Quiche s porilukom i sirom

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Quiche je jelo koje spada u francuske klasike, a poriluk, kao dostupna i jeftina namirnica u ovo doba godine, daje mu obilje okusa i punoće. Za pripremu će vam trebati 30 minuta.


SASTOJCI:

Za tijesto:

  • 125 g maslaca
  • 180 g oštrog brašna
  • 2 – 3 žlice hladne vode

Za nadjev:

  • 3 velika jaja
  • 25 cl vrhnja za šlag
  • 1/4  čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • sol i svježe mljeveni papar

PRIPREMA:

Za tijesto:

Stavite hladni maslac i hladnu vodu u brašno. Nakon izrade, tijesto stavite u hladnjak na 30 minuta, a nakon hlađenja ga razvaljajte u krug promjera 22-24 cm.

Napomena: Prilikom pripreme tijesta možete napraviti duplu smjesu jer ovako pripremljeno tijesto može stajati u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Za nadjev:

Od listova poriluka odrežemo stariji dio lišća i korijen, prerežemo na pola po dužini te izrežemo na kolutiće.

Poriluk kuhajte u velikoj posudi kipuće vode sa solju dok ne bude mekan. Ocijedite i osušite na papirnatom ručniku.

Umutite jaja s vrhnjem i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem

Sir naribajte ili narežite na sitnije kockice. Na koru prvo stavite griz i sir pa onda poriluk te jaja s vrhnjem. Na kraju naribajte preostali sir.

Pecite oko 30-35 minuta na 180 stupnjeva, a poslužite toplo, uz čašu bijelog vina.

NAPOMENE:

Gotov pečeni quiche može se čuvati do tjedan dana.

Prije posluživanja zagrijte u pećnici na 120 stupnjeva.

Količina je dovoljna za 6 osoba.

Osim poriluka, za nadjev možete koristiti i batat, mrkvu, slaninu, šparoge, špinat…

 

Postuskršnja gozba od ostataka hrane

Večera za prijatelje na pariški način

Bezglutenski tart s 3 vrste sira

Foto: Đurđa Protić

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.