Gotovo svi imamo istu asocijaciju na muffine: fini kolačići pripremljeni s brašnom i šećerom, upravo onim namirnicama koje bi trebali izbjegavati. No, postoji i druga, zdravija vrsta muffina u koje ne ide niti jedna od obe dvije tako problematične namirnice. Jednako su ukusni, a možemo uživati u njima bez imalo grižnje savjesti. Čak se niti ne peku, već samo blendaju i hlade u hladnjaku ili zamrzivaču.
Pokušajte pripremiti muffine na ovaj, vege način!
Vege muffini
Sastojci:
- 200 g datulja bez koštica
- 100 g badema
- 100 g indijskih oraščića
- 30 g kokosova ulja
- 1 prstohvat soli
- 4-5 listića svježe mente
Zeleni sloj:
- 2-3 avokada
- 15 g matcha praha
- 10 g mente
- 30 g meda
- sok 2 limete
- 60 g kokosova ulja
- 125 g borovnica
- 4-5 listića svježe mente
Priprema:
Za bazu zelenih vege muffina blendajte sjeckane datulje, bademe i oraščiće uz dodatak kokosovog ulja i soli.
Utisnite bazu u forme za muffine i odložite u hladnjak.
U međuvremenu iscijedite limete, ogulite i narežite avokado.
Blendajte avokado, sok limete, med i kokosovo ulje uz dodatak matche, mente i na vrh noža soli da postane kremasto, prelijte preko podloge i odložite u zamrzivač na 1 – 2 sata.
Oraščiće prije blendanja možete lagano prepržiti na suhoj tavi.
Dobrobiti zelenog čaja i matcha maska za lice
Brownies s matcha zelenim čajem
Avokado tost – zdrava varijanta sendviča