Po knjigama se tjedan poznaje

Jeste li ikada razmišljali kako vam dani u tjednu mogu poslužiti pri odabiru nove knjige za čitanje? Nas je upravo to inspiriralo da potražimo one naslove koji će vam obilježiti pojedini dan.

 

Započnimo tjedan uz šalicu omiljene kave i uz dobru knjigu – kratke priče Julijane Matanović. Biografski i autobiografski tekstovi za okosnicu imaju to neobično, zamamno i mitsko crno piće koje neki uporno oskvrnjuju toplim ili hladnim mlijekom. Nakon jake kave i odličnih kratkih priča i ponedjeljak će se posramiti.

“Moja bi baka danas u čudu gledala kako se ispija kava s nogu, kako se ne okreće šalica i ne zagleda u budućnost, kako s lakoćom prijateljima kažemo da nemamo vremena za kavu i kako trčeći na semaforu poznaniku usput dobacujemo rečenicu – ne misleći što govorimo i ne obvezujući se na izgovoreno: Nazovi, pa da popijemo kavu…” 

 

Njemačka spisateljica Monika Peetz donosi nam priču o Utorkinjama. Pet žena bavi se različitim profesijama, žive različitim načinom života, no ono što ih povezuje jest njihovo petnaestogodišnje prijateljstvo koje obilježavaju svakoga utorka večerom u jednom francuskom restoranu.

“Bio je kišan dan, posjet restoranu bio je slab i Luc se taman spremao zatvoriti lokal kada se na vratima prvi put pojavilo pet do kože pokislih žena koje su se hihotale. Pet žena koje nisu mogle biti različitije jedna od druge.” 

 

Sredina tjedna rezervirana je za igru živaca koja će vas posve obuzeti. Pun mračne psihologije i napetosti, roman Fatalna srijeda Niccija Frencha zaintrigirat će vas pričom o serijskom ubojici. Postavljat ćete si pitanje je li on stvaran ili je samo plod rastrojenog uma glavne junakinje?

“Dan u kojem padaju maske. Dan za umorstvo!” 

 

Tajni susreti, razmjene poruka i nestrpljivo iščekivanje novog četvrtka promijenit će mnoge živote i za sobom ostaviti slomljena srca, obiteljske sukobe, ali i slatka, velika očekivanja… Ima li ljubav rok trajanja saznat ćete nakon što pročitate knjigu engleske spisateljice Hilary Boyd Četvrtkom u parku.

“Našli su se u parku u šest, na uobičajenome mjestu na šetalištu uz jezero s patkama.” 

 

Život počinje u petak roman je rumunjske spisateljice Ioane Parvulescu. Roman je na neki način poziv da započnemo živjeti  svoj život, poziv popraćen autoričinim nepovjerenjem da ćemo mu se u stvarnosti odazvati. A kako bismo ponovno otkrili život, zdrav razum, čiste osjećaje – autorica je skliznula u drugo razdoblje i ponudila nam drukčiji pogled na vrijeme i život.

“…i da se priviknem na ovaj svijet i da se ponovno naviknem na život, nakon što se više nisam nikome usudio pogledati u oči, od boli…” 

 

Subota je roman u kojem autor, Ian McEwan otkriva svu složenost vremena u kojem živimo, vremena prijetećih opasnosti u kojem se nitko više ne može osjećati sigurnim. Ovaj vrhunski romanopisac daje nam roman o stručnjaku za ljudski mozak s istančanom dozom napetosti, kompleksnosti i neizvijesnosti.

“Pogled mu je bio inteligentan i usredotočen i neočekivano mladenački. Toliko toga se još imalo dogoditi.” 

 

I za kraj tjedna nešto slatko i slasno – Priče o nedjeljnom kolaču Milane Vlaović. Književnost i kulinarstvo, kao dvije različite umjetnosti, ujedinjene su u ovoj knjizi zahvaljujući želji da se nedjelje što češće provode s obiteljima i bližnjima uz zabavu, smijeh i pokoju slasticu.

“Kad sam bila dijete, vrijeme sam mjerila od nedjelje do nedjelje. Nije to bilo samo zbog činjenice da tim danom nije bilo škole, a navečer su na televiziji prikazivali Štrumpfove. Bio je to dan kad smo moja mati i ja pravile kolače.”

 

Nadamo se da će vam uz naš odabir dani u tjednu postati šareniji, zanimljiviji, čitkiji i pitkiji. Uživajte u knjigama i čitanju!

 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads