Mate Janković o novoj hrvatskoj hit kuharici

Prije dvadesetak dana hrvatskoj je javnosti predstavljen monumentalan projekt koji je već oduševio sve gastro entuzijaste. Hrvatska kuharica u izdanju Školske knjige monografija je koja okuplja 36 hrvatskih chefova i više od 150 njihovih autorskih recepata s ciljem predstavljanja onog najboljeg od hrvatske gastronomije.

Povezivanje istomišljenika okupljenih oko sličnih stavova i ideja o upotrebi lokalnih namirnica, suradnje s lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima, rezultirali su stvaranjem knjige koju ćete bez sumnje poželjeti na svojoj polici kao zalog budućim generacijama, ali i kao inspiraciju da isprobate ono najfinije od svake hrvatske regije.

Idejni začetnik projekta je poznati hrvatski chef Mate Janković. Uspio je u svom naumu i okupio aktualne hrvatske chefove. S više od 500 stranica recepata i fotografija, Hrvatska kuharica je i vizualni put kroz Hrvatsku, krajolike, hranu i atmosfere kroz sve regije. Upitali smo Matu nekoliko pitanja o projektu…

Zašto je Hrvatska kuharica važna za hrvatsku gastronomiju? Kako se ideja rodila i s kojim ciljem ste krenuli u cijeli projekt?

Kuharica je važna zbog nekoliko razloga. Za početak, recepte je potrebno dokumentirati i važno je imati pisani dokument koji će svakako obilježiti jednu generaciju. Važan je to moment jer dolazi i do okupljanja i dijaloga profesionalaca u cilju kreiranja scene. Gdje postoji scena, postoji i solventno poslovanje i jak kreativni moment.

Ideja se rodila nakon poziva Školske knjige da radim kuharicu čije sam inicijalno kreativno rješenje odbio jer se ne smatram autoritetom za sva polja hrvatske gastronomije. Želio sam uključiti što više entuzijasta čiji je cilj stvaranje hrvatskog gastronomskog pečata i održavanje nasljeđa.

Kako je kuharica zamišljena i koja ste sve područja pokrili autentičnim receptima?

Zamišljena je kao suradnja kuhara od kojih bi svatko dao minimalno četiri recepta u kojima pokriva jedan obrok. Pokrili smo sve dijelove Hrvatske koju smo podijeli u četiri različite regije. Južnu i sjevernu, srednju i istočnu.

Hrvatska kulinarska scena sve je bogatija. Kako ste birali kuhare koji će biti zastupljeni u kuharici, a po kojim su principima oni birali jela koja su naposljetku snimljena?

Prvenstveno sam krenuo od njihovih kvaliteta kao ljudi, a tek onda kao kuhara. Vrlo je važno imati prave ambasadore kuhinje, ispravnog stava te otvorenog i gostoljubivog karaktera spremnog na suradnju. Svatko od njih je birao jelo svojeg kraja uz našu minimalnu korekciju i naputak. Važno je bilo da nam se neke namirnice ne ponavljaju prečesto i da nemamo previše istih jela.

Monografija ima više od 500 stranica, a svaki je recept upotpunjen fotografijama. Koliko je zahtjevno bilo ostvariti ovaj projekt i koliko je cijela produkcija trajala?

Imao bi projekt i više stranica da smo stavili apsolutno sve što smo htjeli. Osnovni je problem činjenica da knjiga ima svoje limite i da ne može imati tisuću stranica. Produkcija je počela krajem 2016. godine i trajala sve do sada. Sve skupa godinu i pol dana intenzivnog posla u koji je uključeno puno putovanja, komunikacije, pregledavanja i ispravljanja materijala i timskog rada.

Što mogu očekivati svi kulinarski entuzijasti koji će čitati kuharicu?

Mogu očekivati proizvod na koji su svi uključeni iznimno ponosni. Mogu očekivati praznik za oči, a ako se odvaže kuhati onda i praznik za nepce. Mogu očekivati vječnu uspomenu na jednu generaciju kulinarskih entuzijasta i njihovo djelo. Mislim da smo stvorili bezvremenski dokument koji će inspirirati generacije ljudi koji vole kuhanje.

Kakvi su prvi dojmovi nakon službenog predstavljanja?

Dojmovi su fantastični. Feedback je odličan, kolege su zadovoljne, prodaja lijepo napreduje… Ali nećemo dugo o tome, to je sada prošlost, vrijeme je za nešto novo.

Najveći hrvatski gastro projekt – Croatia The Cookbook, Hrvatska kuharica

Foto: Maja Danica Pečanić

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads