Šokantno – nadrealni svijet Else Schiaparelli

Šokantno – nadrealni svijet Else Schiaparelli naziv je hommage izložbe posvećene legendarnoj talijanskoj dizajnerici koja se do siječnja sljedeće godine održava u Muzeju dekorativnih umjetnosti u Parizu. Prijateljstvo s avangardnim umjetnicima, slikarima Dalijem i Picasom, redateljem Jeanom Cocteauom, fotografom Manom Rayem i dr. utjecalo je na njezinu inspiraciju i kreativnost. Teatralnost, erotičnost, začudnost, sloboda kreativnosti i samosvojnost, sve je to obuhvaćeno u njezinim modelima nadahnutim art decoom, nadrealizmom, kubizmom…

U cijelom svijetu je isto: žene se trude oko odijevanja samo kako bi napakostile ili se dopale drugim ženama. /Elsa Schiaparelli

Od želje za slobodom do svjetske slave

Iako podrijetlom iz aristokratske obitelji, nakon Rima, Londona, New Yorka u želji za neovisnošću 1927. otvara svoju modnu kuću, na poticaj velikog dizajnera i prijatelja Paula Poireta. Postala je poznata po inovacijama. Koristi nove materijale (džersej, plastiku), nove boje (jarku nijansu ružičaste nazvala je Shocing Pink). Prva na haljinama koristi patent zatvarač, kreira avangardni nakit, parfeme, modne dodatke… Gumbi na njezinim kreacijama prava u remek djela. Nastojala je promijeniti uvriježena pravila oblikovanja odjeće – pletenina s uzorkom u trompe-l oeil stilu, prva je počela dizajnirati sportsku odjeću za žene (tenis, golf, skijanje …).


Izložba obuhvaća osam tematskih područja: Crteži kolekcija, Buđenje modernosti, Plejada umjetnika, Suradnja s Dalijem, Trg Vendome, Umjetnost vezenja, Tematske modne kolekcije i Schiaparelli danas.
Izloženo je ukupno 520 djela, 272 kostima i modna dodatka, skice, slike i skulpture njenih prijatelja, parfemi, fotografije, od M. Raya, Dore Maar do S. Dalija, od J. Cocteaua do M. Openheim i Else Triolet te kreacije drugih dizajnera koje je ona nadahnula (YSL, Alaia, Galliano, Roseberry).


Iako je postigla svjetsku slavu i odijevala imućne dame iz visokog društva i filmske zvijezde, Elsa Schiaparelli je 1954. godine zatvorila svoju modnu kuću. Sa svojom slavnim suparnicom, Coco Chanel, dijelila je netrpeljivost, ljubomoru i adrese na Trgu Vendome.


Njezinu ostavštinu uspješno nastavlja Daniel Roseberry, kreativni direktor brenda Schiaparelli svojim avangardnim kreacijama. Odijeva brojne holivudske zvijezde za posebne prilike (Filmski  festival u Canesu ili npr. kreacija koju je nosina Lady Gaga na inauguraciji Johna Bidena).

Izložba posjetitelje ostavlja bez daha! Žalim što moje fotografije ni približno ne mogu dočarati svu raskoš i blještavilo viđenoga.

Autorica: Lidija Kacian

O Elsi Schiaparelli

”U cijelom svijetu je isto: žene se trude oko odijevanja samo kako bi napakostile ili se dopale drugim ženama.”

Elsa Schiaparelli (1890-1973) jedna je od najvećih modnih dizajnerica u razdoblju između dva svjetska rata i najveća modna suparnica slavne Coco Chanel. Rođena je u Rimu gde je studirala filozofiju, ali kako se njena divlja i neobična osobnost sukobljavala sa svjetonazorima njenih aristokratskih roditelja, još u mladosti napustila je roditeljski dom i fakultet i otišla u New York, a potom u Pariz. Još tijekom fakulteta objavila je zbirku “senzualne” poezije kojom je njena obitelj bila šokirana.


Spoj umjetnost i mode promijenio je svijet

Svjetske metropole New York i Pariz omogućile su joj upoznavanje s današnjim predstavnicima, a tadašnjim istaknutim umjetnicima avangarde: u New Yorku upoznala je Gaby Picabie, tada već bivšu suprugu dadaiste Francis Picabia, Marcela Duchampa) i Man Raya. Svatko od njih dao je značajan doprinos području kojim se bavio, tako da su s još nekim od istaknutih umjetnicima stvorili jednu od najrevolucionarnijih i najinovativnijih epoha povijesti. Elsa je ljubav prema pisanoj riječi ostavila po strani, sve do 1964. kada je napisala autobiografiju. Sve od 1923. izražavala je svoju osobnost kroz umjetnost, odnosno kroz dizajniranje odjeće i stvaranje mode.


Revolucionarni rad Else Schiaparelli

Prva se na odjeći počela poigravati printom, pa su odjevni predmeti koje je kreirala na sebi oslikavali dijelove tijela, hrane i ostalih stvari koje su do tada, u svakodnevnom kontekstu, bile obične. Ona ih je izmjestila u sasvim drugačiji kontekst, modno ih je preoblikovala i postigla začuđujući efekt. Prva je pretvorila gumbe u ukrase, pa više nisu služili samo za zakopčavanje, već i kao broševi i razni drugi ukrasi.

Prva je upotrijebila patent zatvarače svakakvih boja, najprije na sportskoj odjeći, a nekoliko godina kasnije i u svojoj večernjoj kolekciji. Patentni zatvarači uklapali su se u novi duh epohe – brz, strelovit duh koji je zahtijevao brže skidanje odjeće.

Prva je, s Gaby Picabie, popularizirala način izlaganja i prodaje odjeće u buticima. Umjetnost, u koju svakako spada i moda, pretendirala je u avangardi na dostupnost svima i na svakom koraku. I u to su se butici s odjećom odlično uklopili.


Zajednički rad Else Schiaparelli i Salvadora Dalija

Salvador Dali poznat nam je po svojim šokantnim ostvarenjima na polju slikarstva, grafike, kiparstva, literature i filma. U modnoj umjetnosti bio je odličan suograč Elsi. Inspirirao ju je da premjesti cipele s nogu na glavu, pa su nastali zanimljivi šeširi u obliku cipele. Na svilenim večernjim haljinama oslikavao je jastoge, a zajedno su osmislili i tears dress.

Elsa Schiaparelli šokirala je svojim životom i kreacijama, stoga nije slučajno da je jedan od svojih parfema iz 1937. nazvala baš tako – Schocking.

A danas iz njenih modnih i umjetničkih radova iščitavamo: Usudi se biti drugačiji!

Izvor: Wannabeemagazin

Foto: Lidija Kacian

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads