Gljive, pesto i avokado – savršen trio za jutarnji tost

Početak dana mnogi ne mogu zamisliti bez šalice kofeina. No, jelovnik za doručak tijekom radnog tjedna često je oskudan i ne baš nutritivan. O važnosti dobrog jutarnjeg obroka već svi dovoljno znaju, pa tako i to da on mora uključivati složene ugljikohidrate, proteine i zdrave masti. Tost je neizostavna namirnica svakog kućanstva jer, osim što ga možemo jesti uz gotovo svako jelo, savršena je podloga za razne namaze koje volimo za doručak. Klasični sendvič sa sirom ili maslacem i pekmezom zamijenite hranjivom zelenom verziju. Tost od cjelovitih žitarica s avokadom, aromatičnim pestom i pečenim gljivama naš je novi omiljeni doručak.

PESTO TOST

Popularni tost s avokadom već dugi niz godina omiljen je doručak diljem svijeta. A da je tome tako potvrđuje i broj slika ovog jela na društvenim mrežama. Zahvaljujući kreativnim foodie entuzijastima, avokado smo upoznali kroz najzanimljivije kreacije. Naučili smo kako ga pravilno narezati, dekorirati u obliku ruže i izvaditi ‘košticu’ bez previše muke kako bi ga žlicom nesmetano jeli iz kore.

Avokado tost uglavnom se jede s poširanim jajima, svježim špinatom i rukolom. Supermodeli svakodnevno konzumiraju zeleni tost za doručak, jer obiluje vitaminima, mineralima i doprinosi ljepoti kože, kose te zdravlju noktiju. Uz malo mašte prehrana ne mora biti jednolična, a svaki obrok predstavlja užitak. Pesto od bosiljka možete napraviti sami, ali i onaj kupovni iz staklenke sasvim je u redu. Birajte zreliji avokado  i uživajte u kremastoj teksturi koja uz dodatak pesta i mirisnih prepečenih gljiva čini savršeni comfort doručak.

Avokado tost uglavnom se jede s poširanim jajima, svježim špinatom i rukolom.

Recept

Sastojci:

  • 200g svježih šampinjona ili gljiva po izboru
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žlice Pesto umaka
  • 1/2 limuna
  • prstohvat soli, papar
  • 1 avokado
  • 1 žlica pinjola
  • tost

Priprema:

Šampinjone dobro isperite i narežite na kockice ili listiće. Na maslinovom ulju na laganoj vatri propržite češnjak i dodajte gljive. Prepecite ih nekoliko minuta do zlatne boje. Dodajte žlicu pesta i promiješajte kako bi se sve dobro povezalo. Avokado vilicom izgnječite do kremaste teksture, dodajte prstohvat soli i papra i sok pola ocijeđenog limuna. Na suhoj tavici tostirajte pinjole nekoliko sekundi na laganoj vatri kako ne bi pregorjeli. Na tost nanesite avokado namaz, Pesto s gljivama, posipajte pinjolima i svježe mljevenim paprom.
~

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads