Bijeli čaj za zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava.

Ljubitelji prirodne kozmetike mogu u kućnoj radinosti sami napraviti kremu s ekstraktom bijelog čaja.


Blag okus

Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože. Bijeli čaj može očuvati zdravlje i ljepotu kože. Dobiva se od biljke Camelilia sinensis i to uglavnom u kineskoj pokrajini Fujian. Bere se u proljeće, kada njegovi mladih listići još nisu zeleni. Tako ubrani suše se prirodno na suncu i ne izlažu visokim temperaturama kao zeleni čaj, stoga niti ne fermentiraju.

Bijeli čaj za razliku od zelenog ima manje teina, ali je također izuzetno bogat antioksidansima. Vrlo poznati su čajevi White peony Silver needle, bijeli božur ili Pai mu tan. Ovaj je čaj ime dobio po srebrnom paperju koje pokriva pupoljke za vrijeme berbe, a koje pobijeli kada se osuši na suncu.

Za razliku od zelenog, bijeli čaj ima blaži i manje travnat okus. U njemu nema procesa oksidacije prisutne u zelenom i crnom čaju. Metode koje se kod ovih čajeva koriste za oksidaciju su valjanje i drobljenje listova, te kuhanje na pari i pečenje kako bi se ona zaustavila

Za vrijeme dinastije Song (960 do 1297 godine) mladi pupoljci čaja trgali se u proljeće i poklanjali caru, a kasnije je bijeli čaj bio čaj za prilivegirane klase i careve. Bijeli čaj radi svojih antioksidativnih djelovanja naziva se eliksirom mladosti i ljepote.


Blagodati bijelog čaja

Ostala djelovanja i blagodati bijelog čaja:

  • smanjuje kolesterol
  • pomaže kod mršavljenja
  • ublažava simptome dijabetesa
  • smanjuje krvarenje desni i nastajanje zubnog karijesa
  • štiti od raka debelog crijeva
  • smanjuje rizik od nastanka malignih tumora.

Usporava starenje kože, pa je važan za njenu dugovječnosti i ljepotu. Antioksidansi iz bijelog čaja štite kožu od slobodnih radikala, stoga ona sporije stari.

Bijeli čaj smanjuje oksidativni stres koji uzrokuje maligne tumore kože, bore i hiperpigmentaijce lica. Ima mnogobrojna antioksidativna, protuupalna i antiaging djelovanja pa ljekovitost ekstrakta bijelog čaja koriste mnoge kozmetičke i dermokozmetičke kuće za tretiranje kože.

Vrlo često su to skupi i jako cijenjeni proizvodi radi svojih izvrsnih djelovanja. Mogu biti u obliku kreme, losiona, vodica za njegu lica, kreme za područe oko očiju, noćnih krema, čistača, maski i krema za ruke. U svom djelovanju pomažu kod tretiranja hiperpigmentacija, upala, preveniraju nastajanje bora, ublažuju blage bore, dehidraciju kože i i nastajanje opeklina od sunca.

Ljekovit je kod različitih upalnih stanja na koži lica, od dermatitisa do akni.


Bijeli čaj usporava starenje kože

Ekstrakti bijelog čaja smanjuju djelovanje enzima metaloproteinaza koji negativno djeluje na sintezu elastina i kolagena u koži i time koža sporije stari.

Ekstrakt bijelog čaja ojačava kožnu barijeru jer umanjuje vanjski utjecaj na nju i neutralizira slobodne radikale nastale u oksidativnom stresu što se može očitovati u preuranjenom starenju, iritaciji kože i dehidraciji.

Kozmetički proizvodi za njegu kože s bijelom čajem dobrodošli su za osjetljivu, iritiranu kožu sklonu crvenilu.

Ljubitelji prirodne kozmetike mogu u kućnoj radinosti sami napraviti kremu s ekstraktom bijelog čaja, na internetu se mogu naći mnogobrojni recepti. Ostali koji nisu skloni kućnoj radinosti mogu kozmetičke proizvode proizvode kupiti u ljekarni ili parfumeriji.

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

*

Biljke koje potiču kolagen i usporavaju starenje

Mora li starenje započeti u 50-oj godini?

Usporimo starenje s kolagenom

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads