10 razloga zašto posjetiti Budimpeštu

Neki će reći kako je Budimpešta jedan od najljepših gradova na svijetu. I vjerojatno će biti u pravu jer ovaj grad zrači posebnom energijom. Prekrasna mađarska metropola puna je kulture i lijepih krajolika. Uz sve to, neodoljivom je čini i izvrsna hrana te pristupačne cijene.

Budimpešta pruža osjećaj sigurnosti i tople ušuškanosti. Stoga ne samo da se nalazi vrlo visoko na popisu najpoželjnijih turističkih destinacija, ona je jedan i od najpoželjnijih gradova za život. Ugodna klima, Dunav koji protječe kroz grad i nosi u sebi relaksirajuću snagu i moćno dostojanstvo, predstavlja adut na koji je teško ostati ravnodušan.

Budimpešta je također postala i centar obrazovanja studenata iz cijelog svijeta, što joj je udahnulo novi polet i entuzijazam. Različite kulture, različiti jezici i različiti snovi spojili su se na mjestu koje spaja Istok i Zapad. Na mjestu koje vrijedi istražiti ili barem jednom posjetiti.

https://www.instagram.com/p/Bi6Q8toFFaJ/?taken-by=martidamska

GASTRO SCENA

Veliki gradovi istočne Europe nose ne baš laskav epitet, a pronijeli su ga svjetski putnici. Riječ je o gastro katastrofama i čudnim kombinacijama ne baš fascinantnih okusa. No, Budimpešta se potpuno izuzela iz te kategorije, jer je ona pravi foodies raj. Ovdje ćete naići na snažnu prisutnost tradicionalne mađarske kuhinje i nadolazeću modernu prehrambenu scenu primamljivU svim kulturama. U Budimpešti je pravo obilje dobre hrane. Ovdje morate probati kokošju juhu Ujhazy, papriku sa zrnatim i začinjenim sirom, palačinke s mesom zalivene vrhnjem, perkelt- odnosno mađarski specijalitet s pirjanim svinjskim mesom i povrćem, riblju juhu, doboš tortu… Ukratko, Budimpešta je san o hrani koji se ostvaruje.

https://www.instagram.com/p/BioOfS4F6RQ/?taken-by=martidamska

SPOJ TRADICIJE I MODERNOGA

Prije Budimpešte postojali su Budim i Pešta, dva grada smještena na suprotnim stranama Dunava. Tek su 1873. ova dva grada spojena u današnju Budimpeštu. Rezultat spajanja je potpuna suprotnost i drugačiji osjećaji s jedne i druge strane. Na strani Budima ističe se dvorac, Kraljevska palača koja je sada muzej i Matthias crkva, među brojnim drugim povijesno značajnim građevinama. Na strani Pešte je moderna gradska scena Budimpešte koja uključuje zgradu Parlamenta koji je otvoren 1904. Ukoliko se odlučite za istraživanje samo jedne strane grada, budući da su odvojene Dunavom, dobit ćete potpuno različite dojmove, ili povijesni šarm ili profinjenu dozu suvremenosti. Kada se sve zbroji, ovaj je grad san snova za ljubitelje povijesti i suvremene putnike znatiželjnike.

https://www.instagram.com/p/BilmuDdFEdF/?utm_source=ig_embed&ig_mid=W5tTjgAAAAGzK7JNxXILYABezaqi

ARHITEKTURA

Ribarska utvrda, neogotička terasa, pruža veličanstven pogled na Budimpeštu. Graciozne stepenice od Dunava do vrha brijega s tornjevima, kulama i skulpturama privlači nebrojene turiste. Lančani most je također jedan od prepoznatljivih simbola grada koji se toliko često nalazi na fotografijama turista da će vam se učiniti kao da ga oduvijek znate kada se uživo s njim susretnete. Bazilika sv. Stjepana posebno je lijepa građevina, a u njoj se nalaze i mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja Stjepana. Barok, romanika, renesansa i gotika tako dobro funkcioniraju ujedinjeni u jedno arhitektonsko čudo, a riječ je o Vajdahunyad dvorcu  smještenom u Gradskom parku. Danas je ovaj dvorac Muzej mađarske agrikulture, najveći poljoprivredni muzej u Europi. U dvorcu se nalazi kip Béle Lugosija, mađarsko -američkog glumca poznatog po ulozi Grofa Drakule u filmu iz 1931 godine. Andrássy avenija iz 1872. godine povezuje Elizabetin trg s Gradskim parkom, a prepuna je divnih neorenesansnih vila, kuća, monumentalnih trgova i aleja. Parlament je impozantna zgrada koja danas predstavlja treću najveće zdanje u funkciji parlamenta u svijetu, a građena je od kamena u neogotičkom stilu.

https://www.instagram.com/p/BWS_-Inn0Xk/?utm_source=ig_embed&ig_mid=W5tTjgAAAAGzK7JNxXILYABezaqi

OTOK U CENTRU GRADA

Svega se nekoliko gradova u svijetu može pohvaliti otokom u svom središtu. Jedan od njih je Budimpešta. Budimpeštanski je dugačak 2.8 km i zove se Margaret Otok. To je uistinu poseban dar prirode. Ovaj mali komad zemlje okružen Dunavom bio je dom različitih redovničkih redova tijekom srednjeg vijeka. Kasnije su Turci postavili tu harem, a u 19. stoljeću kraljevska Habsburška obitelj koristila ga je kao privatno odmaralište. Danas je popularno odredište za šetnje kroz lijepe parkove. Posebno je privlačan zbog masivnih stabala jantara i srednjovjekovne ruševine. Tu je izgrađena i 5.3 km duga  staza koja se proteže oko otoka i prepuna je biciklista, posebno vikendima.

https://www.instagram.com/p/BoEofxlh9mj/?utm_source=ig_embed&ig_mid=W5tTjgAAAAGzK7JNxXILYABezaqi

TERME

S bogatom ponudom vrućih izvora ispod svoje površine, povijest termalnog kupanja u Budimpešti seže do Rimljana. Danas Budimpešta ima devet glavnih kupališta, od srednjovjekovnih hamama koje je izgradio turski paša do raskošnih baroknih kupelji.

https://www.instagram.com/p/Be8UpvJhCoN/?utm_source=ig_embed&ig_mid=W5tTjgAAAAGzK7JNxXILYABezaqi

SIGET FESTIVAL

Ono što je 1993. započelo kao studentski događaj preraslo je u jedan od najvećih europskih glazbenih festivala koji tijekom kolovoza tijekom sedam dana privuku više od 500.000 ljudi. Osim jakih imena kao što su Rihanna, Dua Lipa, Gorillaz, Lana Del Rey, Kendrick Lamar i Arctic Monkeys, festival također uključuje umjetnost, ples, slatko uređenu plažu i tradicionalno kupanje u Dunavu te lokalne mađarske bendove na više od 50 lokacija.

MUZEJI

Grad vrvi umjetnošću, a tematski muzeji u Budimpešti prava su poslastica. Jednako je lpristupačno posjetiti zgradu mađarskog parlamenta kao što ćete pronaći slike međunarodnih zvijezda pop umjetnosti u Ludwig Muzeju suvremene umjetnosti ili saznati o poznatoj mađarskoj proizvodnji alkoholnih pića koja je privukla pozornost habsburškog cara u Zwack Unicum Muzeju. Dom terora i Memorijalni centar holokaustaprikazuju najtamnija razdoblja novije mađarske povijesti.

https://www.instagram.com/p/BmI9gX7nCcZ/?utm_source=ig_embed&ig_mid=W5tTjgAAAAGzK7JNxXILYABezaqi

BAROVI

Možda ste već čitali o poznatim rustikalnim barovima u Budimpešti. Ovdje ćete naići na neobične, ali potpuno neodoljive barove smještene u delapidiranim predratnim građevinama. U kombinaciji sa živahnom lokalnom gužvom i pićima povoljnih cijena, zrače neobičnom energijom i privlače turiste koji su potpuno zaluđeni ovim dijelom turističke ponude u Budimpešti.

POVOLJNE CIJENE

Od hrane, smještaja, pića, ulaznica u lokalne atrakcije, ovdje je sve vrlo pristupačno. U posljednje vrijeme cijene su u porastu, čime baš i nije oduševljeno lokalno stanovništvo, no turistima je i dalje vrlo povoljna u usporedbi s drugim velikim europskim turističkim središtima. Omjer cijene i kvalitete ovdje je posve razuman.

VOŽNJA DUNAVOM

Krstarenje Dunavom i upoznavanje Budimpešte s rijeke traje sat vremena i 15 minuta. Vozi i do otoka u središtu grada kojega možete istražiti i diviti se njegovoj karizmatičnom ljepoti. Večernje vožnja pruža i  je audio – vizualni doživljaj. Na ekranu ćete moći pogledati iza zidova zgrada pored kojih prolazite te se upoznati sa skrivenim interijerima. Program završava sa skladbom ‘Na lijepom plavom Dunavu’ što ostavi uvijek sjajan dojam na putnike.

https://www.instagram.com/p/BmfjsZhhrV3/?utm_source=ig_embed&ig_mid=W5tTjgAAAAGzK7JNxXILYABezaqi

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads