Vasko Lipovac – izložba koju morate posjetiti

Obećajte sami sebi da ćete do 07. siječnja 2018. posjetiti veliku retrospektivnu izložbu Vaska Lipovca postavljenu na dvije etaže i gotovo 2 000 metara kvadratnih izložbenog prostora Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu.

Čak 250 djela, među kojima velik dio dosada neizlaganih, dio su privatne zbirke autorove obitelji i eksponati relevantnih muzejskih institucija, kao što su Moderna galerija i i Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba, Galerija umjetnina iz Splita i Narodni muzej iz Zadra. Kronološki, kroz artističke faze, predstavljen je presjek stvaralaštva ovog prepoznatljivog, duhovitog i svestranog umjetnika. Autorski je to odabir povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića, autora izložbe koji je ideju za ovu retrospektivu dobio vidjevši većinu  Lipovčevih djela na samo 150 metara kvadratnih velikom prostoru umjetnikovog ateljea.

„Ta silna energija i ljepota, ta pozitivna strana ljudske egzistencije koja je prštala iz Lipovčeva atelijera i kroz njegova djela, ponijela me i pomislio sam kako treba učiniti nešto da se to veliko i rijetko djelo, u vremenu koje nije baš sklonio vedrini, radosti i pozitivnom naboju, mora prikazati u prostoru koji će na najbolji mogući način prenijeti ono što je Lipovac 50 godina stvarao’, izjavio je Zvonko Maković na otvorenju izložbe.

I, uspio je, zajedno s kustosicom izložbe Anom Medić! Izložba pršti razigranošću i vedrinom, svaka prostorija Klovićevih dvora obasuta je čarobnom energijom, pozitivom i finom ironijom koja se iščitava iz gotovo svih izložaka, uključujući i one erotske tematike.

Izlošci su postavljeni kronološki  i prate umjetnikov stvaralački razvoj, mijenjanje percepcije i stava prema životu, oslobađajući energiju, znatiželju i prikaz ljudskih odnosa onakvih kakvi oni jesu, bez uljepšavanja, s neizmjernom količinom šarma.

Prolazeći izložbom, zastajući pred gotovo svakim radom, jednako će vas se dojmiti i portreti i pejzaži iz studentskog doba na Akademiji, vitraj „Žena s mačkom“, geometrijska apstrakcija kao preteća budućih prepoznatljivih likova i oblika, ali i drvene i metalne figure kroz koje se svojim likom posebno često provlači dojmljivi Sv. Vlaho. Grande finale ove retrospektive su „Biciklisti“, četrdesetak skulptura spojenih u jedinstvenu, posebno koloritnu cjelinu.

Ako se kojim slučajem najduže zadržite u dvije prostorije u kojima su izloženi Lipovčevi erotski radovi, nitko vam neće zamjeriti. Toliko su šarmantni, duhoviti i razigrani da će vas i oni, ali i cijeli postav ove jedinstvene retrospektive pratiti još dugo nakon što napustite prostor Klovićevih dvora. I izazivati vam jednako nestašan osmijeh na licu. Baš onako kako bi to i sam autor želio.

Vasko Lipovac
Branka Panić

"Oni koji me sreću, misle da ja to putujem. A ne putujem ja. To beskraj po meni hoda." / M.M.A.

WordPress Ads