Pripremite ovu ukusnu, hrskavu salatu i osigurajte svom tijelu obilje hranjivih sastojaka i prirodnu energiju za naporan radni tjedan. Kus-kus je bogat selenom, koji štiti stanice od preranog starenja i kalijem koji blagotvorno djeluje na srce i krvne žile. Slanutak će vam kao prirodni izvor proteina i vlakana pomoći u obnovi energije, zaštiti mišića te boljoj i bržoj probavi. Aromatično bilje – origano, korijander i čili papričica, kao i češnjak, osim što daju specifičnu mirisnu notu svakom jelu, osigurat će vam snažniji imunitet i zaštitu od virusa.
Pustite mašti na volju i bez straha kombinirajte kus kus na različite načine, jer s ovom svestranom namirnicom ne možete pogriješiti.
Salata s kus-kusom i slanutkom
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 1 glavica luka, narezan na komadiće
- 2 češnja češnjaka, usitnjenog
- ½ jušne žlice maslinovog ulja
- 300 gr narezanih rajčica (ili domaćeg umaka od rajčica)
- 1 crvena paprika, narezana (po želji)
- prstohvat svježeg origana
- 1 sušena čili papričica
- ¾ šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica kus kusa
- šaka svježeg korijandera, usitnjenog
- sok od 1 limuna
- sol i papar
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko popecite luk, češnjak i papriku. Kada omekšaju, dodajte rajčice, temeljac, origano i čili papričicu.
Ubacite slanutak, sol i papar i ostavite neka lagano vrije oko 5 minuta.
Ugasite vatru.
Dodajte kus kus (kratko prokuhan), korijander, sok od limuna, sol i papar.
Kratko promiješajte i ostavite neka odstoji oko 5 minuta.
Ukrasite je svježim listićima rikule ili drugog omiljenog začinskog bilja i uživajte u obroku punom zdravlja.
Ovu ukusnu i zdravu salatu možete poslužiti toplu ili hladnu, ovisno o ukusu.
Dobar tek!