Dr. Željana Bolanča: Dnevna i noćna njega kože lica

Znanstveno je dokazano da naše tijelo popravlja oštećenja dok spavamo, a taj se proces najbolje vidi na koži. Prirodna regeneracija osigurava da se svakog jutra probudimo svježe i blistave kože, unatoč oštećenjima koje nastaju tijekom dana. Upravo iz tog razloga, proizvodi namijenjeni noćnoj njezi trebali bi biti svakodnevni dio beauty rutine, iako ih brojne žene preskaču. Nerijetko ćete čuti skeptičan stav vođen idejom kako „krema ne zna je li dan ili noć“. Na takav stav uvijek odgovaram – krema ne zna, ali vaša koža zna.

Osim toga, postoji i svojevrstan mit da je kožu bolje pustiti noću da diše i da je ne treba prije spavanja „gušiti“ mnoštvom proizvoda. No, ovaj minimalistički trend ipak nema uporište u istraživanjima. Smatram da je kvalitetna noćna njega nezamjenjiva. Naime, teško je očekivati da koža bez ikakve pomoći obnovi sva oštećenja, bez da pritom izgubi vlagu.

Što se zapravo u našoj koži događa tijekom dana, a što noću? Tijekom dana, koža naporno radi kako bi se zaštitila od stalnih napada i nepovoljnih faktora iz okoline. Prvenstveno su to UV zračenja, ali i različita zagađenja iz zraka koja mogu značajno oštetiti kožu.

Noću, dok spavamo, naš organizam pokreće procese intenzivnih popravaka i regeneracije. Taj proces se izvrsno može uočiti upravo na koži. Obnavljanje kože brže je i intenzivnije noću. Istraživanja su pokazala da je regeneracija kože gotovo dvostruko veća noću nego danju.

Kad shvatimo kako naša koža funkcionira danju, a kako noću te koji se točno procesi odvijaju u koje doba, mnogo je lakše režim njege prilagoditi potrebama svoga lica.


Poboljšana apsorpcija, ali i olakšan gubitak vode

U istom razdoblju, povećava se i koncentracija melatonina. Hormon je to koji se počinje lučiti nekoliko sati prije spavanja, povećavajući osjećaj umora i povećavajući sposobnost naše kože da popravlja oštećenja dok mi spavamo. Još se jedan hormon luči noću i utječe na san, a riječ je o hormonu rasta. Njegova je glavna odgovornost ubrzati popravak kože i regeneraciju stanica. U razdoblju od 23 h do 4 h proizvodnju stanica može udvostručiti. Ako smo, pak, u dubokom snu, aktivnost stanica može se čak i utrostručiti, a upravo je to ključ za sjajnu, zdravu i mladoliku kožu. Stvaranjem novih i svježih stanica, zamjenjuju se stare i na taj način se čitavi slojevi kože obnavljaju.

Koje bismo zahtjeve trebali imati od noćne kreme?

Kad jednom shvatimo kako naša koža funkcionira danju, a kako noću te koji se točno procesi odvijaju u koje doba, mnogo je lakše režim njege prilagoditi potrebama svoga lica. Kako možemo činjenice koje znamo o koži upotrijebiti za izbor optimalnih sastojaka i idealne dnevne i noćne njege?

Uvijek bismo se trebali fokusirati na funkciju. Noću kremama želimo povećati proces obnavljanja i dodati puno vlage, kako bismo nadoknadili transdermalni gubitak vode. Prije spavanja su zato čišćenje i detoksikacija od vitalne važnosti, kako bismo uklonili ostatke makeupa, prašine, ali i tragove zagađivača okoliša koji su se akumulirali tijekom dana. S povećanim stresom koža se ne može nositi sama. Zato bi se sastojci poput retinola i hijaluronske kiseline trebali nanositi na čistu kožu u večernjim satima, kako bi se ubrzala stanična obnova tijekom spavanja. Retinol će povećati proizvodnju kolagena i potaknuti obnavljanje epidermalnih stanica. Hijaluronska kiselina duboko će hidrirati kožu i smanjiti učinke gubitka vlage tijekom noći. Međutim, s prekomjernom upotrebom retinola treba biti oprezan.

Naime, retinol je jedan od onih sastojaka koji u višim koncentracijama može iritirati kožu. Može izazvati prekomjerno ljuštenje epidermisa, a time i ukloniti lipidni sloj koji nam služi kao barijera od okoline. Bez te barijere koža je propusna za štetne tvari iz okoliša s kojima je u dodiru tijekom cijelog dana, a brojne od tih tvari oslobađaju slobodne radikale i potiču oksidativni stres. Tako se i ispušni plinovi iz auta, dim cigareta i UV zračenje smatraju nekim od glavnih krivaca za prerano starenje kože, zbog čega je redovita zaštita od njihovog utjecaja presudna.


Balans dnevne i noćne njege

Kako bi lipidni sloj epidermisa bio osnažen i zaštićen, a prirodna kožna barijera obnovljena, u noćnu je njegu dobro uvrstiti preparate koji sadrže njegujuća ulja. U modernim formulacijama, ulja nisu namijenjena samo suhoj koži, već dolaze u različitim oblicima – samo jedan od primjera su i suha ulja, namijenjena upravo njezi masne kože. Najvažnije je, ipak, da dnevna i noćna njega budu izbalansirane. Kad je u pitanju jutro, dnevnu je njegu najbolje započeti visokim SPF-om i snažnim antioksidansom, kako bi ten bio zaštićen čitav dan.

Kod odabira antioksidansa, u prvom redu spominjem najmoćniji – vitamin C, uz koji je izvrsno kombinirati i vitamin E. No, postoje brojni drugi antioksidansi koji će neutralizirati slobodne radikale i spriječiti oštećenja DNA, elastina i kolagena. Glavna svrha dnevnih krema i seruma je zaštita kože od štetnih čimbenika, ali i hidratacija te blokiranje UV zračenja, dok se noćna njega uvijek fokusira na ubrzanje regeneracije.

Prema tome, ujutro je preporučljivo nanijeti vitamin C, hijaluronsku kiselinu u serumu te kremu sa zaštitnim faktorom. Navečer preporučujem naizmjenično kombiniranje hijaluronske kiseline i retinola te hijaluronske kiseline i njegujućih ulja koja obnavljaju lipidni dvosloj i kožnu barijeru.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads