10 razloga zašto posjetiti Šri Lanku

Ako bi zlatne plaže, valovi, maglovite planine, moćni slonovi, leopardi, divovski kitovi, veličanstvena prošlost, divan čaj i topli osmjesi mogli sažeti zemlju, to bi bila Šri Lanka.

S mnogo mjesta i scena koje su se spojile na malom otoku, putnik bi mogao jahati na valovima u zoru i diviti se zelenim planinama. Turističke destinacije u Šri Lanci pružaju niz doživljaja odmora. Od sunčanih plaža do promatranja divljih životinja, adrenalinskih avanturističkih sportova i hodočašća u neke od najstarijih gradova na svijetu.

Osmijeh i gostoljubivost najupečatljiviji su simboli otoka. Autohtonu začinjenu hranu, egzotično voće i slastice, nećete moći usporediti niti s jednom drugom autohtonom kuhinjom u svijetu. S toliko kultura koje žive jedna do druge, život u Šri Lanci obilježava niz svečanosti tijekom cijele godine. A to je idealan recept za zabavu i slobodno vrijeme.

Osim tropskih plaža, zapanjujućih prirodnih ljepota i tisućljetne kulturne baštine, na otoku se nalaze i popularni sportski sadržaji i tradicionalni festivali. Nevjerojatno je da se ovaj jedinstveni raspon mogućnosti za odmor može naći na tako uskom području. Otok pokriva površinu od oko 65.000 četvornih kilometara, a posjetitelji ne moraju puno putovati kako bi pronašli raznolikost.

U nastavku smo izdvojili 10 specifičnosti zbog kojih bismo rado otputovali na Šri Lanku.


SLIKOVITI VLAKOVI

Ponovno je otvorena željeznička linija od Colomba do Jaffne i obećava putovanje kroz cijelu Šri Lanku. Otvaranje Yal Devi (kraljice Jaffne) Expressa posjetiteljima Šri Lanke pruža priliku koju nisu imali od 1990. godine – putovati vlakom od Colomba do Jaffne.

ČAJ I JUTARNJE PJEŠAČENJE

Šri Lanka je poznata po Cejlonskom čaju. Prošećite pored bujnih zelenih čajnih plantaža na četverosatnom putovanju do Ella Rock i priuštite si zadivljući pogled.

SURFANJE I ZABAVA

Na jugoistoku otoka, zaljev Arugam je polumjesec zlatnog pijeska koji nudi avanturu tijekom ljetnih dana, a zabave ima na plaži u izobilju tijekom noći.

MIRNE PLAŽE

Uppuveli i Nilaveli, oboje blizu Trincomaleea na sjeveroistoku, su skroviti i zapanjujuće pješčani dijelovi. Na raspolaganju je nekoliko smještajnih mogućnosti što čini ove plaže savršenim za usamljeno lutanje.

KULTURNA BAŠTINA

Mali otok ponosan je na osam spomenika pod zaštitom UNESCO-ve svjetske baštine i mogu se obići u roku od tjedan dana. To uključuje povijesni Galle na jugu otoka s poznatom utvrdom iz nizozemskog kolonijalnog razdoblja. U srcu Šri Lanke, u planinskoj džungli, Kandy, skriveno kraljevstvo i vjerski hram koji čeka da bude otkriven. Gigantski monolit Sigiriya i drevni gradovi Anuradhapura i Polonnaruwa također su vrijedni posjeta – kao i špiljski hram Dambulle, šumski rezervat Sinharaja i središnje gorje.

HOTELI

Otok je bogat impresivnim hotelima. Obalna područja, posebice zapadna i južna, imaju bezbrojne resorte. Nekoliko ih je dizajnirao Geoffrey Bawa, jedan od najistaknutijih azijskih arhitekata 20. stoljeća. Njegova vizija obuhvaća stil nazvan „tropskim modernizmom“. U njemu su oblici modernizma lijepo omekšani i obogaćeni tradicionalnim utjecajima i okolnim krajolicima. Tu je i sve veći broj boutique hotela na zapadnoj i južnoj obali, uglavnom usred Galle. Gradovi u brdima kao što su Kandy, Nuwara Eliya i Bandarawela imaju hotele iz kolonijalne ere, a oni koji putuju dalje, mogu se prepustiti avanturističkim sportovima. Na raspolaganju su prekrasno preuređene kolonijalne kuće, zgrade za čaj i plantaže, džungla kabine, drveće i eko-lože, ali i kuće za goste i kuće koje nude povoljne ekonomske ponude za putnike.

AYURVEDA & SPA

Dobrobit za sva osjetila dio je tradicije Šri Lanke. Ayurveda, 2000 godina stara indijska medicina, i dalje je vrlo popularna u Šri Lanki. Posjetitelji koji dolaze na otok zbog ayurvedskih tretmana vrlo su često ponovno vraćaju. Oni koji nemaju vremena za dva ili tri tjedna boraviti u nekom od lječilišta, isprobavaju ayurvedske masaže, meditaciju, lekcije joge ili lječilišta u mnogim hotelima. Uzevši sve ovo u obzir – Šri Lanka je definitivno savršeno mjesto za opuštanje.

LJUDI

Šri Lanka je multietničko, multireligijsko i multikulturalno društvo. Odraz je to susreta otoka s uzastopnim stranim useljenicima.

Glavne etničke skupine, Sinhalese i Tamils, potječu s indijskog potkontinenta. Muslimani su doselili na otok u vremenu kada je postao trgovačko središte. Otokom su bili privučeni Malajci i Kinezi. Portugalci i Britanci donijeli su sa sobom Kaffire iz Afrike, a nizozemski asortiman europskih trgovaca, Burghersa. Fascinantna mješavina kultura. I bez obzira na njihovu situaciju u društvu – osmijesi i gostoprimstvo Šri Lanke legendarni su i vrijedni iskustva.

FESTIVALI

Gotovo sve glavne svjetske vjerske zajednice zastupljene su na Šri Lanci. Dodajte ovome mnoštvo nacionalnosti i društvene grupacije i rezultat je krcat festivalski kalendar.

Brojni šareni festivali, koji daju novi život drevnim tradicijama i duhovnim praksama otočana, ne smiju se propustiti. Vrhunac svih osjetila je Aluth Avurudda.  Hinduistički je to i budistički novogodišnji festival u travnju. Dva dana život se odvija na ulici – uz glazbu, vatromet i ukusnu hranu. Festival Vesak u svibnju je najvažniji festival budista. On obilježava prvi mjesec budističke kalendarske godine. Ceste i kuće ukrašene su svjetiljkama, pa cijela Šri Lanka izgleda kao jedno more svjetala. Na festivalu Kandy (srpanj / kolovoz) turisti mogu uroniti u srednjovjekovnu prošlost Šri Lanke. Drevni kostimi, živahni plesovi, glazba i ukrašeni slonovi oslobodit će ljepotu bogate otočke tradicije.

PRIRODA I DIVLJINA

Šri Lanka je utočište za ljubitelje prirode: od promatranja kitova na najjužnijoj točki Dondra Head do susreta sa slonom u Nacionalnom parku Minneriya ili ekspedicije kroz prašumu Sinharaje. Bioraznolikost otoka je zapanjujuća. Čak 13% Šri Lanke zauzimaju nacionalni parkovi, rezervati, svetišta i džungla.

Safari u jednom od 14 nacionalnih parkova pruža priliku da se vidi neki od 91 sri- malca u Šri Lanki (16 endema). Slon, leopard, ljenjivac, sambhur, pjegavi jelen, svinja, divlja svinja, dikobraz, mravovjed, cibetka, loris, gigantska vjeverica i majmuni kao što su makak, majmuni purpurnog lica i sivi langur… Otok je i ornitološki raj, s više od 233 rezidentne vrste (33 endemske). Ali, i migratornih vrsta ima čak zapanjujućih 482. Tu je i 171 gmaz (101 endemski, uključujući dvije vrste krokodila).

 

POVEZANI ČLANCI:

10 razloga zašto posjetiti Maroko

10 razloga zašto posjetiti Pariz

10 razloga zašto posjetiti Budimpeštu

10 razloga zašto posjetiti Maltu

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads