Proljetno pomlađivanje kože lica i vrata

Želja za mladolikim i svježim izgledom prisutna je svakodnevno, jer nikome nisu dragi podočnjaci, umorna i suha koža ili ispucale usne. Proljeće nas dodatno poziva na buđenje, na detoksikaciju cjelokupnog organizma, ali i na čišćenje lica nakon duge i hladne zime.

Poznati ruski naturalist i autor mnogih knjiga o zdravlju i ljepoti, Georgij Nazarov, naglašava kako upravo čišćenje organizma, zdrava prehrana, izbjegavanje kemikalija i kvalitetna prirodna kozmetika mogu uvelike pomoći u održavanju mladolikog izgleda. On preporučuje i posebnu, vrlo jednostavnu tehniku pomlađivanja kože lica i vrata.

Čišćenje i pomlađivanje lica

Oblozi za lice i vrat od velikog su značaja za čišćenje kože. Nazarov preporuča toplo-hladne obloge koji snažno utječu na dobro hranjenje tkiva i razvoj kapilarne mreže u koži lica i vrata. Pored toga, ova metoda vrlo efikasno oslobađa kožu od godinama nakupljenih produkata metabolizma i viška masnog tkiva. Potiče i regeneraciju kože, što doprinosi intenzivnom pomlađivanju i znatnom smanjenju ili nestanku bora i ožiljaka. Koža se zateže, čisti, dobiva izuzetno lijepu prirodnu boju i rumenilo, kao kod djeteta koje se dugo igralo u snijegu.

Priprema obloga

Oblog se radi od mlake pa odmah potom vrlo hladne vode ili leda, po 3 – 4 puta naizmjenično, po 1 minutu, a završava se hladnim oblogom.

Poželjno bi bilo provesti mjesečnu turu ove vrste terapije (1 do 2 puta dnevno), a zatim održavati izvrsno stanje kože primjenom kontrastnih obloga 1-3 puta tjedno.

Toplo-hladni oblozi potiču regeneraciju kože, što doprinosi intenzivnom pomlađivanju i znatnom smanjenju ili nestanku bora i ožiljaka.

Maske za  kožu

Efekt će biti mnogo veći i trajniji ako odmah nakon toplo-hladnih obloga potaknete proces čišćenja i hranjenja kože talogom kave, maskom od meda i mekinja ili maskom od gline.

Maske od meda

Neotopljeni med (ako je u čvrstom stanju, omekšati ga blagim zagrijavanjem na 40 stupnjeva) nanijeti na vlažnu kožu lica i ostaviti ga minimalno 20 minuta, a možete ga ostaviti na licu čak i 2 sata. Nakon toga lice isperite mlakom vodom, bez korištenja sapuna.

Maski od ¼ mekinja, ¼ pšeničnih klica, ¼ suhog pivskog kvasca, postepeno dodajte med dok ne dobijete konzistentnu smjesu. Ostavite ju da djeluje 20 minuta do sat vremena na vlažnoj koži lica i vrata a potom ju isperite mlakom vodom.

Maske od jaja

Morsku sol otopljenu u žlici vode pomiješate sa svježim kokošjim jajem. Potom dodate ½ čajne žličice suhog pivskog kvasca i sve zajedno umasirajte na vlažnu kožu lica i vrata. Masku ostavite da djeluje 20 minuta do sat vremena i potom isperite mlakom vodom.

Možete koristiti i prepeličja jaja, na isti način, samo će vam za jednu masku trebati 3 – 4 jaja.

Maska od gline

Ova maska pomaže kod zatvaranja pora i za temeljito čišćenje kože. Ostavite je na licu 20 minuta i nakon toga na lice nanesite laganu kremu. Čišćenje lica glinom najbolje je obaviti prije spavanja.

Maslinovo ulje njeguje i štiti kožu i kosu 

Čudesno ulje čajevca za kožu i kosu

 

Zdrava prehrana i čišćenje organizma

Korekcija ishrane i čišćenje organizma snažno djeluju na poboljšanje stanja kože. Naročito je važno čišćenje crijeva i jetre.

Kvalitetu kože mogu poboljšati i prirodni dodaci prehrani, posebice:

vitamin C,

zeleni čaj,

omega-3,

vitamin E,

alge,

pivski kvasac,

sjemenke i klice.

Samo prirodno

Nazarov također ističe kako je važno izbjegavati štetne kemikalije. Nažalost, značajnu količinu toksičnih tvari u svoj organizam unosimo upotrebom neprirodnih kozmetičkih preparata. Naprimjer, koristeći određene kreme za kožu svoj organizam zagađujemo živom koja se u njima nalazi. Ona može biti povezana s depresijom, može utjecati na promjene u raspoloženju, oslabljenim mentalnim i fizičkim sposobnostima i slabom koordinacijom.

Umjetne boje, konzervansi, stabilizatori i emulgatori iz kozmetike truju organizam na način da isušuju kožu, izazivaju alergije i remete prirodnu ravnotežu. FDA (američka agencija za lijekove) već ima oko 3000 dokumenata s dokazima o kliničkim oštećenjima uzrokovanim korištenjem takve kozmetike. Mnogi kozmetički preparati sadrže kancerogene sastojke, a toksini iz kozmetike mogu izazvati i oštećenje ploda tijekom trudnoće ili se mogu prenijeti bebi za vrijeme dojenja. Stoga je jako važno da kozmetika bude prirodna neovisno od toga je li u pitanju dekorativna kozmetika, sredstva za njegu kose ili kože ili sredstva za održavanje higijene.

„Ne smatram da moramo tragati za 100% organskom kozmetikom, ali je važno da bude napravljena od prirodnih sastojaka,” zaključuje Nazarov.

 

Napravite sami svoj šampon za njegu kose 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads