Može li i kako Hashimoto u remisiju?

Hashimotova bolest, inače poznata kao Hashimoto tireoiditis, autoimuna je bolest u kojoj imunološki sustav napada zdrave stanice u štitnjači. Štitnjača je bitan dio endokrinog sustava i proizvodi hormone koji kontroliraju rast, metabolizam i mnoge druge tjelesne funkcije. Uzrok Hashimota slabo je poznat, ali postoje čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja poremećaja, kao što su genetika, način života i osnovne infekcije ili bolesti.

Remisija Hashimota može se postići ciljanjem na glavni uzrok koji pokreće simptome.


Kako se dijagnosticira Hashimoto?

Simptomi Hashimotove bolesti kao što su umor i debljanje mogu upućivati ​​na hipotireozu, ali su previše nespecifični da bi bili od pomoći u dijagnosticiranju stanja. Također je moguće godinama proći bez vidljivih simptoma dok bolest polako napreduje. Testovi hormona štitnjače i antitijela obično su potrebni za potvrdu dijagnoze Hashimoto bolesti.

Hormoni štitnjače koji se testiraju uključuju:

1. hormon koji stimulira štitnjaču (TSH)
TSH oslobađa hipofiza kako bi stimulirala štitnjaču da proizvodi svoje hormone. Abnormalni TSH sugerira da štitnjača ne radi ispravno.

2. tiroksin (fT4)
Glavni hormon štitnjače, T4, obično se procjenjuje u tandemu s TSH — visoki TSH i niski fT4 ukazuju na hipotireozu, a nizak TSH i visok fT4 na hipertireozu.

3. trijodtironin (fT3)
Proizveden od strane štitnjače u manjim količinama od T4, fT3 se češće koristi za dijagnosticiranje hipertireoze nego hipotireoze. Integrativni i funkcionalni zdravstveni djelatnici stavljaju veći naglasak na fT3 testiranje.

Antitijela štitnjače koja se testiraju uključuju:

1. antitijela na peroksidazu štitnjače (TPOAb)
Peroksidaza štitnjače (TPO) je enzim štitnjače ključan za proizvodnju hormona štitnjače. Pozitivne razine antitijela na TPO ukazuju na prisutnost autoimune bolesti štitnjače, bilo Hashimoto (hipotireoza) ili Graves (hipertireoza).

2. antitijela na tireoglobulin (TgAb)
Tireoglobulin je protein štitnjače uključen u proizvodnju hormona štitnjače. Testovi na antitijela na tireoglobulin općenito se rade ako su razine TPOAb negativne, ali se još uvijek sumnja na autoimunu bolest štitnjače.


Što znači remisija Hashimota?

Biti u remisiji znači da su se znakovi i simptomi bolesti smanjili ili nestali. Za Hashimoto bolest, remisija uključuje olakšanje simptoma kao i postizanje normalne razine antitijela i hormona štitnjače. Raspon za ono što se smatra “normalnim” i mjerne jedinice mogu varirati od laboratorija do laboratorija. Stoga je najbolje da se ponovljeni testovi izvode uvijek u istoj ustanovi.

Tipične vrijednosti uključuju:

—> normalna razina TSH: 0,35–4,5 mIU/L (miliinternacionalnih jedinica po litri)
TSH iznad ovog raspona ukazuje na hipotireozu.
TSH ispod ovog raspona ukazuje na hipertireozu

—> normalna razina slobodnog fT4: 0,9–2,3 ng/dL (nanograma po decilitru)
Slobodni fT4 ispod ovog raspona s visokim TSH ukazuje na hipotireozu uzrokovanu autoimunošću (primarna hipotireoza).
Slobodni fT4 iznad ovog raspona s niskim TSH ukazuje na primarnu hipertireozu, najčešće Gravesovu bolest.

—> normalna razina slobodnog fT3: 130–450 pg/dL (pikograma po decilitru)
Slobodni T3 iznad ovog raspona ukazuje na hipertireozu ili druga stanja u kojima je štitnjača pretjerano aktivna.
Slobodni T3 ispod ovog raspona ukazuje na tiroiditis, s Hashimotovom bolešću kao najčešćim uzrokom.

—> normalna razina TPOAb: ispod 9,0 IU/mL
Pozitivan test na TPOAb znači da je razina TPOAb iznad 9,0 IU/mL i općenito je povezana s Hashimotom.
Negativan TPOAb test znači da je razina TPOAb ispod 9,0 IU/mL.

—> normalna razina TgAb: ispod 4,0 IU/mL (međunarodne jedinice po mililitru)
Pozitivan TgAb test znači da je razina TgAb iznad 4,0 IU/mL, što podržava dijagnozu Hashimota.
Negativan TgAb test znači da je razina TgAb ispod 4,0 IU/mL.


Što možete učiniti za liječenje svog Hashimota?

Iako je Hashimoto bolest ireverzibilna i ne može se izliječiti, razumijevanje temeljnih uzroka koji pokreću simptome i upravljanje tim okidačima kroz intervencije u prehrani i načinu života može pomoći spriječiti pojavu simptomatske Hashimoto bolesti ili postići remisiju Hashimota.

Usvajanje bezglutenske, Paleo dijete ili prehrane prema autoimunom protokolu (AIP) može pomoći u smanjenju upale i prepoznati hranu koja pokreće imunološki sustav.
Suplementacija vitaminom D može pomoći u usporavanju napredovanja Hashimota. Nedostatak vitamina D, koji se često nalazi kod ljudi s dijagnosticiranom Hashimotom, povezan je s većom težinom hipotireoze.

Minimiziranje stresa, koji izravno i neizravno utječe na imunološki sustav, može pomoći u smanjenju osjetljivosti na autoimune bolesti štitnjače.
Utvrđeno je i da je loša kvaliteta sna povezana s hipotireozom i povećanjem razine TSH. Dovoljno kvalitetnog sna noću može pomoći u održavanju imunološkog sustava i smanjiti rizik od razvoja Hashimota.
Trebalo bi razmotriti daljnje testiranje kod liječnika ako ste već napravili sve ove promjene i niste primijetili nikakva poboljšanja.

Dakle, stavljanje Hashimota u remisiju može se postići ciljanjem na temeljne uzroke koji pokreću vaše simptome. Upravljajući tim okidačima, možda ćete moći postići normalne razine antitijela i hormona štitnjače, zajedno sa smanjenjem simptoma Hashimota.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads