Rižoto od gljiva i poriluka

I jednostavna riža može postati prava gurmanska poslastica. Svijet raznih jela s rižom i omiljenih rižota bogat je, ukusan i svim omilje, danas donosimo recept za rižoto od gljiva i poriluka i njihovom savršenom spoju kremaste teksture, bogatih aroma i mirisa. U glavnoj ulozi su miješane gljive koje uz pomoć poriluka stvaraju jedinstvenu harmoniju okusa. Maslinovo ulje, uz dodatak maslaca, donosi savršeni balans masnoće i mirisa, dok bijelo vino i povrtni temeljac daju jedinstvenu notu koja sve diže na višu razinu. Miso pasta u ovom receptu nije tu samo zbog egzotičnog prizvuka. Njezina duboka, slankasto-slatka aroma čini svaki zalogaj bogatim i nezaboravnim.

Rižoto od gljiva i poriluka

Sastojci:

  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice svijetle miso paste
  • 500 g miješanih gljiva
  • 1/2 glavice češnjaka
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 2 poriluka
  • 250 g riže
  • 100 ml bijelog vina


Priprema:

Vilicom zgnječite omekšali maslac i miso pastu, ostavite sa strane.

Na malo maslinovog ulja pirjajte gljive 10-ak minuta dok ne puste vodu.

Potom posolite i dodajte češnjak, kuhajte još 5 minuta.

Na kraju dodajte pastu od maslaca dok se ne rastopi i uklonite s tave.

U istu tavu dodajte još malo maslinovog ulja, nasjeckani poriluk i češnjak, pirjajte 5-8 minuta.

Potom dodajte rižu, podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.

Podlijevajte vrućim temeljcem dok se riža ne skuha, oko 20 minuta, uz neprestano miješanje.

Pred kraj kuhanja umiješajte gljive i začinite.

Po želji dodajte još malo maslaca i parmezana.

Fritaja s porilukom i špekom

Quiche s porilukom i sirom

Gljive, pesto i avokado – savršen trio za jutarnji tost

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads