Štitnjača ne štiti, napada i slavne

Bolesti štitnjače po učestalosti su na visokom 5. mjestu na svjetskoj ljestvici najrasprostranjenijih bolesti. A da bolest ne bira, pokazuje i lista svjetski poznatih osoba oboljelih od poremećaja štitnjače. I dok kod nas to baš i nije česta tema u vijestima koje prate živote domaćih slavnih osoba, u svjetskim je okvirima malo drugačije. Mnoge su poznate osobe javno progovorile o svojim problemima sa štitnjačom, a neke i nadalje aktivno sudjeluju u educiranju i širenju svijesti o ovoj bolesti.

Sofia Vergara

Zvijezda serije “Moderna obitelj” borila se protiv raka štitnjače 2002. godine. Nakon što joj  je karcinom dijagnosticiran, Sofia je tvrdila kako nije imala jedan od simptoma koji bi ukazivali na postojanje bolesti. Lijepoj glumici štitnjača je odstranjena operativnim zahvatom i podvrgnuta je liječenju radioaktivnim jodom. I danas, godinama nakon odstranjivanja štitne žlijezde, na hormonalnoj je terapiji. Jednom je prilikom, govoreći o svojoj bolesti, izjavila: „Svašta sam u životu prolazila, tako da ne uzimam za ozbiljno ove male životne drame. Svima kažem: nemojte se znojiti zbog malih stvari, jer postoje one puno veće zbog kojih bi se zaista mogli znojiti.“ Sofia je danas i glasnogovornica jedna od američkih udruga koja se bavi problemima štitnjače.

 

Angie Everhart

Karcinom štitnjače dijagnosticiran je i glumici i supermodelu, Angie Everhart. Bolest je otkrivena kada ju je, zbog problema sa spavanjem i bolnim ramenima, liječnik poslao na MR. Prilikom pretraga dijagnosticiran joj je karcinom štitnjače u 1. fazi. I tijekom same bolesti, ali i nakon operacije, Angie je nastavila dijeliti informacije o svom zdravstvenom stanju kako bi pomogla u širenju svijesti o karcinomu štitnjače, prevenciji, simptomima i postupku liječenja.

Kim Cattrall

Zvijezda serije “Seks i grad” pati od Hashimotovog sindroma. Ovaj poremećaj najčešći je uzrok bolesti hipotireoze. Stanje je to u kojem imunološki sustav napada štitnjaču i stvara probleme u normalnom funkcioniranju organizma. Situacija se znatno poboljšava uzimanjem nadomjesnih hormona štitnjače.

Oprah Winfrey

Talk show diva, Oprah Winfrey, objavila je kako ima problem sa štitnjačom još 2007. godine. Prije nego što joj je dijagnosticirana hipotireoza, borila se s povećanom tjelesnom težinom, osjećajem umora i iscrpljenosti. Uslijed stalne izloženosti stresu, Oprah je patila i od hipotireoze i od hipertireoze. Kaže kako joj je štitnjača izliječena 2009. godine, da danas nije pod terapijom te da su joj razine hormona u normali

 

Kelly Osbourne

Kći poznatog rockera Ozzy Osbourne, otkrila je poremećaj štitnjače nakon faze ubrzanog gubitka kilograma 2007. godine. Zbog neliječenog problema štitnjače i tada još nedijagnosticirane hipertireoze, izgubila je gotovo 30 kilograma.

Hillary Clinton

Bivša prva dama Amerike, senatorica, državna tajnica i demokratska predsjednička kandidatkinja 2016., Hillary Clinton, objavila je svoje liječničke podatke u srpnju 2015. godine kada je i otkriveno da uzima terapiju zbog problema sa štitnjačom i dijagnosticirane hipotireoze. Zanimljivo je da je medicinsko izvješće pokazalo da liječnik Hillary Clinton nije propisivao levotiroksin, najčešću terapiju kod hipotireoze, već je umjesto toga propisao prirodni lijek, pripravak koji uključuje hormone štitnjače T4 i T3 i druge ko-faktore. Iako je taj pripravak u upotrebi već više od 100 godina, većina je liječnika počela propisivati levotiroksin, sintetički oblik T4 hormona još 50-ih godina prošloga stoljeća.

Cristina Fernandez de Kirchner

Bivšoj predsjednici Argentine dijagnosticiran je u prosincu 2011. papilarni karcinomom štitnjače, najčešći oblik raka štitnjače. Ova vrsta raka, kada se dijagnosticira prije nego se proširi, kao što je to bio slučaj kod Fernandez, ima 20-godišnju stopu preživljavanja kod 99 posto pacijenata.  Liječenje je kirurško, pri čemu se uklanja štitna žlijezda.

Missy Elliott

Hip-hop zvijezda Missy “Misdemeanor” Elliott ima Gravesovu bolest, autoimunu bolest koja uzrokuje preaktivan rad štitnjače. Dijagnoza joj je postavljena 2008. godine. Bolest je utjecala na njezine motoričke sposobnosti, a uslijedili su i mnogi drugi simptomi, uključujući vrtoglavice, promjene raspoloženja i gubitak kose. Trajnog izlječenja nema. No, situacija se popravila nakon što je Missy započela s redovitim uzimanjem terapije.

Nia Vardalos

Glumica i scenaristica Nia Vardalos, najpoznatija po svojoj ulozi u mega hitu „Moje grčko vjenčanje“, boluje od Hashimotovog tiroiditisa.

Rod Stewart

Glazbenik  Rod Stewart  suočio se s dijagnozom karcinom štitnjače 2000. godine. Karcinom je pronađen tijekom rutinskog CAT skeniranja i isprva se mislilo da je benigni čvor na glasnicama. No, biopsija je utvrdila kako je riječ o papilarnom karcinomu štitnjače, koji čini 80 posto svih slučajeva raka štitnjače i ima visoku stopu izlječenja. Stewart je, nakon svog iskustva, nastavio ukazivati na važnost zdravstvenih pregleda, kako bi se karcinomi rano uočili, jer su tada najčešće i izlječivi. O svom je iskustvu pisao i u svojoj autobiografiji, Rod: autobiografija Rod Stewarta. Nakon operacije bio je gotovo pola godine potpuno izgubljen čekajući da mu se vrati glas. Započeo je i vokalnu terapiju te je nakon devet mjeseci mogao ponovno pjevati. No, glas mu je bio za oktavu niži. Srećom, nastavio je uspješnu pjevačku karijeru.

Foto: Facebook

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads