Nima Splita do Splita: 11 mjesta koje morate posjetiti

Prije nekoliko godina, Split je počeo doživljavati pravi procvat. Umjesto tranzitne luke kroz koju su svi “protrčavali” kako bi uhvatili trajekt za neki od otoka, postao je poželjna turistička destinacija, kako za strane, tako i za domaće goste. Gosti su se u gradu počeli zadržavati duže od samo nekoliko sati. Što se tiče ponude, zaista je šarolika i početak ljetne sezone svake godine donesi novitete koje vrijedi isprobati.

Različiti vodiči uputit će vas na različita mjesta. Mnoga ćete otkriti samo laganom šetnjom s noge na nogu kroz grad. A glas o nekima širi se puno dalje od granica samog Splita. Izdvojili smo nekoliko cool primjera (iako to ne znači da lista staje na broju 11), od kojih su neki otvoreni relativno nedavno i sačinjavaju uzbudljivu ponudu mjesta koja bi trebali obići prvom prilikom.

BOKERIA KITCHEN & WINE

Mediteranski restoran i wine bar ime je dobio prema poznatoj tržnici u Barceloni – La Boqueriji, a garantira vam vrhunsku hranu, odličnu poslugu, ambijent i atmosferu. S Bokerijom nećete pogriješiti nikako! Njihov izbor jela zadovoljit će svakoga, a ljubitelji tapasa ovdje će svakako doći na svoje. Obitelj koja stoji iza projekta je sva iskustva koja je godinama prikupljala po svijetu pretočila u ovaj restoran bar i to se osjeti i vidi. Originalni pristup prožet svjetskim trendovima u gastronomiji, ogroman trud i ljubav koji su uloženi u projekt pozicioniraju Bokeriju (Domaldova 8) na listu mjesta koja morate obavezno posjetiti.

BOKAMORRA

Nakon Bokerije, došao je red na to da se u Splitu ostvari još jedna kozmopolitska ideja. I tako je prošlog ljeta otvorena Bokamorra (Obala Ante Trumbića 16), prvi fine dining pizza restorani ili kako u opisu i stoji – pizzauranta. Kako kažu u Bokamorri, cijeli koncept je razrađen do detalja i zapravo su se vodili time da sve rade suprotno od onoga što smo navikli vidjeti u nekoj pizzeriji. Sukladno tome, odlučili su pretjerivati u svakom smislu. Od jelovnika, karte pića pa sve do interijera.

Nadahnuti Napolitancima ili generalno, Talijanima, koji su se sredinom prošlog stoljeća družili u nekom raskošnom baru negdje na Manhattanu, inspiracija za interijer došla je sama od sebe. Vlasnica Ela Bokavšek željela je prostor od početka do kraja kreirati za svoj užitak. I za užitak svoje obitelji i najbližih prijatelja. Na taj je način postigla naviku kontinuiranog dolaska oduševljenih gostiju.

D16 COFFEE & 4COFFEE SOUL FOOD

Potaknuti željom da vrhunski proizvod predstave splitskoj publici, Marin, Nikola i Vojko otvorili su prvi speciality coffee shop u gradu – 4coffee soul food (Hrvojeva 9). Ubrzo su dobili potvrdu od strane svojih korisnika kako se upravo to tražilo. Nakon što su zainteresirali dovoljno ljubitelja vrhunske kave,  odlučili su otvoriti još jedan, veći lokal u gradu. I još jednom su postigli pravi uspjeh. D16 je također prava iznimka među klasičnim splitskim kafićima. Šarmantni café smjestio se u samoj Dioklecijanovoj palači (Dominisova 16). Odiše pravim splitskim duhom i poslužuje najbolju kavu u gradu! Osim toga, u ponudi su i zanimljive slastice. Još ako pronađete mjesto na zidiću ispred, divota. Svi kriteriji za pravo splitsko, hipstersko mjesto su zadovoljeni.

OŠ’ KOLAČ

Poznata slastičarka, Tea Mamut, prošle je godine u Ćiril Metodovoj 4 otvorila svoju slastičarnicu Oš’ kolač. Oduševila je Splićane, ali i njihove goste. Dosljedna sebi, imidžom i okusom, ova izvrsno brendirana slastičarnica donosi cijeli paket: dličan interijer u kombinaciji s vrhunskom uslugom i najvažnije, prefinim kolačima. Slastice neobičnih imena kao što su Čikolata, Buža, Zdravka, Šinjorina Višnja i slično, osvajaju okusom i izgledom. Slastice možete ponijeti sa sobom, a pojedine torte i naručiti. Ne preostaje ništa drugo nego da povedete ekipu sa sobom i naručite sve iz izloga, pogotovo ako ste u Splitu samo na kratko.


NERED

Ovaj simpatičan dućan dekorativnih predmeta za sve koji se žele stilski istaknuti, otvoren je u Splitu prije dvije godine. Odličnu ponudu šalica za čaj ili kavu, raznih setova posuđa za najrazličitije prilike, ukrasne jastuke, čestitke, torbe, zapravo sve ono što vam može pasti na pamet, možete naći na adresi Dominisova 2.

MRVU SLAĐE

Mrvu slađe (Trg Gaje Bulata 6) nije samo pekarnica, ali nije ni slastičarnica. Prostor je to ostvarenja dječjih, ali i snova onih malo starijih. Ispunjenje svih prevrtljivih želja za slatkim i slanim, u ljupko uređenom interijeru. Trend modernih i inovativnih trgovina sa svježim, zdravim i ukusnim sastojcima, a koje objedinjuju kupcima poznate koncepte u jedan, nakon Zagreba stigao je i u Split. U strogom centru grada otvorena je trgovina Mrvu slađe koja dijelom ponude spada u kategoriju ‘craft pekarnica’. U nju Splićani dolaze po domaće slastice i kruh od prirodnih sastojaka.

SEXY COW

Na adresi Zrinsko Frankopanska 6 otvoreno je mjesto zanimljivog naziva, Sexy Cow. Mjesto je to za fast food u cool izdanju – odreske, guacamole, salate, pržene kolutove luka, hamburgere i wrapove koje svi hvale. Za vege konzumente tu je i ‘Veggie Cow’. Ono što dodatno određuje ovo mjesto je zanimljiv interijer obilježen nizovima bijelih pločica.

MAZZGOON

Mazzgoon (Bajamontijeva 1) jedno je od poznatijih mjesta u Splitu. Restoran koji uvijek radi, neovisno o turističkoj sezoni i restoran koji se jako trudi. Vlasnici Toni Vrsalović i Sara Alfirević Vrsalović naporno su radili kako bi došli do rezultata i itekako im se isplatilo Samozatajni Mazzgoon preporučit će vam apsolutno svi. A u ljetnim mjesecima do izražaja dolazi prekrasno dvorište i stepenice na kojima možete, dok čekate stol, popiti koktel s odlične koktel liste.

GALERIJA FOOD

Unutar Dioklecijanove palače, jedne od najljepših sačuvanih palača i povijesnih jezgri u Europi, kriju se prekrasna dvorišta. Mjesta su to koja će vas u sekundi maknuti od vreve turista, buke i galame. Mjesta kojima se možete opustiti, a u nekima i uživati kušajući probrana jela i pića. Jedno od takvih mjesta je restoran Galerija Food, na adresi Vuškovićeva 9. Ovaj će vas restoran osvojiti svojom terasom smještenom između drevnih zidova palače. Ukrašena je ružičnjakom, odiše atmosferom kojoj ne možete odoljeti. Opušteni, možete u potpunosti uživati kušajući tradicionalna, ali i nova dalmatinska jela. U ponudi je i mnogo veganskih i vegetarijanskih jela. Sva jela, i veganska i vegetarijanska i tradicionalna, spremljena su od organski uzgojenih namirnica.

DESIGNER STORE KRUG

Splitski designer store Krug, sve radi drugačije. Ovaj modni koncept okupio je tri cool brenda – Dott., Chicks on Chic i Little Wonder. Svi oni  pažnju prvenstveno usmjeravaju kvaliteti, nosivosti i udobnosti. I svi su godinama poznati na domaćoj sceni. Od ove godine, Krug ima i svoj web shop, tako da ,ako niste iz Splita, ne morate brinuti kako doći do omiljenih komada. Ipak, ako se nađete u gradu, svakako ih posjetite u Nepotovoj 1.

CINEMA BAR

Split je nedavno dobio najveće i najmodernije kino u Dalmaciji – CineStar 4DX™ Mall of Split. No, ono je gradu pod Marjanom, osim samog kina, ponudilo i nešto novo. Radi se o konceptu koji je, uz kino dvorane opremljene najinovativnijom tehnologijom, Splićanima ponudio i Cinema Bar s bogatom bibliotekom. Ovaj bar specifičan je po jedinstvenom uređenju kojeg potpisuju poznati dizajneri interijera – Dean Franić i Saša Šekoranja. U njemu možete svoju kavu ili piće ispijati čak i ako ne odaberete odlazak u kino.

Wirtshaus Steierereck am Pogusch ili kako “začiniti” put od Beča do Zagreba 

Fotografije: Edita Šimić (otvorna fotografija), Lidija Tomas Matijević (Bokamorra), Bokeria, 4coffee soul food, Oš’ kolač, Nered, Mrvu slađe, Sexy Cow, Mazzgoon, Galerija Food, Designer store Krug, CineStar 4DX™ Mall of Split

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads