gastritisa, povećavamo apsorpciju željeza i B12 vitamina te sprječavamo anemiju. Uobičajeni tretman naših liječnika za probleme gastritisa i ezofagalnog refluksa (ER) je propisivanje inhibitora protonske pumpe (IPP lijekova, obično raznih „prazola“)!
~
Time se, ustvari, stvara dodatno loš efekt na želudac. Naime, slabljenje gastrične kiseline dovodi do daljnjjeg pada apsorpcije željeza i B12 vitamina. Za to postoje dokazi u obliku brojnih znanstvenih studija.
~
Ozbiljna posljedica je također i smanjena mogućnost apsorpcije levotiroksina/Euthyroxa. O tome također postoje znanstvene studije. Posljedica je i opterećivanje jetre. Ona bi kod pacijenata s problemima štitnjače trebala biti maksimalno rasterećena kako bi što više popijenog T4 hormona pretvarala u aktivni hormon T3.
~


Zaključak

~
Visoka ATPO antitijela izazivaju probleme s gastritisom i ER kod velikog broja Hashimoto pacijenata. Simptomi gastritisa razvijaju se polako, godinama. No, liječnici ne dijagnosticiraju zajedničku poveznicu hipotiroidizma, gastritisa i anemije. A to su visoka ATPO antitijela!
~
Treba znati kako su simptomi gastritisa ustvari rezultat ne prejake kiseline (ona je vrlo rijetko prejaka u želucu), već su rezultat niskog nivoa željeza, vitamina B12, vitamina B9 (folata) i ostalih nutrijenata.
~
I dok nedostatak željeza vodi prema anemiji i još češće niskom feritinu, nedostatak B12 vitamina može voditi prema pernicioznoj anemiji.
~
I anemija i perniciozna anemija imaju sljedeće simptome:
~
1. Umor, slabost, nedostatak energije i osjećaj umora, čak i ujutro, nakon noćnog odmora.
~
2. Parestezija (svrbež, bockanje, osjećaj peckanja, gubitak osjeta na koži (a bez nekog fizičkog uzroka).
~
3. Neuritis (upale periferalnog živca ili živaca, obično praćeno bolom ili gubitkom osjeta, karpalni sindrom, ispuštanje predmeta, gubitak osjećaja položaja prstiju i ruku u prostoru).
~

Što učiniti?

Dakle, imate li Hashimoto evo što trebate činiti kako biste se osjećali zdravije i imali više energije:
~
– odvojite uzimanje terapije T4 od pića i hrane kako biste poboljšali apsorpciju hormona. Najbolje je poštivati razmak 1-2 sata između uzimanja terapije i konzumiranja hrane ili pića.
~
– provjeravajte razine free hormona štitnjače svaka dva mjeseca (eventualno 3 ako se baš jako dobro osjećate) kako biste optimizirali rad svih organa u tijelu kroz optimizaciju najvažnijeg fT3 hormona (Kako podići i optimizirati fT3).
~
– aktivno snižavajte antitijela, osobito ATPO kako biste smanjili njihov utjecaj na štitnjaču, želučanu sluznicu te ostale organe (Antitijela kod bolesti štitnjače).
~
– redovito 6-mjesečno provjeravajte razine D3, B12, folne kiseline, CRP, feritina, željeza, itd. Po potrebi suplementirajte preporučenim suplementima (prema savjetima u datoteci FB grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača!). Ujedno, mijenjajte prehranu kako biste dobili što više nutrijenata iz hrane (Suplementi – kako ih i zašto koristim).

~
– kefir, kefir, kefir… Pomoći će u snižavanju AT i jačanju fT3, obnovi sluznice, uspostavi mukoznog zaštitnog sloja u želucu i crijevima, odstranit će eventualnu Helicobacter pylori bakteriju, kao i Kandidu, podići probiom crijeva, dati vam dosta vitamina i minerala, djelovati antikancerogeno i antiinflamatorno!

~

~
~
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.

WordPress Ads