Dr. Željana Bolanča: Četrdesete su nove tridesete – ako brinete o svojoj koži

Četrdesete su nove tridesete? Naravno, osobito ako ste već odavno počeli paziti na svoju kožu. Ako ipak niste, u ovim se godinama više ne možete izvlačiti čak ni na najbolju genetiku. I vrijeme je da počnete brinuti o svojoj koži.

Četrdesete za većinu žena donose smirivanje hormonalnog disbalansa i povlače se i dosadne akne koje su ih pratile od puberteta nadalje. Međutim, čim se jednog problema riješimo – dođe novi. Problemi poput suhoće, beživotnosti i prekomjerne osjetljivosti kože (pogotovo ako pretjerujemo s eksfolijatorima i koristimo neadekvatne kozmetičke proizvode), pojave bora i gubitka volumena kože svakodnevna su pojava. Kako joj pomoći da ostane zdrava i lijepa?


1. Kreme sa zaštitnim faktorom

Koristite SPF I to 30+ (a kod žena koje već imaju hiperpigmentacije SPF 50+) – svakodnevno, i ljeti, i zimi. UV zračenje je jedan od glavnih čimbenika rizika za razvoj različitih tumora kože (melanomskih i nemelanomskih), ali i glavni faktor ubrzanog starenja kože, stvaranja bora i smeđih promjena (mrljica) na koži. Prisutno je tijekom cijele godine, ali naravno, ljeti je najizraženije. No, nećemo dovoljno zaštititi kožu ako zaštitna sredstva nanosimo samo kad idemo na plažu. Krema sa zaštitnim faktorom trebala bi biti dio svakodnevne rutine.

Osobito je važno nanijeti dovoljnu količinu. Za površinu lica treba, primjerice, istisnuti otprilike dvije dužine srednjeg prsta. Nanošenje manje količine od preporučene znači i slabiju zaštitu od sunca. Osim krema sa zaštitnim faktorom, preporučuje se nositi sunčane naočale, šešir sa širokim obodom, i naravno izbjegavati ležanje na plaži od 11 do 16 h. Osobama koje se bave sportskim aktivnostima preporučujem nošenje odjeće sa zaštitnim faktorom (SPF 50+).

2. Eksfolijatori

U tridesetima se već usporava prirodna obnova kože, a taj se proces u četrdesetima klinički manifestira suhoćom i sivilom tena. Naime, površinski sloj kože čine mrtve stanice koje se prirodno same ljušte. Međutim, usporavanjem obnove one se dodatno nakupljaju i pridonose dosadnom tonu kože te naglašavaju suhoću i bore.

Kad je o kućnoj njezi riječ, bolje je koristiti mehaničke nego kemijske eksfolijatore – jer ih je lakše kontrolirati ako pretjeramo. Mogu se koristiti u maskama, u obliku gelova, a možemo ih i sami pripremiti. Preporuka je ukloniti mrtve stanice 1-2 puta tjedno, ovisno o tipu kože. Osobe s osjetljivom kožom trebaju koristiti blage pilinge i to maksimalno jednom tjedno. Od kemijskih pilinga svakako bih preporučila enzimatske, koji su najčešće na bazi papaje. Iznimno su učinkoviti, a jako nježni za kožu.

3. Hijaluronska kiselina

Hijaluron je odgovoran za sjaj i blistavost i mora biti obavezni dio svakodnevne rutine jer s godinama značajno pada i njegova količina u koži. Preporuka je nanijeti ga i ujutro i navečer u obliku seruma jer serum najbolje prodire u kožu.

Iako je uvriježeno da ga je dovoljno nanijeti samo ujutro, ne smijemo zaboraviti kako najviše vode gubimo tijekom noći, a molekula hijalurona najbolje veže vodu za sebe.


4. Antioksidansi – vitamin C, resveratrol…

Antioksidansi su poželjni u prevenciji već u tridesetima, a u četrdesetima su obavezni. Iako ih prirodno imamo u svojoj koži i svakodnevno nas štite od različitih čimbenika u okolišu, njihova količina s godinama se također smanjuje te ju je potrebno nadomjestiti. Oni doslovce kreiraju mehanički štit koji čuva kožu od prodora štetnih tvari iz zraka kojima smo izloženi od ranog jutra, i zato su nam potrebni u površinskim slojevima kože.

Površinski sloj kože, za razliku od onih dubljih, nije bogat krvnim žilama. Zbog toga ne možemo antioksidanse, a u prvom redu mislim na vitamin C, nadomjestiti prehranom, već isključivo lokalnim pripravcima.

Kod vitamina C je bitno da je u visokoj koncentraciji, u obliku seruma, niskog pH, kako bi što bolje prodro u kožu. Osobe osjetljive kože ipak trebaju birati vitamin C što neutralnije pH vrijednosti. Iako će biti manje učinkovit, bolje će ga podnostiti osjetljiva kože.

Uz vitamin C obavezna je krema za zaštitnim faktorom – i tako djeluju sinergijski.


5. Krema za okoloočno područje

Bore smijalice u četrdesetima vide se i kada ste opušteni (osim ako nemate botulinum toksin). Koža je na ovom području tanka i osjetljiva i prva pokazuje znakove umora i starenja. Potrebno je svakodnevno pojačati hidrataciju u obliku krema i seruma, ali koristiti i maske u obliku jastučića namijenjene baš za ovu regiju.

6. Pojačivač stimulacije kolagena – retinol

Osim hijalurona i antioksidansa, s godinama gubimo i kolagen, zaslužan za čvrstoću i elastičnost kože. Retinol (vitamin A) najučinkovitiji je u poticanju sinteze kolagena i obnovi kože. S obzirom na 24-satni ciklus regeneracije kože, idealno ga je koristiti noću, kada je taj proces najintezivniji. Retinol se lokalno može koristiti u različitim koncentracijama, ovisno što želimo postići i koliko nam je potrebno ubrzati obnovu kože.

Preventivno ga je dovoljno koristiti u koncentracijama od 0,1-0,5 %, a kod već vidljivih oštećenja potrebne su veće koncentracije (od 1 %). Kod aplikacije tih doza veće su i nuspojave, od kojih je najvidljivija ljuštenje kože i crvenilo. Retinol se u većim koncentracijama preporučuje koristiti zimi, a ljeti se može koristiti u manjim koncentracijama i to ne više od dva puta tjedno. Uz, naravno, obaveznu zaštitu od sunca.

7. Ceramidi, ulja

I na kraju, ali ne manje bitno, potrebno je jako paziti na kožnu barijeru (površinski sloj kože bogat lipidima), koji se lako ošteti prekomjernom upotrebom eksfolijatora ili retinola koje apliciramo kako bismo uklonili gornje slojeve kože). I upravo zbog oštećenja kožne barijere, svakodnevno viđamo sve više mladih djevojaka koje navode da im je koža crvena i osjetljiva i da im ne odgovara nijedna krema… Zato je na kraju dana ili barem 2-3 puta tjedno, potrebno uvesti ulja u njegujući ritual i to ona bogata vitaminom E.

Vitamin E jak je antioksidans koji pomaže i obnavlja vitamin C, ali i ublažava nuspojave korištenja retinola. Osobe suhe kože trebaju birati ulja za suhu kožu, a osobe s masnom kožom ili aknama trebaju birati ulja za problematičnu kožu.

Kako njegovati kožu s godinama?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads