I jednostavna riža može postati prava gurmanska poslastica. Svijet raznih jela s rižom i omiljenih rižota bogat je, ukusan i svim omilje, danas donosimo recept za rižoto od gljiva i poriluka i njihovom savršenom spoju kremaste teksture, bogatih aroma i mirisa. U glavnoj ulozi su miješane gljive koje uz pomoć poriluka stvaraju jedinstvenu harmoniju okusa. Maslinovo ulje, uz dodatak maslaca, donosi savršeni balans masnoće i mirisa, dok bijelo vino i povrtni temeljac daju jedinstvenu notu koja sve diže na višu razinu. Miso pasta u ovom receptu nije tu samo zbog egzotičnog prizvuka. Njezina duboka, slankasto-slatka aroma čini svaki zalogaj bogatim i nezaboravnim.
Rižoto od gljiva i poriluka
Sastojci:
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice svijetle miso paste
- 500 g miješanih gljiva
- 1/2 glavice češnjaka
- 500 ml povrtnog temeljca
- 2 poriluka
- 250 g riže
- 100 ml bijelog vina
Priprema:
Vilicom zgnječite omekšali maslac i miso pastu, ostavite sa strane.
Na malo maslinovog ulja pirjajte gljive 10-ak minuta dok ne puste vodu.
Potom posolite i dodajte češnjak, kuhajte još 5 minuta.
Na kraju dodajte pastu od maslaca dok se ne rastopi i uklonite s tave.
U istu tavu dodajte još malo maslinovog ulja, nasjeckani poriluk i češnjak, pirjajte 5-8 minuta.
Potom dodajte rižu, podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
Podlijevajte vrućim temeljcem dok se riža ne skuha, oko 20 minuta, uz neprestano miješanje.
Pred kraj kuhanja umiješajte gljive i začinite.
Po želji dodajte još malo maslaca i parmezana.