Otvorena izložba REFLEKSIJE dizajnerice Diane Sokolić

Jučer je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba nakita i modnih dodataka izrađene od pleksiglasa, akademske umjetnice Diane Sokolić. Izložba nazvana “Refleksije”, presjek je bogate i sadržajno inovativne karijere umjetnice čiji su radovi predstavljeni i na stranicama popularnog magazina Vogue. Radovi prepoznatljivih formi i razigranog kolorita izloženi su uz izloške iz višestoljetnog fundusa koji čine stalni postav muzeja. Ovakva prezentacija modernog nakita i dodataka od pleksiglasa čini stilski kontrapunkt i dašak je osvježenja unutar prostora trećeg kata muzeja, na kojemu su zastupljene stalne pojedinačne zbirke tekstila, metala, stakla i porculana.

Tako je raskošan interijer stalnog postava dobio svoje pleksi lice, čime je stvoren dijalog između klasičnog muzejskog postava i suvremenih medija umjetničinih ekspresija.

Umjetnica širokog spektra

Diana Sokolić umjetnica je koja je tijekom svoje bogate karijere ostvarila značajan opus u slikarstvu, kiparstvu, fotografiji i produkt dizajnu. Svoj je interes i umjetnički nagon ostvarivala i u keramici te gotovo 25-godišnjem pedagoškom radu. U posljednje vrijeme svoju je posvećenost poklonila svjetlosnim instalacijama. Tako je 2015. godine na Amsterdam Light Festivalu njezina svjetlosna instalacija izabrana za jednog od finalista u konkurenciji od sedamdeset radova umjetnika iz cijelog  svijeta.

“Rad Diane Sokolić propituje samu prirodu promatranja umjetničkog djela, fokusiran je na doživljaj onog koji gleda, ali i na igre percepcijom kroz lomove svijetla koji stvaraju privide promjene forme, savijanja, nestalnih boja. Ta manipulacija svjetlosti i rušenje barijera onoga što vidimo oslanja se na estetiku, ali i na životni poriv pionira svjetlosnih instalacija Jamesa Turrella koji taj postupak naziva psihologijom percepcije. Na međi obrta i umjetnosti, radovi Diane Sokolić suvremenim jezikom korespondiraju s postavom omogućavajući nove interpretacije i opažanja klasičnog i suvremenog”, istaknuto je u najavi izložbe.

Karakterističan nakit

Diana Sokolić od 2011. godine izrađuje karakterističan nakit od raznobojnog pleksija. Zanimljivo je da je ovaj omiljeni nakit nastao kao nusprodukt izrade svjetlosnih instalacija. Ova rođena Riječanka dosad je imala 25 samostalnih izložbi i sudjelovala je na više od 300 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1981., InSE-e (The International Society for Education  Through Art) od 2009., ULUPUH-a od 2012. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1986. godine. Za svoj je rad višestruko nagrađivana u cijelom svijetu, od Velike Britanije do Italije i Rusije. Njezina se umjetnička fotografija nalazi u stalnom fondu pariške Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Gledajući radove Diane Sokoloć svjedočimo neiscrpnosti jednog autorskog svijeta, još neviđenog, ali koji se nadovezuje na ovaj naš. Svijeta koji zaista treba doživjeti. Jer, čak ni jako opsežna knjiga opisa i objašnjenja ne bi nam mogla približiti zapanjujuću raznovrsnost Dianinih ideja, bogatstvo inačica i varijacija, maštovitost metamorfoza, sve veze, asocijacije i raznolike šifre koje donosi, a onda i razbija”, riječ su kojom izložbu najavljuje autorica predgovora, Suzana Matić.

Izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt možete razgledati do 4. studenog, a u foajeu muzeja moguće je i kupiti nakit Diane Sokolić.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads