Otrov iz kozmetičke torbice

Tvrtke koje se bave proizvodnjom kozmetičkih proizvoda godišnje zarađuju milijarde dolara. Pojavom Instagrama i novi pravila konturiranja lica kozmetičke torbice postaju sve veće jer nam je, za savršen look, potrebno sve više proizvoda. Kupovati samo vrhunske marke značilo bi da u kozmetičku torbicu moramo uložiti nešto manje od prosječne plaće pa se najčešće snalazimo i s manje skupim proizvodima. Što je sasvim u redu ako je riječ o velikoj, renomiranoj tvrtki koja posluje u većini država na svijetu i ne može si dozvoliti sudske tužbe pa se drže visokih standarda. U praksi to znači da uistinu plaćate sadržaj, a ne luksuzno pakiranje.

Ipak, treba jako paziti pri odabiru kozmetike jer neki proizvođači štede na proizvodu, a to je najčešće na našu štetu. Zbog toga se često prešućuje činjenica da su kemikalije od kojih se sastoje neke kremice, ruževi, maskare ili puderi jako štetne.

Očistite kozmetičku torbicu od nepotrebnih make-up proizvoda

Proljetno pomlađivanje kože lica i vrata 

Obavezno čitajte deklaracije

Najopasnije kozmetičke kemikalije su natrij lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati sodium laureth sulfate), koji nalazimo u nekim šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama. Ova se kemikalija jako brzo upija i taloži u organizmu, primjerice u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Kod djece može čak uzrokovati sljepoću. Opasan je i propilen glikol (propylene glycol), nezaobilazan sastojak u regeneratorima za kosu, losionima za tijelo, kremama i zubnim pastama, koji može trajno oštetiti jetru i bubrege.

Nedavno objavljeno istraživanje otkrilo je da kemikalije koje se često koriste u proizvodnji kozmetike kod nekih žena izazivaju neplodnost.

Vrlo opasnih sastojaka ima u lakovima za nokte, lakovima za kosu, parfemima, a osim što su potencijalno kancerogeni, mogu uzrokovati i deformacije fetusa.

I s prirodnim oprezno

Naposljetku se postavlja pitanje kako živjeti bez proizvoda koji su osnova naše higijene i bez kojih je nezamisliv ijedan dan. Nažalost izbjeći ih u potpunosti ne možemo ( i ne želimo) no ipak postoji alternativa, prirodna kozmetika, iako i s njom valja biti oprezan.

Prirodna kozmetika ili bio kozmetika je kozmetika koja mora ispunjavati sljedeće kriterije: mora biti proizvedena od prirodnih, organski uzgajanih sirovina, ili samoniklog bilja iz ekološki čistih područja. Mora imati certifikat koji potvrđuje prirodno podrijeklo sirovina. Ne smije sadržavati sintetičke boje, mirise, konzervanse, mineralna ulja, silikone, parafine… Proces proizvodnje mora biti brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala. Prirodna kozmetika se ne testira na životinjama. Ambalaža mora biti biorazgradiva i bez štetnog utjecaja na zdravlje čovjeka i životnu sredinu. Na proizvodu mora biti kompletan INCI sastav. Kozmetika koja ispunjava sve ove kriterije može se deklarirati kao prirodna.

Provjerite rok trajanja

No bili prirodni ili ne, svi kozmetički proizvodi imaju svoj rok trajanja i to relativno kratak. Često nismo svjesni kakva je šteta od korištenja proizvoda kojima je on istekao. Kupimo puder ili kremu i koristimo dok se bočica ne isprazni.

Uvijek prilikom kupovine kozmetike provjerite rok, dok je na novijim prozvodima naveden i rok trajanja nakon dodira sa zrakom.

Međutim, tekući puderi ili kreme kojima je prošao rok, mogu prouzročiti alergijsku reakciju koja se manifestira crvenilom i sitnim prištićima. Isto vrijedi za proizvode koje stavljamo na oči jer oni mogu izazvati razne upale. Ukoliko primjetite promjene na preparatima poput boje ili strukture, odmah ih bacite.

Rokovi trajanja nekih proizvoda dekorativne kozmetike:

Podloge
U pravilu se preporuča da se podloge za šminku ne koriste dulje od godinu dana do godinu i pol nakon otvaranja proizvoda. Također valja uzeti u obzir da je rok proizvoda na bazi vode kraći od onih na bazi ulja.

Puder u prahu, kamenu i rumenila
Rok trajanja ovih proizvoda je od godinu dana do dvije, ovisno o kvaliteti proizvoda. Nemojte koristiti proizvode koji su promjenili boju, ni pudere u prahu koji su se zgusnuli i stvrdnuli jer su izgubili vlažnost.

Ruževi i sjajila za usne
Obično traju isto kao i puderi i rumenila, od godinu do dvije. Njih nije dobro izlagati suncu i svjetlosti kao i bilo kakvom drugom izvoru topline. Valjanost ćete im produžiti ako ih tijekom toplog vremena držite u frižideru.

Olovke za oči i usne
Trajanje olovaka procjenjuje se od jedne do tri godine. Što ih više koristite, rok trajanja im se skraćuje jer se onda na njima više nakupljaju bakterije. Tekući eyelimer pak imaju jako kratak rok trajanja i u pravilu ih je najbolje koristiti maksimalno 6 mjeseci od datuma otvaranja.

Maskara
Ovo je proizvod koji ima najkraći rok trajanja. Kvaliteta joj opada od trenutka kada je prvi put otvorena.

Sjenila za oči
Sjenila u kamenu ili prahu imaju rok trajanja do dvije godine dok tekuća imaju rok kao i ostali tekući proizvodi.

Lak za nokte
Može se koristiti i do dvije godine. Kada se zgusne nije za upotrebu.

Kreme i drugi kozmetički preparati
Svi imaju ograničen rok trajanja, no njih najčešće potrošimo prije isteka roka. Pažnju treba obratiti na kreme za sunčanje. i njih je potrebno iskoristiti u roku od godinu dana, nikako se ne preporučuje duže korištenje.

Anticelulitne kreme

S ovim je proizvodima važno pročitati što sve sadrže i prema tome ih kupovati. Vjerujemo da ćete ih koristiti dok ih ne potrošite, ako ih nanosite svaki dan kao što se većinom savjetuje.

Trebale bi sadržavati:

-Prirodni koncentrat kojih ima mnogo, od kofeina do morskih algi. Naime, kofein je jedan od glavnih sastojaka većine anticelulitnih krema.
-Eterična ulja, smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Najbolje rezultate daju kreme koje sadrže ulja od borovnice, čempresa, eukaliptusa, grejpa, kadulje, komorače, širokolisne lavande, mandarine, limunskih trava, mrkve i ružmarina.
-Kolagenska i elastična vlakna potrebna su za jačanje vezivne strukture kože.
-Stimulatore regeneracije i zatezanje kože

No, bez obzira na to koje sredstvo izabrali, najbolje je da preparat koristite redovito. Da bi ostvarili željene rezultate, u prva dva mjeseca kremu, gel ili losion obavezno upotrebljavajte dva puta na dan, ujutro i navečer, a sljedećih mjeseci dovoljno je jednom. Važno je da ih nanosite vrlo strpljivo, umasirate kružnim pokretima kako bi poboljšali njihovo upijanje i djelovanje. Anticelulitne kreme uklanjaju višak tekućine i masnoća iz kožnog tkiva. Proizvodi su najučinkovitiji nakon jutarnjeg tuširanja, jer ugrijana koža lakše upija aktivne sastojke.

Naravno, niti jedan anticelulitna krema nikada nije zamjena za zdravu prehranu i vježbanje, ali je svakako poželjna dopuna.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads