Bolesti štitnjače i odlazak u saunu

Postoje uobičajeni temeljni uzroci Hashimota, uključujući nedostatak hranjivih tvari, osjetljivost na hranu, oslabljenu sposobnost podnošenja stresa, crijevnu propusnost, kronične infekcije i oslabljenu sposobnost podnošenja toksina. Mnogi imaju više od samo jednog temeljnog uzroka, a rješavanje svih ovih elemenata može nam pomoći da se osjećamo bolje. Zato ćemo se u ovom članku usredotočiti na jedno od rješenja koje može pomoći u detoksikaciji.
*

Znojenje je jedan od najboljih načina da se riješite toksina. Zapravo, određeni toksini bit će više koncentrirani u znoju nego u urinu. Možete povećati znojenje na brojne načine, kao što su tjelovježba, hot yoga i vruće kupke. No, saune imaju dodatne zdravstvene prednosti kojih nema u drugim rješenjima i nude nježniju alternativu snažnim metodama detoksikacije. Neke od njenih dobrobiti mogu biti uočljive odmah. Saune podižu tjelesnu temperaturu, pa stoga štitnjača ne mora toliko raditi kako bi upravljala metabolizmom i toplinom. Postoje i brojne druge dugoročne dobrobiti koje se mogu vidjeti uz redovito korištenje saune.

*


Finska i infracrvena sauna

Mnogima su poznate tradicionalne saune, poznate pod nazivom “finske saune”. Tijekom stoljeća različiti oblici toplinske terapije korišteni su za liječenje velikog broja bolesti. U posljednjih 20 godina terapija infracrvenom saunom postala je popularna i sve dostupnija. Sve donedavno bilo je izuzetno malo studija koje bi otkrile kako terapija toplinom može utjecati na simptome poput boli, umora, depresije, visokog krvnog tlaka i zacjeljivanja rana. A svi su oni često prisutni u slučajevima Hashimota i hipotireoze. Kako je infracrvena sauna dobivala na popularnosti, tako se povećao interes za njezine mogućnosti i to kako može pomoći osobama s autoimunim bolestima.

*

Da bismo razumjeli dobrobiti infracrvene topline i kako ona djeluje na tijelo, prvo moramo razumjeti razliku između tradicionalne i infracrvene saune, kao i različite vrste infracrvenog svjetla. Tradicionalne saune imaju ili peći na drva ili električne grijače koji zagrijavaju zrak na približno 70-100°C. Vlažnost je obično 10-20 posto. Većina ljudi u finskoj sauni ostat će otprilike 5-20 minuta. Zagrijani zrak koji se stvara u sauni je ono što zagrijava kožu, ali toplina prodire kroz kožu samo nekoliko milimetara.
*

Infracrvene saune, s druge strane, zagrijavaju se samo na 40-60°C. One izravno zagrijavaju tijelo umjesto da koriste zrak kao sredstvo za stvaranje topline. Toplina prodire mnogo dublje i potiče mnogo jače znojenje od tradicionalne saune. Za razliku od tradicionalnih sauna, koje uglavnom dopiru samo do kože, toplina iz infracrvenih sauna dopire nekoliko centimetara ispod kože, odnosno do do masnog tkiva i neuromuskularnog sustava. Infracrvene saune također koriste manje topline od tradicionalnih sauna, pružajući opuštajuće i ugodnije iskustvo.

*


Infracrvene zrake

Postoje li različite vrste infracrvenih zraka? Infracrveno svjetlo je nevidljivi oblik elektromagnetske energije, a njegova je valna duljina duža od valne duljine vidljive svjetlosti. Možda ste čuli za druge pojmove povezane s infracrvenom vezom, kao što su daleko infracrveno, srednje infracrveno ili blisko infracrveno. Ovi različiti izrazi odgovaraju različitim valnim duljinama infracrvenog zračenja. Ono što je najvažnije zaključiti je da različite valne duljine infracrvenog zračenja imaju različite svrhe u odnosu na Hashimoto.
*

Nema poznatih nuspojava infracrvene topline. Međutim, kao i kod svakog tretmana detoksikacije, najbolje je započeti postupno i produžiti vrijeme boravka u sauni. Ako se osjećate lošije nakon saune, vjerojatno ste predugo ostali i trebali biste prilagoditi vrijeme koje provedete u sauni.

*

Dobrobiti infracrvene saune:

 • Opuštanje i oslobađanje od stresa
 • Detoksikacija i zdravlje stanica
 • Ublažavanje bolova
 • Poboljšanje cirkulacije
 • Gubitak težine
 • Čišćenje kože/usporavanje procesa starenja
 • Poboljšanje rada srca i krvnog tlaka
 • Zarastanje rana

Kao što vidite, ovo je vrlo opširan popis, a najbolja vijest o tome je da je sve znanstveno dokazano! Sve ove prednosti možete osjetiti koristite li redovito infracrvenu saunu.

*


1. Opuštanje i oslobađanje od stresa

Sigurno ste upoznati ste s važnošću rješavanja stresa na zdrav način kako bi nadbubrežne žlijezde funkcionirale na optimalnoj razini. Zato je boravak u infracrvenoj sauni opuštajuće iskustvo za što postoji i znanstveno objašnjenje. Kada je tijelo pod stresom, simpatički živčani sustav i osovina hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda / HPA (koja šalje hormone kao odgovor na stres) reagiraju podizanjem tjelesne temperature. Kada je osoba u infracrvenoj sauni, njezina razina norepinefrina (vrsta hormona stresa) raste, ali drugih tjelesnih hormona stresa, epinefrina i kortizola – ne. Hormon rasta, beta-endorfini i prolaktin također se povećavaju. Beta-endorfini su razlog zašto je sauna tako ugodna. Mišići se također opuštaju, dopuštajući tijelu da se oslobodi svake napetosti i oslobodi se fizičkog stresa.

Kada je tijelo u stanju potpune opuštenosti, može se uključiti u unutarnji mehanizam samoozdravljenja, što je važan dio liječenja bilo koje autoimune bolesti.
*

2. Pomoć u procesu detoksikacije

Kada je tijelo pod stresom zbog nečega poput Hashimota, nismo u stanju podnijeti opsežnu detoksikaciju, stoga je dobro započeti nježnijom varijantom. Infracrvena sauna izvrstan je način za to jer potiče čišćenje od toksina bez preopterećenja ionako napregnutog tijela. Nažalost, svi imamo neke toksine u tijelima od tvari u podzemnim vodama, zraku, tlu, hrani i kućanskim predmetima. To uključuje plastiku, aditive za benzin, kemikalije za kućanstvo, boje, stiropor, ispušne plinove vozila, ljepila, deterdžente, pesticide, herbicide i insekticide. Osobe s problemima štitnjače i preopterećenom jetrom mogu imati više nakupina ovih tvari. Otkriveno je da se mnogi toksini brže izlučuju iz tijela primjenom terapije saunom.
*
Uloga infracrvene saune u detoksikaciji uključuje mehanizam znojenja tijela. Koža je naš najveći organ, a kada se znojimo, ona izbacuje toksine koji su se nakupljali u tijelu. To uključuje stanični otpad od onoga što jedemo ili pijemo, teške metale i sve druge toksine koje je naše tijelo apsorbiralo, uključujući pesticide, herbicide, fluorid i kemikalije u proizvodima za tijelo.
*
Toksini se zadržavaju duboko u našem tkivu (osobito teški metali), a kada boravimo u infracrvenoj sauni, infracrveno svjetlo nas grije iznutra prema van, što nam omogućuje da se tih toksina s lakoćom oslobodimo. Uklanjanje toksičnog tereta stvara prostor za primanje pravih hranjivih tvari, pravilnu regeneraciju i više energije.
*
Imate li Hashimoto, vjerojatno ste primijetili da se ne znojite više kao kad ste bili zdraviji. Hipotireoza rezultira smanjenom sposobnošću znojenja. Nažalost, to uzrokuje nakupljanje toksina koje naše tijelo nije u stanju osloboditi. No, infracrvena sauna smanjuje pritisak na štitnjaču kako bi zagrijala tijelo.
*


3. Ublažavanje bolova i Hashimota

Zbog bolova se možemo osjećati starijima nego što zapravo jesmo. I dok naša prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju zglobova, poznato je da saune pomažu i u tome! Infracrvene saune poznate su po prirodnom ublažavanju bolova, zagrijavaju bolne mišiće i zglobove i smiruju bolove s kojima se mnogi od nas bore zbog Hashimota.
*
Japanska studija pokazala je da su pacijenti s kroničnom boli doživjeli značajno smanjenje razine boli (gotovo 70 posto) nakon prve terapije infracrvenom saunom. Bolovi su se također značajno smanjili i bol se nije pojačavala tijekom cijelog razdoblja istraživanja. Temeljem toga, znanstvenici su zaključili da je terapija infracrvenom toplinom učinkovita za liječenje kronične boli.
*

4. Poboljšanje cirkulacije

Sigurno ste iskusili intenzivnu hladnoću kao simptom hipotireoze. U studiji iz 2005. na Sveučilištu Missouri u Kansas Cityju, 25 muškaraca koji su imali koronarne čimbenike rizika uspoređeno je s kontrolnom grupom od 10 muškaraca, prije i nakon terapije infracrvenom saunom. Boravili bi u sauni 15-minuta nakon kojih je slijedilo 30 minuta opuštanja pod toplim pokrivačima, dnevno tijekom dva tjedna. Osim te terapije saunom, održavali su normalnu dnevnu rutinu.
*
Protok krvi porastao je za nevjerojatnih 68 posto nakon 15 minuta terapije saunom. Terapija saunom može pomoći u povećanju unutarnje tjelesne temperature, dajući štitnjači prijeko potrebnu pauzu od pokušaja da je poveća umjesto nas.
*


5. Gubitak težine

Zaista je nevjerojatno kako sauna može potaknuti mršavljenje. U biti, dok se zagrijavate i znojite, toksini odlaze i sagorijevate kalorije, što dovodi do gubitka težine. Zapravo, Journal of the American Medical Association otkrio je da jedna sesija mršavljenja u infracrvenoj sauni sagori do 600 kalorija.
*
Studija iz 2010. godine koju je vodio dr. Richard Beever i objavljena u Canadian Journal of Diabetes ispitala je učinke infracrvene saune na pacijente s dijabetesom. Ispitanici su zamoljeni da idu u saunu u trajanju od 20 minuta, tri puta tjedno, tijekom razdoblja od tri mjeseca – i da ne mijenjaju nikakve druge životne navike. Opseg struka i bokova izmjeren je unutar jednog do tri dana od posljednjeg sauniranja. Postojao je trend prema izgubljenih 2,33 centimetra u opsegu struka. To je bilo nakon samo tri mjeseca!
*
Dosljedno korištenje saune ključ je za postizanje dobrobiti mršavljenja, postupnim radom do duljih i češćih odlazaka.
*

6. Dobrobiti protiv starenja kože

Kada smo bolesni i tijelo se ne detoksicira dobro, koža je izloženija većem riziku od starenja. Iako je starenje vrlo prirodan proces, važno je brinuti se o sebi i iznutra i izvana! Saune prodiru u tkivo ispod kože i proizvode učinak protiv starenja koji je siguran i učinkovit.
*
Studija iz Seula u Koreji analizirala je učinak infracrvenog zračenja na kožu, posebno na proizvodnju kolagena i elastina. Uključeno je dvadeset žena s borama na licu i hiperpigmentiranim lezijama koje su primale 15-20 minuta dnevno infracrveno zračenje tijekom šest mjeseci. Nakon tog razdoblja uspoređene su biopsije kože koje su uzete prije početka studije i također mjesec dana nakon tretmana.
*
Još jednom, rezultati su pokazali još jednu korist od infracrvenog zračenja. Nakon infracrvenog zračenja povećao se sadržaj i kolagena i elastina u koži. Pacijenti su prijavili (51-75 posto) poboljšanja u teksturi i hrapavosti kože, te prilično (25-50 posto) poboljšanje tona svoje kože. Nadalje, poboljšanja na razini kolagena i elastina povećala su se kako je koža bila izložena infracrvenom tretmanu.
*
Sveukupno, 42 posto ljudi s Hashimotom primijetilo je poboljšanje na svojoj koži uz terapiju saunom.
*

7. Poboljšanje srčane funkcije i krvnog tlaka

Srčani problemi često se mogu pojaviti istodobno kod osoba s problemima štitnjače. Studija iz 2008. koju je objavio The Journal of Cardiology izvješćuje da terapija infracrvenom saunom poboljšava kliničke simptome i rad srca. Također je utvrđeno da infracrveno svjetlo smanjuje veličinu srca kod pacijenata s kroničnim zatajenjem srca, te da opetovano izlaganje tretmanima u sauni poboljšava stanje pacijenata s visokim krvnim tlakom, dijabetesom i visokim kolesterolom. Istraživači su zaključili da saune imaju preventivnu ulogu za arteriosklerozu (zadebljanje i otvrdnjavanje stijenki arterija).
*
Istraživači u ovoj studiji također su sugerirali da bi moglo postojati više mehanizama koji omogućuju infracrvenoj sauni da smanji oksidativni stres. No, potrebno je više istraživanja u ovom području. Osim toga, mnoge osobe s Hashimotom imaju nizak krvni tlak. Zabilježeno je da saune snižavaju krvni tlak, barem privremeno. Imate li niski krvni tlak, svakako pratite vrtoglavicu i druge znakove koji upućuju na prenizak krvni tlak.
*

8. Zacjeljivanje rana i regeneracija stanica

Upala, hipotireoza i autoimuna bolest mogu biti povezani s lošim zacjeljivanjem rana i kože. Iako je uloga hormona štitnjače u zacjeljivanju rana trenutno kontroverzna u znanstvenoj literaturi, jedno može biti sigurno. Infracrvena tehnologija dokazano je nevjerojatno korisna u brzom oporavku kože.
*
Studija NASA-e koja je uključivala diode koje emitiraju svjetlost (LED) otkrila je da terapija svjetlom u blizini infracrvenog zračenja može značajno poboljšati rast ljudskog tkiva, kao i pospješiti bržu regeneraciju stanica i zacjeljivanje rana isporukom svjetla duboko u tkiva tijela. Zapravo, u nekim se slučajevima rast ljudskih stanica povećao za 155 do 171 posto, a veličina rane smanjila se za do 36 posto u modelima štakora u studiji.
*
Ovo otkriće pokazuje da terapija bliskim infracrvenim svjetlom može pomoći u značajnom poboljšanju procesa zacjeljivanja rana kod osoba s Hashimotom. To dovodi do zdravijeg izgleda kože i jače barijere za zaštitu tijela od štetnih toksina.
*


Savjeti za korištenje infracrvene saune

Kao što vidite, postoji mnogo prednosti korištenja infracrvenih sauna. Sauna je odlično mjesto za meditaciju, čitanje, pisanje dnevnika i slušanje glazbe. Počnete s 5-10 minuta jednom tjedno na temperaturi od 40C, zatim polako napredujte do 20-minutnih sesija. Nakon mjesec dana sigurnog odrađivanja 20-minutne sesije i nakon toga se osjećate odlično, možete ići do dvije sesije tjedno.
*
Što učiniti nakon izlaska iz saune? Budući da postoji mogućnost da se toksini ponovno apsorbiraju ako znoj predugo stoji na koži idealno je istuširati se hladnom vodom slučaju, što će isprati znoj i spriječiti njegovo zadržavanje na koži. Ako se ne možete istuširati, dobro je i brisanje znoja ručnikom kako bi se spriječilo ponovno upijanje toksina.
*
Idealno bi bilo da infracrvenu saunu koristite svakodnevno kako biste izvukli najveću korist. S vremenom, ako se osjećate ugodno, možete polako povećati temperaturu do čak 60°C. Ako vam visoka temperatura nije ugodna, ne brinite o tome – učinite ono što je ugodno za vaše tijelo. Cilj je dobro se oznojiti bez osjećaja slabosti, umora, vrtoglavice, slabosti ili dehidracije. Ako osjećate vrtoglavicu ili vam nije dobro, izađite. Baš poput dobre vježbe, trebali biste se osjećati bolje nakon korištenja infracrvene saune, a ne gore.
Također, ne zaboravite ostati hidrirani. Prilično ćete se znojiti, pa je lako dehidrirati.
*

NEMOJTE koristiti saunu ako…

 • Uzimate li lijekove koji mogu utjecati na srce, sposobnost znojenja ili razinu budnosti – poput diuretika, nekih lijekova za srce, opijata ili sedativa (provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom)
 • Imate bolest srca koja uključuje nestabilnu anginu pektoris, nedavni infarkt miokarda ili tešku aortnu stenozu
 • Ako ste skloni krvarenju
 • Imate groznicu
 • Imate menstruaciju
 • Imate implantate u grudima
 • Ako ste trudni

*

Tko NE smije koristiti saunu:

 • Djeca
 • Starije osobe
 • Trudne majke
Možda ćete otkriti da infracrvena sauna pomaže kod jednog ili bezbroj simptoma. Bit će drugačije za svaku osobu. Važno je zapamtiti ovo: činite ono što je korisno za vas i vaše tijelo. Budite sigurni, razgovarajte sa svojim liječnikom i na dobrom ste putu prema remisiji, i iako možda neće biti lako, definitivno se isplati!
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads