Lampioni dobrih želja

Vjerujete li u čaroliju? Trebali biste. Jer, čarolija postoji. To su oni posebni trenuci koji vas ostave bez teksta, kada vam se čini kao da ste na tren ušli u bajku. Znate onu priču o Zlatokosi i tajanstvenim svjetlima – lampionima dobrih želja? Ta je priča večeras oživjela. Tisućljetnu pulsku Arenu obasjala je predivna energija svijetlećih lampiona i bajka je na tren postala stvarnost.

Inače, lampioni su dio kineske tradicije, a s vremenom su u cijelom svijetu postali simbolom nade i romantike.

Kako je ova zanimljiva tradicija nastala?

Prema legendi, veliki kineski strateg i general Liang koristio je lampione kao vojnu signalizaciju. Tek u 13. stoljeću, za vrijeme dinastije Juan, ovi svjetleći baloni od rižinog papira i bambusove trske, postaju popularni i počinju se upotrebljavati na festivalima. U Kini imaju naziv „nebeske svijeće“ ili „vatreni baloni“ i običaj je da se prije puštanja lampiona zamisli želja. Danas se najviše upotrebljavanju za kinesku Novu godinu koja se slavi krajem siječnja ili početkom prosinca, ovisi o preklapanju solarnog i lunarnog kalendara.

Izvan Kine, dječji karnevali i različiti svjetski festivali počeli su primjenjivati ovu praksu. Tajvan svake godine organizira veliki festival posvećen isključivo svjetlećim lampionima. Na Tajlandu se vjeruje kako osoba koja ima određeni problem treba pustiti lampion i sve brige će odlepršati u zrak. Leteći lampioni stekli su ogromnu popularnost i u Portugalu, Rusiji i Iranu.

Pulska je Arena zablistala dobrim željama, romantikom i srećom te svjetlima lampiona koji su odletjeli u nebesko prostranstvo. Bajka je na tren oživjela i svatko od nas postao je glavni junak. Neka ovakve čarolije čim duže potraju.

Foto: Pulska svakodnevica, FaceBook

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads