Zašto želimo posjetiti Motovun?

Istra je čarobna u svako doba godine. I dok ljetne mjesece najviše provodimo uživajući na istarskoj obali, proljeće i jesen idealni su za istraživanje njene unutrašnjosti. Jedno od mjesta gdje se uvijek rado vraćamo je Motovun, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić, čija je veduta jedan od poznatih simbola Istre.

Smješten u sjevernom poluotoka, iznad doline rijeke Mirne i okružen Motovunskom šumom, Motovun je odavno atraktivna i popularna turistička destinacija. Ljeti postaje centar filmskog svijeta zahvaljujući Motovun Film Festivalu koji se ovdje održava od 1999. (ove je godine održan u nešto drugačijem obliku). No, osim MFF-a, Motovun je domaćin i mnogim drugim manifestacijama i događanjima koji su dodatni motiv za posjetiti ga.

Njegovo kulturno nasljeđe, prirodne znamenitosti i uživanje u autohtonim delicijama i vinu samo su neki od razloga zašto je odlazak u Motovun u bilo koje doba godine super ideja.

https://www.instagram.com/p/CEr6o3gJwYu/?utm_source=ig_embed

 

PROŠEĆITE MOTOVUNSKIM ULICAMA

Šetnja po šarmantnim motovunskim kamenim ulicama je kao šetnja kroz vrijeme. Motovun je grad prepun kulturnih obilježja iz raznih vladavina u kojima se našao. Gradske zidine prepoznatljivo su obilježje grada, kao i zvonik koji dominira cijelim krajolikom. S donjeg trga u citadelu, najstariji dio grada, vode glavna gradska vrata, a kroz nadsvođeni prolaz stiže se na ‘gornji trg’. Kula poznata i kao ‘Nova vrata’ povezana je s komunalnom palačom i sa zidinama. Motovun je atraktivan upravo zbog srednjevjekovnog ambijenta kojim odiše na svakom koraku, ali i zbog šarenih vrata i fasada njegovih kuća.

 

UŽIVAJTE U PREKRASNOM POGLEDU

Baš kao što pogled prema Motovunu očarava dok mu se približavate, jednom kad dođete gore i osvrnete se na sav taj krajolik koji vas okružuje, uistinu ćete ostati bez daha. S gradskih zidina možete uživati u prekrasnom pogledu koji nijedna fotografija ne može dovoljno dočarati. Idiličan pogled se prostire kroz vinograde, dolinu rijeke Mirne i šumu Sv. Marka, a seže od Učke pa sve do mora pokraj Novigrada.

 

ISTRAŽITE PARENZANU

Parenzana je nekada bila željeznička pruga koja je spajala Trst i Poreč. Trasa duga 123 km prolazila je podno Motovuna i prelazila preko 11 mostova, 6 vijadukta i kroz 9 tunela. Otvorena je 1902., a uvođenjem autobusnog prijevoza koji je bio jeftiniji od vlaka, zatvorena je 1935. godine. Pruga je razmontirana, a dio njene trase preuređen je u biciklističke i pješačke staze.

 

OTIĐITE U LOV NA TARTUFE

Istra je poznata po tartufima, a Motovunska šuma kao najveće jedinstveno svjetsko stanište bijelog tartufa gdje se možete okušati u lovu na tartufe. U pratnji licenciranog vodiča i pasa tragača imate priliku doznati sve o tartufima i u šumi pronaći svoj primjerak. Osim toga, svake jeseni u obližnjim Livadama održavaju se Dani tartufa, a u specijaliziranim trgovinama možete pronaći svježi bijeli i crni tartuf te ostale proizvode od tartufa.

 

POSJETITE MOTOVUNSKE VINARIJE

Osim po tartufima, maslinovom ulju i ostalim delicijama i specijalitetima, Istra je poznata po vinu, a bogata ponuda motovunskih konoba, restorana i vinarija neće vas nimalo razočarati. Roxanich, Fakin i Tomaz samo su neka od poznatih imena u čijim vinarijama možete degustirati različite sorte vina. Dobro je znati i da se 3. listopada u Motovunu održava Vinski foto safari, manifestacija koju organizira Go2Baranja u suradnji s agencijom Travelatico. Čeka vas šetnja po motovunskim pejzažima, poljima i vinogradima, obilazak podruma vinarije Roxanich, wine spots na kojima možete degustirati vina najboljih motovunskih i baranjskih vinara, food spots s domaćim istarskim i baranjskim specijalitetima i brojna druga iznenađenja. Kotizacija je 350 kn, a više informacija o događanju možete pronaći ovdje.

Uživajte!

 

Foto: Instagram

 

Visit Motovun 
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads