Retinol – sve što morate znati o ovom moćnom sastojku

Retinol je vrlo moćan sastojak za njegu kože i borbu protiv starenja poznat po svom potencijalu da pomaže vašoj koži što duže zadržati mladoliki izgled i svježinu. Ovaj sastojak je derivat vitamina A koji se nalazi u serumima ili kremama za lice.

Možda već znate da retinol stvara dobrobiti za kožu ubrzavanjem prirodnih procesa obnove kože, ali nijedan vodič za početnike o retinolu ne bi bio potpun bez objašnjenja kako točno ovaj sastojak djeluje.

Retinol pomaže vašoj koži da što duže zadrži mladoliki izgled i svježinu.

Kako retinol djeluje?

Mrtve stanice kože zadržavaju se oko površine kože, ali višak može uzrokovati da koža postane bez sjaja, gruba i sklonija prištićima. Retinol može spriječiti da se to dogodi, promicanjem brže izmjene površinskih slojeva kože na staničnoj razini. Ovaj sastojak također može potaknuti kožu na proizvodnju novog kolagena.

Budući da retinol djeluje unutar kože, može vidljivo smanjiti pojavu tamnih mrlja i hiperpigmentacija, proširenih pora te finih linija i bora. Poznato je da ovaj sastojak pomaže u poboljšanju teksture kože, posvjetljuje ten i smanjuje akne. Međutim, budući da je retinol moćan sastojak, važno je započeti s proizvodima s retinolom za početnike i slijediti savjete za sigurnu primjenu.

Kako pravilno koristiti retinol?

Kada se pravilno koristi, retinol može biti iznimno učinkovit. Međutim, ako ne razumijete dobro kako ovaj sastojak djeluje, lako možete preopteretiti svoju kožu i potkopati dobrobiti retinola.

Postupno uvođenje retinola u vašu rutinu čini ga podnošljivijim, što vam omogućuje da dugoročno uživate u njegovim prednostima. Počnite tako da ga koristite dva puta tjedno navečer tijekom mjesec dana, zatim tri puta tjedno sljedećih mjesec dana, zatim svaku drugu večer i na kraju svaku večer nakon toga.

Također, obavezno svako jutro koristite kremu sa SPF-om kako biste spriječili oštećenja kože. U prva tri mjeseca korištenja, aktivni sastojak, koji treba nanijeti u količini veličine zrna graška prije hidratantne kreme, počet će smanjivati znakove oštećenja u površnijem epidermalnom sloju kože, a dermalni sloj kože počet će pokazivati povećanu proizvodnju kolagena, što će ojačati i zategnuti kožu, čineći je otpornijom.

Počnite s manjom dozom

Pravilo ‘što više to bolje’ ne vrijedi za retinol kada je u pitanju koža. Zapravo, suprotno je istinito za one koji su novi u ovom sastojku. Najbolji retinol serum za početnike je onaj s nižom dozom ili postotkom retinola.

Započinjanje s nižom dozom olakšat će prilagodbu vaše kože, što znači smanjenu mogućnost pojave privremenog crvenila, ljuštenja ili suhoće. Nakon što se vaša koža prilagodi, možete razmisliti o prelasku na višu dozu.

Razmislite o miješanju retinola s hidratantnom kremom

Ako znate da imate osjetljivu kožu ili jednostavno želite biti posebno oprezni, pokušajte na početku pomiješati retinol s hidratantnom kremom. To neće utjecati na dobrobiti vašeg seruma ili kreme, ali će dodatno olakšati proces prilagodbe.

Budite strpljivi

Strpljenje je ključno kada koristite retinol za početnike. Odabir veće doze ili prečesta primjena može dovesti do učinaka koji, iako privremeni, mogu biti neugodni.

Slično tome, dobrobiti retinola neće se odmah pokazati. Učinke njegovog djelovanja možda nećete vidjeti i nekoliko tjedana ili više, a u međuvremenu možete primijetiti nekoliko dodatnih mrlja poznatih kao “čišćenje”. Međutim, strpljenje će vam dugoročno donijeti mladenačkiji ten i ljepšu kožu.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads