Ortodontski aparatić u odrasloj životnoj dobi

Estetska stomatologija posljednjih se godina sve više razvija, a lijep osmijeh postaje gotovo statusni simbol. I, dakako, znamo da je osnova anti agea, lijepi zubi lako “skidaju” godine, dok osmijeh koji baš i nije najsavršeniji, budimo realni, nije privlačan ni u jednom životnom razdoblju.

Brojni su načini da se postigne “hoollywood smile”, od krnica, mostova, ljuskica, laminata….No, većina stomatologa će vam reći kako je u svim ovim slučajevima riječ o metodama u kojima se bruse zdravi zubi i pokušat će vas, ako je moguće, uvjeriti u manje invazivan pristup s dugotrajnim rezultatima koji čuvaju vaš osmijeh. Primjerice, sjajno ćete izgledati s keramičkim krunicama, no one imaju vijek trajanje i, ovisno o materijalu, načinu postavljanja i stručnosti stomatologa, za deset do petnaest godina ćete ih morati zamijeniti.

Stoga je ipak bolje razmisliti o varijanti koja će vam podariti savršen osmijeh i sačuvati vaše prirodne zube. To se najčešće postiže ortodontskim aparatićima ili bravicama. Na tržištu postoji nekoliko vrsta i iako cijena postupka uglavnom nije mala, kreće se prosječno oko 15 tisuća kuna, riječ je o dugotrajnoj investiciji u osmijeh, ali i zdravlje zuba.

Fiksni aparatići

Fiksni ortodontski aparatići sastoje se od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su elementi koji se učvršćuju uz zube, a na svojoj površini imaju utor predviđen za smještaj žice. Postavljanjem žice u utore bravica, ona svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomak zubi. Iznos sile ovisi o svojstvima žice (materijalu, debljini, obliku), a smjer djelovanja sile određuje se oblikom i konstrukcijom bravica.

Znamo, idealno bi bilo o ovom zahvatu razmišljati tijekom srednje škole kada su rezultati najbolji, no pubertet je dovoljno težak i bez bravica, zar ne?

Prvi ortodontski pregled preporučuje se napraviti prije sedme godine života, no ako ste se za to odlučili u tridesetima ili četrdesetima, nije kasno.

Ako je struktura kosti i zubnog mesa dobra, nepravilni položaj zuba uvijek se može ispraviti fiksnim aparatom.

Na tržištu su najčešće metalne, keramičke i lingualne bravice. Stomatolozi vole metalne bravice jer su metalne samoligirajuće bravice najsigurnije bravice kojima se postiže pomak zuba. Ako se ne možete pomiriti s metalom u ustima, odaberite keramičke bravice koje su gotovo neprimjetne. Lingualne bravice postavljaju se s unutarnje strane čeljusti pa su zapravo nevidljive.

Blistav osmijeh ili kako prirodno izbijeliti zube

Trajanje terapije

Ortodontska terapija kod odraslih danas je sastavni dio unaprijeđenja oralnog zdravlja. Najčešće indikacije takve terapije su uspostavljanje funkcije zagriza, ubrzano trošenje zubi, uklanjanje traumatskih okluzija, pomoć u parodontološkoj terapiji, priprema za protetsko lječenje i naravno postizanje estetike – lijep osmijeh rezultira samopouzdanjem kod pacijenta.

Trajanje ortodontske terapije je individualno te je određuje ortodont. Ovisi o težini anomalije, metabolizmu i motiviranosti pacijenta.

Redoviti kontrolni pregledi nužni su kako bi se jedan ortodontski slučaj priveo kraju. U prosjeku terapija bi trebala trajati 1.5 do 2 godine, ne duže. No s obzirom da je svako liječenje individualno, uvijek postoje iznimke.

Mobilni aparatić

Mobilni ortodontski aparatići su naprave koje nisu dugotrajno pričvršćene za zube, već ih pacijent sam unosi i vadi iz usta te time i sam utječe na njihov učinak i dužinu trajanja terapije. Terapija s mobilnim aparatićem se ograničava na kratko razdoblje rasta i razvoja tijekom puberteta, u perodu mješovite denticije. Mobilne naparave su konstruirane u laboratoriju i dolaze u više varijanta, ovisno o namjeni. Uglavnom se sastoje od akrilatne baze (ploče) u koju su ugrađeni retencijski elementi poput žičanih kvačica i labijalnog luka te aktivni elementi u obliku žičanih opruga i vijka. Mogu biti monomaksilarni – aktivne ploče i bimaksilarni – aktivator, bionator.

Za uspješnost mobilne ortodontske terapije iznimno je važna kooperativnost i želja pacijenta da nosi aparatić.

Higijena tijekom nošenja ortodontskog aparatića

Aparatići su magnet za hranu što znači da sve što unesete u usta ostat će djelomično i na njima. Ako hoćete olakšati vašu higijenu izbjegavajte hranu koja zahtijeva tvrdi zagriz poput jabuke ili hranu koja je ljepljiva poput gumenih bombona, svakako izbjegavajte žvakaće gume i poslije svakog obroka čistite zube.

Osim obične četkice srednje tvrdoće ukoliko nosite aparat trebali bi obavezno u oralnu higijenu uvrstiti i interdentalne četkice te ortodontski konac. Ukoliko nemate prostora između zubi, odnosno imate jako zbijene zube te se ne možete koristiti koncem ili interdentalnom četkicom, koristite oralni vodeni tuš (to je aparat koji kroz posebne nastavke izbacuju tekućinu pod pritiskom). Vrh nastavka se prisloni u područje između dva zuba, a mlaz vode zatim ispere ostatke hrane koji su zaostali između zuba.

Kombinacijom konca, interdentalne četkice i oralnog vodenog tuša uspjeh je zagarantiran. Potrebno je samo biti strpljiv.

Primjetili ste da Vam zubi krvare prilikom čišćenja? To je znak manje upale, slobodno nastavite čistiti i to područje, vjerujte upala će proći ukoliko higijena bude bolje. Mobilni ortodontski aparatić prilikom skidanja jednostavno ga operite četkicom i pastom za zube i ostavite na suhom u kutijici.

A što nakon skidanja bravica?

Nakon nošenja aparatića i završene terapije pacijenti moraju još neko određeno vrijeme nositi retainer kako bi zadržali zube u dobivenom položaju. Recidiv se može pojaviti kao rezultanta sila iz parodontalnih vlakana oko zuba koji imaju tendenciju povlačenja zube natraga u njihov prvobitan položaj – prije tretmana. Stoga je bitno da pacijent shvati važnost nošenja retainera nakon ortodontske terapije.
Retencija može biti fiksna i mobilna.

Mobilni retaineri su individualne udlage za gornju i donju čeljust, rađene od tankih prozirnih folija.

Fiksna retencija podrazumijeva lingvalni retainer – tanka žica koja se lijepi na unutarnje plohe zubi (od trojke do trojke). Na taj način se održava položaj donjih sjekutića zbog mogućih promjena uzrokovanih kasnim mandibularnim rastom. Fiksni retainer skida se u dogovoru s ortodontom.

 

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads