Pesto od mrkve i lješnjaka

Lješnjake smo navikli jesti u slatkim varijantama čoko namaza, a znate li da ovi orašidi mogu biti odlični i kao slane varijante? Donosimo jednostavan recept za pesto, koji je savršen način da potrošite zelene ostatke mrkve i kombinirate ih sa zdravim lješnjacima koji će dati sasvim poseban okus pestu.

Lješnjaci su jako dobar izvor minerala – mangana, bakra, magnezija fosfora i željeza. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom. Može ih se jesti sirove, pečene, posoljene ili sa šećerom, ali i kao dio slasnih pesto umaka.

Uz šaku svježeg bosiljka za dodatnu aromu i hrskave lješnjake dobit ćete idealan pesto za svaku priliku. Odlično se slaže s tjesteninom i povrćem. Premažite njime mrkvu i krumpir ili ga jednostavno umiješajte u već gotovo jelo kako biste uživali u još bogatijim okusima omiljenih jela!

Listovi mrkve dat će pestu pomalo gorkasti okus.


Listovi mrkve za aromatični pesto

Kad ulovite mladu mrkvu s listovima na tržnici obavezno iskoristite i listove. Jednom kada napravite ovaj pesto od listova mrkve, moći ćete uživati u potpuno novom okusu. Tako ćete svaki put moći iskorisiti sve dijelove ovog zdravog povrća. Recept je vrlo jednostavan i uz još par namirnica dobit ćete jako zanimljiv pesto.

Listovi mrkve dat će pestu pomalo gorkasti okus. Za pripremu bi bilo najbolje kupiti domaću mrkvu. Inače, zeleni dijelovi mrkve obiluju klorofilom. Radi se o izvrsnom izvoru magnezija koji je važan za krvni tlak i jake kosti i mišiće. Sadrže i kalij koji doprinosi pravilnom radu probavnog sustava i pomaže u prevenciji osteoporoze.

Zeleni dio mrkve sadrži i vitamin K bitan za zdrave kosti. Zbog visoke količine kalija, ovaj dio mrkve može biti gorka okusa, pa ga je najbolje što sitnije nasjeckati. Uz lješnjake, koji su iznimno zdravi, dobit ćete obrok koji puca vitaminima i drugim hvalevrijednim nutrijentima!


Pesto od mrkve i lješnjaka

Sastojci


Priprema

Nasjeckajte zeleni dio mrkve i bosiljak.

Tostirajte lješnjake, pa ih ubacite u blender.

Blendajte dok se nisu lagano usitnili, pa dodajte tostirane lješnjake, parmezan, češnjak i sol.

Blendajte i postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads