Više smo od pogrešaka koje smo napravili

Većina nas ima lošu naviku stavljati sebe u određenu kategoriju. Razmislite li o tome samo na sekundu, vidjet ćete kako vrlo često pričate loše o sebi. Kada govorimo o tom “pričanju”, ono uključuje naš unutarnji dijalog.

“Uvijek sam bila loš učenik”, “Jednostavno nemam sreće u ljubavi”, “Bila sam nevjerojatno sramežljiva još od djetinjstva”…

Međutim, zaboravljamo da naša priroda i naša vrijednost nemaju nikakve veze s tim. Stoga ne smijemo dozvoliti da nas definiraju kolege iz razreda koji su nas odbacivali u školi ili naše propale veze. Više smo od posla koji nismo dobili ili ispita koji smo pali, od pogrešaka na koje smo mogli ili nismo mogli utjecati.

Također, prijateljstva koja smo izgubili tijekom godina i strahovi koje još uvijek nosimo nisu ono što zapravo jesmo. Ovo su životne lekcije, a ne doživotne kazne. Stoga smo daleko više od pogrešaka koje smo učinili.

Kada oblikujete svoj identitet i mjerite svoju vrijednost prema vanjskim čimbenicima, odričete se moći koju imate nad sobom.


Ne dozvolite da vas definiraju vanjski faktori

Kada oblikujete svoj identitet i mjerite svoju vrijednost prema pogreškama i vanjskim čimbenicima, odričete se moći koju imate nad sobom. Možda je vaša obitelj cijela svrha vašeg života i stoga se definirate kao majka i supruga. Iako to sada možda ne možete zamisliti, što bi se dogodilo da se vaš brak jednog dana raspadne? Ili vam je možda posao najvažnija stvar u životu. No, što bi se dogodilo da dobijete otkaz?

Kao što vidite, doista je vrlo opasno definirati se nečim što je izvan nas, jer je sve vanjsko u konačnici izvan naše kontrole. Kada svoj identitet temeljite isključivo na poslu ili obitelji i odjednom postanete “rastavljeni muškarac” ili “nezaposlena žena”, osjećaj neuspjeha bit će prevelik. U takvom kontekstu iznimno je teško ići naprijed.


Svaka greška je korak prema uspjehu

Kada volite, prihvaćate i cijenite sebe bezuvjetno, moći ćete prevladati sve prepreke koje vam se nađu na putu. Volite li se, čak i pogreške postaju nebitne. Umjesto toga, one postaju lekcije koje će vam pomoći da se poboljšate. Stoga se ne biste trebali definirati svim pogreškama koje ste napravili ili svim svojim uspjesima. Cijenite se i volite bezuvjetno!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.